Dārzs, Sakņu dārzs

Kāršu pupiņas var saldēt

Foto-Shutterstock

Šogad pirmo reizi audzēju kāršu pupiņas. Raža bija laba, bet nebija īsti ienākušās, tās vēl bija zaļas. Ko darīt? Vai tādas var lietot uzturā? IVETA AIZKRAUKLES NOVADĀ

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Līga Lepse uzsver – pupiņas satur cilvēka organismam nevēlamas vielas, proti, alkaloīdu fazeolunatīnu, tādēļ svaigas, neapstrādātas sēklas un negatavas pākstis ēst nedrīkst. Uzturā lieto sausos pupiņu graudus un nenobriedušās pākstis kopā ar sēklaizmetņiem pārsvarā vārītā veidā (karstumā alkaloīds sadalās). Pākstis var arī sasaldēt.

Visticamāk, šajā gadījumā zaļās pupiņas nevarēs labi izžāvēt. Var mēģināt pākstis kaltēt, taču diez vai izdosies iegūt kvalitatīvu sēklas materiālu – tas neglabāsies. Droši vien kāršu pupiņas laukā tika iesētas vēlu (šogad pavasaris bija ilgs) vai arī izvēlētā šķirne bija ar garu (vairāk nekā 120 dienu) veģetācijas periodu, tāpēc nepaspēja ienākties. Sējot pupiņas maijā, tām vajadzētu pēc četriem mēnešiem nogatavoties. Sauso graudu ieguvei jāizmanto šķirnes, kam veģetācijas periods nav garāks par 110 dienām.

Pievienot komentāru