Praktiski
Dārzs

Kāpēc sēkliņas neuzdīgst – iespējamie neveiksmju cēloņi0

Foto: Fotolia

Pavasarī, kad sēklas ir iesētas, liekas, ka zaļie asniņi drīzumā izsprauksies no zemes, taču diemžēl dažkārt tos tā arī neizdodas sagaidīt. Turklāt tā gadās ne tikai iesācējiem, bet arī rūdītiem dārzkopjiem. Mēģināsim tikt skaidrībā, kādi ir biežāk sastopamie neveiksmju cēloņi.

1. Sēklām beidzies derīguma termiņš
Ilgstoši glabājot, sēklām dīgtspēja krietni samazinās vai pat pazūd. Katrai augu kultūrai ir savs derīguma termiņš. Visgarākais ir arbūziem un melonēm, kuru sēklas saglabā dīgtspēju pat 6–8 gadus. Piparu, baklažānu un tomātu sēklas būs derīgas 3–5 gadus, bet burkānu, seleriju – 2–3 gadus. Pilnīgi iespējams, ka sēklas uzdīgs arī pēc šī noteiktā laika, taču to dīgtspēja ir neprognozējama.

2. Nepiemēroti glabāšanas apstākļi
Lai sēklas saglabātu dīgtspēju, nepieciešams optimāls mitruma līmenis. Lielākajai daļai kultūru piemērota būs gaisa temperatūra +10…+12 grādi, ar gaisa mitrumu ne vairāk kā 60%. Vislabāk sēklas glabāt tumsā. Pašu vāktas sēklas vislabāk iebērt bieza papīra aploksnē, kas ievietota plastmasas vai stikla burkā ar vāciņu. Ja pāri palikušas veikalā iegādātas sēklas, tad tās var glabāt tajā pašā iepakojumā.

3. Nepiemērota augsne
Nepieciešams sagatavot kvalitatīvu augsni – tīru, viegli uzirdināmu, lai saknēm būtu nodrošināts skābeklis.

4. Sēšanas kļūdas
Sēklas mēdz būt dažāda izmēra, tādēļ noteikti jāpievērš uzmanība, cik dziļi tās tiek sētas. Dziļumam jābūt vienlīdzīgam trīs sēkliņu platumam. Pupas asniņš būs pilns enerģijas un viegli izlauzīsies cauri 5–6 cm dziļai zemes kārtai, bet tomātu vai piparu sēkla nedrīkstētu būt iedēstīta dziļāk par 0,5–1 cm. Ļoti sīkām sēkliņām (piemēram, selerijām vai petūnijām) būs grūti izlauzties cauri jebkādai zemes kārtai, tādēļ pirms sēšanas noteikti jāizpēta informācija uz paciņas, noskaidrojot, kāds ir sēšanas optimālais dziļums.

5. Nepareiza laistīšana
Mitrums ir nepieciešams jebkuram stādam, un nevajadzētu neko sēt sausā un izkaltušā zemē. Pirms ķerties pie sēšanas, zeme ir jāsamitrina, turklāt jāpierauga, lai mitrums būtu vienmērīgs. Jāatceras, ka arī pārlieku liels mitrums kaitēs sēklām.
Tad, kad sēklas jau iesētas, tās jāuzmana no izkalšanas, jo sākuma periodā jebkura iekaltēšana draud ar nāves briesmām mazajai sēkliņai. Lai no tā izvairītos, trauks jānoklāj ar plēvi vai vāciņu, novēršot mitruma iztvaikošanu.

6. Nepiemērots temperatūras režīms
Augiem nepieciešams siltums, īpaši tām kultūrām, kas atceļojušas no siltām un tālām zemēm: arbūziem, melonēm, gurķiem, tomātiem un pipariem.

LA.lv
Inita Šteinberga
Praktiski
Siltumnīcā pēkšņi sākuši vīst tomāti. Kas par iemeslu un kā glābt augus?
6 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Deserts ar rīvmaizi, saldējumu un medu
9 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Kā pagatavot garšaugu sāli. Recepte
10 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

RO
Regīna Olševska
Latvijā
Pirmspensijas cilvēki stājas augstskolās. Kas ir pieprasītas programmas?
2 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Negaisā Polijas Tatros dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet 30 ievainoti
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Jūrmalas restorānā tikušies Šlesers un Rīgas domnieks Bergmanis 2
6 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
Divi puikas vieni paši izdzīvo trīs dienas: paglābj veiksmīga sakritība
1 stunda
LA
LA.LV
Dabā
Sinoptiķi pavēsta, kad gaidāms karstākais laiks: prognoze 7 dienām
5 stundas