Praktiski
Receptes

Kāpostu tīteņi – 9 idejas dažādiem pildījumiem0

Foto – Shutterstock

Gatavot kāpostu tīteņus uzņemas tikai prasmīgas saimnieces, jo pastāv viedoklis, ka tas ir sarežģīts ēdiens. Taču, paralēli darbojoties ar kāpostu lapām un pildījumu, stundas laikā var tikt galā.

Kā pareizi sagatavot kāposta lapas

Visvieglāk kāpostu tīteņus gatavot vasarā un rudenī, kad lapas nav kļuvušas cietas (jo īpaši dzīslojuma centrālā daļa) un ir viegli sarullējamas.

Tīteņiem der tikai ārējās lapas, iekšējās lielākoties ir tā satinušās, ka grūti ietīt pildījumu.

Lai kāpostu lapas kļūtu mīkstas, tās vāra sālsūdenī. Vēl labāk ir izgriezt kacenu un kāpostgalvu sutināt tvaika katlā – tad lapas ir ļoti mīkstas un elastīgas, viegli atdalās.

Var izmantot ne tikai galviņkāposta, bet arī Ķīnas kāposta un Savojas kāposta lapas.

Ja ir slinkums vārīt vai tvaicēt, kāpostu uz nakti var ielikt saldētavā. Atkusušās lapas būs mīkstas. Bet tā var darīt tikai vasaras kāpostiem. Pavasarī dzīslojums ir ciets un koksnains arī pēc atkausēšanas (centrālo, cieto dzīslojumu var nedaudz ar nazi nogriezt, tad ir labāk sarullēt).

Ja kāposts ir labi nobriedis un dzīslojums kļuvis ciets, pirms pildījuma likšanas lapu viegli izdauza ar gaļas āmuriņu.

Ko ietīt

Tradicionāli kāpostu tīteņu pildījumu gatavo no rīsiem un maltās gaļas, bet var variēt atkarībā no tā, kas ir ledusskapī un ģimenei labāk garšo. Kombinācijas var būt visdažādākās:

• sēnes ar apceptiem sīpoliem;
• griķi ar cūkgaļu;
• griķi ar sēnēm;
• kvinoja ar sīpoliem un žāvētu gaļu;
• grūbas ar apceptu speķi;
• vistas šķiņķis ar dārzeņiem;
• burkāni ar malto gaļu un sīpoliem;
• kartupeļi ar selerijas sakni un olu;
• pupiņas ar tomātiem un rīsiem.

Pildījumu liek kāposta lapas vidū, abas sānu malas noloka uz vidu un aiztin ciet. Ja tītenis grib vērties vaļā, pārsien ar kokvilnas diegu. Lai kādas produktu kombinācijas izvēlētos, pildījums vienmēr būs izdevies, ja tam pievienos apceptu sīpolu, maltus melnos piparus, garšaugus (baziliku, timiānu, majorānu). Gatavojot pildījumu, jāraugās, lai tas būtu sulīgs un mīksts. Ja sastāvdaļas ir sausas, jāpievieno nedaudz taukvielu un ūdens.

Kad tīteņi apcepti, tos sutina pannā ar vāku, apakšā ielejot nedaudz ūdens. Karstumizturīgu pannu vai katlu ar vāku var likt cepeškrāsnī. Ja tīteņus sutina uz pannas, jāuzmana, lai nepiedeg, iespējams, pēc 10–15 minūtēm jāpielej mazliet ūdens. Pēc tam tīteņus var paturēt pikantā mērcē vai šķidrumam pielikt tomātu pastu, krējumu un garšvielas.

UZZIŅA
• Ja tīteņus pirms vārīšanas apcep uz pannas, tie būs gardāki, ar piesātinātāku garšu. Pannā tos liek ar locījumu uz leju, lai nevērtos vaļā.
• Ja tīteņus ietin folijā un sutina cepeškrāsnī, tie ir sulīgi.
• Kāpostu tīteņus pasniedz ar zaļumiem.

LA.lv
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Suns spēj sajust atsevišķas slimības saimniekam un ir lielisks dziednieks
1 diena
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Cigaretes skapī, cenas – sarakstā. Spēkā stājušies jauni grozījumi
1 diena
IL
Ilze Lavrinoviča
Praktiski
Biezpiena bumbiņas ar vaniļas mērci
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

Raivis Šveicars
Ekonomika
OIK no rēķiniem pārcels uz budžetu: ko ministrija domā ar “piesārņotājs maksā”?
3 stundas
LE
LETA
Latvijā
“New York Times” publicē rakstu par Latvijas finanšu sistēmas problēmām
38 minūtes
LA
LA.LV
Latvijā
Jelgavā gaišā dienas laikā privātmājā uzbrūk un aplaupa sievieti
1 stunda
LA
LA.LV
Ekonomika
Uzņēmēji neapzinās, cik liela nozīme klientu servisā ir IKT risinājumiem
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
CSP: Šogad palielinājies laulību skaits, bet jaundzimušo skaits -samazinājies
1 stunda