Produkti un garšvielas, Receptes

Kāpēc ledusskapī jābūt saldētiem dārzeņiem + Recepte

Foto - Shutterstock

1. Laika ekonomija. Saldēto dārzeņu pagatavošanas laiks ir daudz īsāks nekā svaigo. Tie ir jau notīrīti un sagriezti gabaliņos. Tos nevajag ne mazgāt, ne tīrīt, ne griezt.

2. Vitamīnu rezerve. Ja dārzeņi, ogas un augļi tiek konservēti, tad zūd 40% C vitamīna. Ja tos kaltē, tad pazūd 3/4, bet iesaldētiem dārzeņiem 20% vitamīnu. Vit­amīnu pazušanā nav vainojams aukstums, zema temperatūra – šo procesu vairāk ietekmē gaiss.

3. Veselīgāk. Ja nav svaigu vietējo dārzeņu, saldētie ir veselīgāki nekā tālu ceļu vestie vai ilgi un nepareizi glabātie.

Recepte šim vakaram

Saldētus brokoļus, ziedkāpostus un burkānus ieber verdošā ūdenī un vāra, līdz tie gatavi (10 minūtes). Pievieno sāli un garšvielas. Sacep šampinjonus (ja nav baraviku) un sīpolus uz lēnas uguns (7 minūtes). Dārzeņus sajauc ar sēnēm.

IEVĒRO

• Pērkot saldētos dārzeņus, jāpievērš uzmanība fasējumam. Ja tas ir kā liels ledusklucis, iespējams, jau reiz ticis atlaidināts. Dārzeņiem, augļiem jābūt katram it kā par sevi.

• Lai pēc iespējas vairāk vitamīnu saglabātu, saldētie dārzeņi jāatkausē pēc iespējas ātrāk. To var darīt mikroviļņu krāsnī atkausēšanas režīmā. Taču pareizāk ir tos uzreiz sasaldētus likt verdošā ūdenī vai arī tvaicēt.

• Jo mazāk ūdens būs gatavošanas laikā, jo vairāk vitamīnu saglabāsies dārzeņos, un tie būs arī garšīgāki. Tāpēc arī uzvārītos dārzeņus uzreiz nokāš un neglabā tos šķidrumā.

• Sālīt un ar garšvielām bagātināt saldētos dārzeņus vajag īsi pirms pasniegšanas galdā.

• Ogas jāatkausē pakāpeniski, vispirms no saldētavas pārvietojot uz ledusskapi.

• Vienu reizi atkausēto nekad nevajag saldēt otru reizi.

Pievienot komentāru