Kopšana, Mājas

Kāda malka kamīnam labāka?

Foto - Shutterstock

Vispiemērotākā kurināšanai ir bērza malka. Daži speciālisti gan sūkstās par lielo daudzumu sodrēju un iesaka pirms kurināšanas noņemt tai tāsis, kuras apkvēpinot modīgo slēgto kamīnu stiklus. Ar bērzu viegli iekurināt, tas deg ar ilgu, vienmērīgu liesmu un nedzirksteļo, turklāt izdala par 25% vairāk siltuma nekā apse un par 15% vairāk nekā priede. Šai malkai sadegot, rodas viegls un maigs aromāts. Tas gan samazinās, ja malka glabāta ilgāk par diviem gadiem. Kurinot mitru, toties veidojas daudz darvas, kura nepatīk skurstenim. Lai izvairītos no darvas, vēlams piemest vairākas alkšņa pagalītes. Bērzs rada karstumu un kvēpus, alksnis tos sadala.

Vidējais sadegšanas siltums, kuru apzīmē ar siltumatdeves koeficientu, ozolam ir 10; kļavai – 8,75; bērzam – 8,33; alksnim – 6,25; priedei – 6,2; apsei – 5,0; papelei – 3,5.

 

1 komentārs

  1. Dazhus gadus jau ir iespejam pirkt berzu malku bodaa kas sauc Whole Foods rajonaa tuuv pie Washington. Jo esmu latviete ieveroj berzu jo nav redzams biez. Ta tad es ieveroj kad tas berz ir no Igauniju! From Estonia…Neizteikt Jums braukt te iepirkties — mazliet taali! Bet varbuut kads latvietis kas te dziivo gribes zinaat.. Dazreiz es pieliek roku taj berzu malkai un jutos tuvak Latviesu meziem… Varbut Latvija ar var pardot malku arzeme — pilneeg iespejams jau to dara. Tikai luudzu — necirt padaudze!

    Atceros bernibaa kaa mani vecaki priecajas kad redzej berzus ziemelos. Mes dzivojami dienvidos kur nebij berzi. Maniem vecakiem atgadinaj dzimtene.

    Pateicos par sho labo informaciju. Ceru man kad dien buus kamins … Latvijaa!

Pievienot komentāru