Praktiski
Mājas

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties pannu0

Foto – Shutterstock

Rudenī cepšanai un sautēšanai pieķeras pat kaislīgākie ‘ēd ārpus mājas’ piekritēji. Savukārt, uzmetot aci pannu piedāvājumam, var apjukt pat pieredzējušākās mājsaimnieces.

Kā izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko pannu, iesaka mājsaimniecības preču ražošanas tehnoloģiju speciāliste.

1. Materiāls

“Pirmais, kam būtu jāpievērš uzmanība ir materiāls. Šobrīd ražotāji piedāvā mājsaimniecībām visdažādākās pannas: alumīnija, tērauda, nerūsējošā tērauda, čuguna.

Tērauda un alumīnija pannas parasti ir ar pārklājumu, bet nerūsējošā tērauda un čuguna pannas – bez pārklājuma”, stāsta Inna Kozļenkova, trauku un virtuves aksesuāru ražotāja “Fissman” tehnoloģiju speciāliste.

Alumīnijs, pateicoties tā blīvajai struktūrai, labāk pielāgojās temperatūras svārstībām, līdz ar to šī materiāla panna kalpos ilgāk.

“Alumīnija pannu var droši likt uz jau uzkarsētas plīts virsmas. Turpretī, ar tērauda pannu iesakām rīkoties saudzīgāk, jo pannai ļoti strauji uzkarstot, tā var ar laiku deformēties.

Vēl viena alumīnija priekšrocība – tas labi vada siltumu, kas nozīmē, ka panna visa uzkarst vienmērīgi”, uzsver tehnoloģiju speciāliste.

Savukārt nerūsējošā tērauda pannu priekšrocība, salīdzinājumā ar pārklājuma pannām, ir to ilgāks kalpošanas laiks, bet šīs pannas nav paredzētas gatavošanai cepeškrāsnī. Arī alumīnija pannas nav paredzētas gatavošanai cepeškrāsnī.

Atsevišķām alumīnija pannām ir noņemams rokturītis, ievietošanai cepeškrāsnī, bet tas paredzēts ātrai maltītes uzsildīšanai nevis ilgstošai sautēšanai.

Cepeškrāsnī droši var likt čuguna pannu, arī tās kalpošanas laiks ir mūžīgs, bet tai ir viens mīnuss – čuguna panna ir salīdzinoši smaga.

2. Pārklājums

Nākošais, kam būtu jāpievērš uzmanība ir pannas pārklājums. Šobrīd aktuāls ir akmens daļiņu pārklājums, kura priekšrocība – gatavošana bez eļļas. Tas pie nosacījuma, ka ir mērena plīts temperatūra, it īpaši ir jāuzmanās, gatavojot uz ‘agresīvajām’ indukcijas plītīm.

Gatavojot, tauki un sulas, kas izdalās no produkta, sakrājas pārklājuma nelīdzenumos, tādejādi izveidojot mikrogrilla efektu – produkts apcepas, vienlaicīgi sautējoties. “Akmens pārklājuma daļiņas darbojas līdzīgi kā pirtī – akmens paņem siltumu, un pēc tam to atdod.

Atšķirību var labi redzēt, piemēram, cepot pankūkas – uz gludas pannas pankūkas būs glancētas, bet uz akmens pārklājuma – skaisti porainas”, stāsta “Fissman” pārstāve.

Mūsdienās plaši tiek izmantots pretpiedegšanas pārklājums ar pārtikas silikona daļiņām, kas nesatur parabēnus. Šis pārklājums aizsargā no baktērijām, tādejādi pannas
virsmai ir antibakteriāls efekts.

Piemēram, uzcepot zivi, un pēc tam noskalojot pannu, zivs smarža vispār nav jūtama, kā arī silikonam nekas nelīp klāt.

