Praktiski
Receptes

Kā radās Cēzara salāti? + Recepte0

Foto: Fotolia

Cēzara salāti ir salātu klasika un vairākkārt pārbaudīta vērtība, tie ir gandrīz katras kafejnīcas un restorāna ēdienkartē, kā arī katru viesību galdā, konkurējot ar rasolu. Katrai saimniecei un pavāram ir savi noslēpumi labu Cēzara salātu pagatavošanai. Tāpat ir ar ēdējiem – kādam patīk ar vistu, citam – ar garnelēm. Katram pašam jāatrod savi ideālie Cēzara salāti.

Lai arī ēdiena pamatā ir romiešu salāti, maldās tie, kas šo recepti piedēvē Jūlijam Cēzaram – dižajam romietim. Viszināmākais stāsts par šīs receptes rašanās vēsturi nāk no citas puses un nemaz nav tik sens. Reiz pavāram Cēzaram Kordīni, kurš strādāja Sandjego, pēc Neatkarības dienas svinībām Amerikā 1924. gada 4. jūlijā virtuve bija tukša, taču vajadzēja kaut ko viesiem pasniegt. Labam pavāram nebija laika domāt, un viņš salika kopā visu, kas virtuvē bija atrodams, un nosauca ēdienu par Šefpavāra jeb Cēzara salātiem.

Tradicionāli Cēzara salātu sastāvdaļas ir romiešu salāti, mazi baltmaizes grauzdiņi, rīvēts Parmas siers un īpaša mērce. Tagad interpretācijas par Cēzara salātiem ir ļoti dažādas: klasiski ar grauzdiņiem un sieru, ar vistas fileju, garnelēm, bekonu, tomātiem, olīvām, vārītām olām un citām sastāvdaļām.

Cēzara salātiem vissvarīgākā ir mērce un svaigu, kraukšķīgu salātu lapu kārtojums.

Cēzara salāti

• 2 galviņas romiešu salātu
• 3–4 anšovu filejas,
• 2 ķiploka daiviņas
• 100 g rīvēta Parmas siera (vai kāda cita cieta siera)
• 1 jēlas olas dzeltenums
• 1 citrona (vai laima) sula
• 1 ēdamkarote baltvīna etiķa
• 75 ml olīveļļas
• pustējkarote angļu vai franču sinepju
• 8–12 pilienu Vusteršīras mērces
• 2–3 pilieni Tabasco mērces
• sāls, pipari

Pagatavošana.
Lielā bļodā saspiež ķiplokus ar sāli, pievieno anšovus un visu labi sašķaida, rīvējot pa visu bļodu. Pievieno pārējos mērces produktus un visu labi sajauc. Kad mērce gatava, pievieno saplūkātus romiešu salātus un viegli samaisa.

Pārkaisa ar sarīvētu Parmas sieru un ķiplokainiem grauzdiņiem.

!!! Lai pagatavotu grauzdiņus – eļļā saber saspiestas ķiploka daiviņas, apmaisa un apsmērē bagetes šķēlēm. Maizes šķēles apcep cepeškrāsnī, lai tās izkalst. Pēc tam apcep karstā pannā tajā pašā ķiploku eļļā. Grauzdiņiem maizi sagriež kubiņos. Daļu grauzdiņu pirms ēšanas var iemaisīt salātu mērcē, daļu atstāj dekorēšanai.

LA.lv
Inita Šteinberga
Praktiski
Siltumnīcā pēkšņi sākuši vīst tomāti. Kas par iemeslu un kā glābt augus?
8 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Deserts ar rīvmaizi, saldējumu un medu
11 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Kā pagatavot garšaugu sāli. Recepte
11 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

RO
Regīna Olševska
Latvijā
Pirmspensijas cilvēki stājas augstskolās. Kas ir pieprasītas programmas?
3 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Negaisā Polijas Tatros dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet 30 ievainoti
2 stundas
LE
LETA
Latvijā
Jūrmalas restorānā tikušies Šlesers un Rīgas domnieks Bergmanis 2
7 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
Divi puikas vieni paši izdzīvo trīs dienas: paglābj veiksmīga sakritība
2 stundas
LA
LA.LV
Dabā
Sinoptiķi pavēsta, kad gaidāms karstākais laiks: prognoze 7 dienām
6 stundas