Dārzs, Sakņu dārzs

Kartupeļi pošas uz pagrabu. Kā iznīcināt kartupeļu lakstus pirms ražas vākšanas

Foto-Shutterstock

Agrie kartupeļi jau ir rokami, tāpēc aktuāls ir jautājums par lakstu novākšanu.

Kā iznīcināt kartupeļu lakstus pirms ražas vākšanas – ķīmiski vai mehāniski? Par dažādām gan labi zināmām, gan gandrīz nezināmām metodēm stāsta zemnieku saimniecības “Kalnāres” īpašnieks, kartupeļu audzēšanas speciālists Ilgvars Krūmiņš.

* Lai kartupeļu ražu varētu novākt siltā laikā, tad jau augusta beigās, septembra pirmajās dienās vēlajām šķirnēm laksti ir jāiznīcina. Nelielā platībā vislabāk stublājus izraut – ja bumbuļi vēl stingri turas pie stoloniem, jārauj katrs stublājs atsevišķi, lai neizrautu no zemes bumbuļus. Bet, ja bumbuļi no stoloniem atdalās labi, var raut visus viena cera stublājus reizē. Tā var ātri pārtraukt kartupeļu augšanu un krietni samazināt melnā kraupja jeb rizoktonijas izplatību, novāktie bumbuļi ir veselīgāki.
* Otrs lakstu iznīcināšanas variants – apmēram trīs nedēļas pirms kartupeļu vākšanas nopļauj lakstus. Trūkums šai metodei: nav pieejama tehnika, ar ko varētu nopļaut visus lakstus, jo parasti daži laksti ieguļas vagās. Turklāt vēlajām šķirnēm agri nopļaujot stublājus, tie mēdz dzīt atvases, uz kurām ļoti bieži savairojas laputis, un kamēr atvases aug, miza nebriest.
* Latvijā lielražošanā visbiežāk lakstus iznīcina ķīmiski, t.i., ar kontakta iedarbības desikantiem Reglons super vai Diqua. Parasti apstrādi veic divas reizes ar trīs dienu intervālu, īpaši, ja laksti ir lieli. Desikanti veicina vienmērīgu un pietiekami ātru mizas nobriešanu, kā arī pasargā bumbuļus no lakstu puves, ja infekcija nokļuvusi uz lakstiem.
* Cita metode, ko izmanto, lai samazinātu ķīmisko līdzekļu devu, ir vispirms lakstus nopļaut un tad smidzināt ar desikantu vienu reizi. Tas gan jādara tūlīt pēc pļaušanas. Ja smidzina tikai pēc pāris dienām, kad lakstu gali apkalst, auga sula pārvietojas virzienā uz bumbuli un desikants pie stolona stiprinājuma vietas izveido tumšu pusmēness formas gredzenu. Sevišķi tas izpaužas sausā laikā.
* Skandināvijas valstīs ir bijuši izmēģinājumi kartupeļu lakstus nodedzināt mehanizēti, izmantojot propāna gāzi. Šis ir ļoti dārgs pasākums un nav nemaz tik draudzīgs videi, ņemot vērā enerģijas patēriņu un CO2 izmešus.

! Lai pārtikas kartupeļi nepaliktu zaļi, jāievēro vairāki nosacījumi. Glabātavās noteikti jānodrošina tumsa un +4…+6 °C temperatūra. Gaismas avotiem jābūt vājas intensitātes, turklāt tie izmantojami tikai tik, cik nepieciešams šķirojot un pakojot. Ja plāno tirgot mazgātus bumbuļus, tos ūdenī vajadzētu skalot tikai īsi pirms realizācijas.

Pievienot komentāru