3. Kopšana

Pannu kalpošanas laiku var samazināt nepareiza kopšana. “Pirmais, kas jāņem vērā – karstu pannu liekam tikai zem karsta krāna ūdens un, nekādā gadījumā, auksta!

Vai arī atdzesējam pannu pirms mazgāšanas līdz istabas temperatūrai un mazgājam siltā ūdenī. Krasa temperatūras maiņa nelabvēlīgi atsaucas uz pārklājumu.

Tāpat, lai pārklājums ilgāk kalpotu, pannu nevajag berzēt, bet gan ielikt atmērcēties un pēc tam nomazgāt ar hloru nesaturošu līdzekli. Pie kam mazgāt nepieciešams ne tikai no iekšpuses, bet arī no ārpuses, un pēc katras lietošanas reizes.

Tas neattiecas uz čuguna pannām, jo tās tieši pretēji rekomendējam nemazgāt, jo čuguns ir porains materiāls, un, cepot eļļa iesūcas, veidojot pretpiedeguma slāņa efektu”, uzsver speciāliste.

4. Pannu veidi pēc gatavošanas mērķa

Papildus materiālam, jāskatās arī uz pannu veidiem un formām: cepšanas panna ir seklāka, sautējamā panna ir ar lielāku cepšanas platību un augstākām malām, wok panna jeb pagrieztais konuss ēdienu pagatavošanai pēc īpašas, austrumu metodes, universālā panna – lielāka cepšanas platība un taisnas malas, kas nav tik augstas kā sautējamajai pannai.

“Ļoti populāras pēdējā laikā ir pankūku pannas, jo tās ir vieglākas nekā parastās pannas. Cilvēki mēdz iegādāties uzreiz divas, lai ceptu pankūkas vienlaicīgi uz divām pannām, tādejādi paātrinot gatavošanas laiku”, stāsta “Fissman” pārstāve.

Pieprasītas ir arī grilpannas, kurām ir uz apakšējās virsmas iestrādātas restītes, kas sniedz efektu līdzīgi kā cepot uz grilla – restītēs uzkrājas tauki un sulas.

“Darbības princips steika pagatavošanai – kārtīgi pannu uzkarsēt, tā, ka, uzmetot ūdeni tas izčurkst, tad likt virsū gaļu – minūte no vienas puses, minūte no otras, lai gaļu strauji aprauj, tad tā iekšā saglabāsies sulīga.

Saistītie raksti

Līdzīgi arī ar dārzeņiem, tos iepriekš ieteicams apbērt ar sāli, lai izdalās sulas un pēc tam likt uz grilpannas”, iesaka speciāliste.

Uz pannu iepakojumiem parasti ir norādīts, kādām plītīm attiecīgā panna ir paredzēta. Ja esat izvēlējies pannu atbilstoši saviem ikdienas gatavošanas paradumiem, kā arī panna tiek lietota saudzīgi, ievērojot temperatūras svārstības, to atbilstoši mazgājot un nepārkarsējot, labi kalpos jebkura materiāla un formas panna.

LA.lv
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Pēc svētkiem garšos lapu salāti ar ceptu kamambēru un aveņu mērci
19 stundas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Laika relejs – automātiski ieslēdz un atslēdz elektroierīces. Kā tas darbojas un kur noderēs?
21 stundas
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Vai var piedzīt alimentus, ja laulība oficiāli nav šķirta?
21 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ekonomika
Ar IIN neapliekamais nākamgad lielāks. Skaidrojam, kuri būs lielākie ieguvēji
2 stundas
LE
LETA
Dabā
No piektdienas kļūs krietni aukstāks
1 stunda
MA
Māris Antonevičs
Latvijā
Māris Antonevičs: “Atlaist Saeimu!” atkal modē
1 stunda
LE
LETA
Ekonomika
Tirgus sastingst gaidās. Četrus mēnešus vērtēs “Bites”un “Baltcom”apvienošanu.
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Burovs skaidro, kādā gadījumā atkāpsies no amata
43 minūtes