Praktiski
Receptes

Garšaugi ziemai: saldēti, kaltēti, eļļā. 5 receptes piedāvā “Praktiskais Latvietis”! 0

Foto – Shutterstock

Katram gatavošanas veidam ir savi plusi un mīnusi

Vasara lutina ar garšaugiem, zaļumiem un svaigām saknēm – tas viss ir smaržīgs un garšīgs. Lai ziemā tā nepietrūktu, tiek meklēti varianti, kā, maksimāli saglabājot zaļumu un garšaugu vērtību, burciņās iedabūt arī vasaras garšas, krāsas un aromātu.

• Visvienkāršāk ir garšaugu lapiņas smalki sakapāt, samaisīt ar nelielu sāls daudzumu, cieši sablīvēt mazās burciņās un pārliet ar kvalitatīvu augu eļļu. Salīdzinot ar kaltēšanu un saldēšanu, šajā variantā maksimāli saglabājas krāsa, aromāts un garša. Mīnuss ir pievienotais sāls daudzums.

• Kaltējot mājas apstākļos nereti ir grūti piemeklēt vajadzīgo temperatūru. Ja tā ir pārāk zema un telpā nav pietiekamas ventilācijas, garšaugi nereti sapelē, bet, ja par augstu un saules stari tiek klāt, zaudē krāsu un garšu. Ja bēniņos, pirtsaugšā vai malkas šķūnītī nav grauzēju, tā lielākoties ir ideāla vieta žāvēšanai, jo telpa labi vēdinās un neiespīd saules stari.

• Saldējot garšaugu aromāts un krāsa saglabājas nedaudz labāk, taču jāievēro vairāki nosacījumi. Pirmkārt, lapiņām jābūt sausām, citādi tās maina krāsu un kļūst brūni zaļas (īpaši jutīgs ir baziliks). Otrkārt, garš­augu lapiņas nevis griež ar nazi, bet saplucina. Tad ieber maisiņos, izspiež gaisu un liek saldētavā. Sasaluši garšaugi viegli sabirst. Treškārt, tie jāizlieto 4–6 mēnešu laikā, jo pēc tam kvalitāte ievērojami krītas. Garš­augus var saldēt ledus trauciņos – tos smalki sagriež, ieber trauciņos, pārlej ar ūdeni un sasaldē. Pēc tam kubiciņus liek maisiņos. Gatavojot ēdienu, pievieno pāris kubiciņu, un būs gan garša, gan lieliska smarža.

Vidusjūras garšaugu maisījums eļļā

• 100 g bazilika lapiņu

• 100 g pētersīļa lapiņu

• 100 g rozmarīna

• 100 g raudenes

• 100 g estragona

• 50 g salvijas lapiņu

• 4 ēdamkarotes sāls

• 120 ml augu eļļas

Garšaugus nomazgā un labi apžāvē, izklājot uz dvieļa vai papīra salvetes. Izmanto tikai lapas, jo kāti ir cieti. Tās sakapā, pieber sāli un samaisa. Blīvi sapilda mazās, tīrās burciņās un pārlej ar augu eļļu tā, lai virspusē ir vismaz 5–6 mm eļļas slānis. Aizvāko un noliek vēsumā.

Laba piedeva zupām, pikantām mērcēm, makaronu ēdieniem, putnu gaļai. Ja katru reizi, kad ar tīru karoti paņem nedaudz aromātiskā maisījuma, uzlej vēl eļļu, garšaugu maisījums labi glabājas līdz pavasarim.

Vidusjūras garšaugu maisījumam ir dažādas proporcijas. Piemēram, estragona vietā var likt pupumētru, papildus pievienot timiānu, pētersīļu lapiņas aizstāt ar selerijas lapiņām.

Zaļumi ar ķiplokiem

• 200 g diļļu jauno dzinumu

• 200 g pētersīļu lapiņu

• 200 g bazilika

• 100 g kinzas

• 3 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes sāls

• 100 ml augu eļļas

Garšaugus nomazgā, nosusina un smalki sagriež. Ķiploka daiviņas sasmalcina spiedē. Garšaugiem pieber sāli, ķiplokus un samaisa. Ļauj nedaudz atsuloties, lai sāls izšķīst. Blīvi pilda burciņās un pārlej ar eļļu. Aizvāko un glabā ledusskapī vai aukstā pagrabā.

Piestāv zupām, mērcēm, pastām un sautē­jumiem. Labi garšo ar svaigi ceptu maizīti.

Kinzai ir spēcīgs aromāts un garša. Ja kādam mājniekiem tā nepatīk, var izmantot selerijas lapiņas.

Sakņu un garšaugu maisījums

• 250 g diļļu jauno dzinumu

• 250 g selerijas lapiņu

• 250 g puravu kātu

• 250 g sīpolu

• 250 g tomātu

• 250 g burkānu

• 250 g paprikas

• 250 g sāls

• 100 ml augu eļļas

Zaļumus nomazgā, nosusina papīra dvielī vai salātu žāvētājā un smalki sagriež. Tomātus blanšē, novelk miziņu, izņem sēklas un mīkstumu, sagriež kubiciņos. Papriku nomazgā, izņem sēklas un arī sadala kubiciņos. Burkānus nomizo un sarīvē. Sīpolus smalki sakapā. Purava kātus vispirms pārgriež uz pusēm vertikāli un tad smalki sagriež. Visas sastāvdaļas liek bļodā un samaisa ar sāli. Pieblīvē un noliek uz 15 minūtēm, lai atdalās sula. Vēlreiz samaisa. Masu pilda burciņās, kārtīgi sastampājot, un uzlej nedaudz eļļas. Burkas aizvāko un glabā ledusskapī vai aukstā pagrabā.

Maisījums piestāvēs visiem sāļajiem ēdieniem. Labi garšo uz picas pamatnes.

Receptē pēc savas gaumes var mainīt garšaugu kombinācijas, piemēram, seleriju lapiņas aizstāt ar baziliku, pusi pētersīļu lapiņu aizvietot ar lupstāju, timiānu vai raudeni.

LA.lv
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Īpašums par parādiem tiek pārdots izsolē. Kādos gadījumos izsoli var atzīt par nelikumīgu?
17 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Burkānu krēmzupa ar apelsīnu sulu
19 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Omes biezpienmaize. Klasiska recepte, kas noderēs ikvienai saimniecei
19 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

IK
Ilze Kuzmina
Latvijā
Skolu varēs pabeigt, vispār nelasot latviešu literatūru?
52 minūtes
LE
LETA/LA.lv
Latvijā
Zināms, cik labi būs redzama dārgā simtgades uguņošana
53 minūtes
LA
LA.lv
Latvijā
Guntis Kalme: Nedomāsim, ka patriotisms ir pārliecība par savas valsts perfektumu
49 minūtes
JL
Juris Lorencs
Latvijā
No vārda “nacionāls” nevajag kautrēties. Saruna ar profesori Maiju Kūli 1
Intervija 12 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
Pie apvāršņa parādās grupējums, kas izkrāpj pamatīgas naudas summas. Andis brīdina citus
30 minūtes