Konservēšana, Receptes

Kā pareizi mazgāt un uzglabāt dārza veltes, lai ziemas krājumi būtu gan garšīgi, gan vizuāli pievilcīgi?

Foto-bigstockphoto.com

Košas, sulīgas un apaļas tās pašas kūst uz mēles – vasaras karalienes zemenes, saldie ķirši, mežā salasītas mellenes, desertiem noderīgās avenes, spilgtās jāņogas un vitamīniem piepildītās upenes. Vasaras vidū Latvijas daba rūpējas par saviem bērniem. Krūmi un krūmiņi lokās zem ogu bagātībām, tāpat kā dārzeņu vagas un dobes, kur allaž var izraut kādu burkāniņu, bieti vai spinātus. Taču Latvijas vasaras ir īsas, bet ziemas – garas. Kā saglabāt vērtīgās uzturvielas lietošanai aukstajā gadalaikā?

Pavisam vienkārša ogu saldēšana mājās, kas patiks arī pilsētniekiem
Kā teicienā „taisi ratus ziemā un ragavas vasarā”, siltais gadalaiks ir lielisks brīdis, lai ķertos pie ziemas krājumu gatavošanas. Ogu saldēšana ir drošs veids, kā būt pārliecinātam, ka aukstajos mēnešos būs ko pievienot gan gardam dzērveņu ķīselim, kas garšos pašiem mazākajiem, gan veselīgam melleņu smūtijam, ko pagatavot no rīta pirms došanās darba gaitās.

Kādas ogas izvēlēties?
Vislabākos rezultātus ogu saldēšana dos, ja ievāksi svaigas ogas to īstajā pilnbriedā. Saldēt vari gan dārza, gan meža ogas, gan ar cukuru, gan bez tā. Vivus.lv iesaka ogas, kuras plāno saldēt ar cukuru, iepriekš nedaudz saspaidīt. Saldēšanai kopā ar cukuru labi derēs mīkstās ogas:
* zemenes – pirmās ogas jūnijā;
* jāņogas – sārtojas jūlijā;
* avenes – ēdamas jūlija beigās, augustā;
* upenes – nogatavojas jūlija vidū;
* lācenes – labi garšo jūlijā.

Savukārt nespaidītas ieteicams saldēt cietākas ogas:
* brūklenes – meklē tās, sākot ar jūlija beigām;
* ērkšķogas – nogatavojas augustā;
* dzērvenes – ievāc septembrī;
* mellenes – sāk gatavoties jūlijā.

Foto-Pixabay.com / sosinda
Foto-Pixabay.com / sosinda

Kas nepieciešams ogu saldēšanai?
Lai ogu saldēšana izdotos veiksmīgi, ir svarīgi, ka mājās ir pats galvenais – kvalitatīva saldētava, kurā uzglabāt savas vitamīnu porcijas. Ja vecā saldētava savu laiku ir nokalpojusi, iespējams, pienācis laiks jaunas iegādei.

Lai sasaldētu un uzglabātu ogas, tev būs nepieciešams:
* sietiņš, lai nomazgātu ogas;
* papīra dvieļi, lai nosusinātu ogas;
* plastmasas maisiņi vai kārbiņas, kas speciāli paredzētas saldēšanai – tās atradīsi mājsaimniecības preču veikalos, piemēram, Depo. Izmantojot parastos maisiņus, pastāv risks, ka tie saplīsīs;
* ūdensizturīgs marķieris, lai uzrakstītu saldēšanas datumu uz iepakojuma;
* cepamais papīrs, ko ieklāt saldēšanas drošā paplātē vai traukā.

Foto-pexels.com
Foto-pexels.com

Kā nomazgāt saldēšanai paredzētās ogas?
Pirms likšanas saldētavā ogas nomazgā un nožāvē. Lai pareizi notīrītu ogas, ievēro šos Vivus.lv padomus:
* mazgā ogas tieši pirms grasies tās saldēt, lai tās nekļūtu mīkstas, gaidot, kad beidzot pievērsīsi tām uzmanību;
* zemenes mazgā sietiņā, skalojot ar vēsu ūdeni un nenoņemot tām lapiņas – citādi var mainīties to tekstūra un garša;
* avenes un kazenes nemazgā zem tekoša ūdens, lai tās nesatraumētu. Ievieto šīs ogas sietiņā un rūpīgi nomazgā ūdens peldē lielā bļodā. Atceries – arī šajā gadījumā izmanto aukstu ūdeni;
* pēc mazgāšanas visas ogas novieto uz papīra dvieļa vienā kārtā un maigi nosusini ar citu papīra dvieli vai arī ļauj tām nožūt pašām.

6 vienkārši soļi, kā sasaldēt ogas ziemai
Kad viss nepieciešamais sarūpēts, sākas ogu saldēšana:
1. nomazgā un nosusini ogas;
2. izklāj lēzenu, saldēšanas drošu trauku ar cepamo papīru un uzmanīgi izkārto uz tā ogas vienā kārtā;
3. liec trauku ar ogām saldētavā uz vairākām stundām, līdz tās ir labi sasalušas. Šī metode palīdzēs ogām nesalipt saldētā bumbā;
4. izņem ogas no saldētavas un saliec maisiņos vai kārbiņās. Vari tās sadalīt pa porcijām, lai vēlāk lietošana būtu ērtāka;
5. uzraksti sasaldēšanas datumu uz katra iepakojuma;
6. liec sagatavotās paciņas atpakaļ saldētavā, atstājot brīvu vietu katrai paciņai, lai tās nesaliptu kopā. Uzglabā līdz pat vienam gadam. Vienreiz atlaidinātas ogas atkārtoti nesasaldē!

Foto-pexels.com
Foto-pexels.com

Saldēšanai noderēs arī:
* augļi, piemēram, aprikozes vai plūmes – izņem to kauliņus un sagriez pusītēs vai sīkākos gabaliņos, un saldē tāpat kā ogas;
* garšaugi – nomazgā, nosusini un liec saldēšanas maisiņos vai kopā ar olīveļļu saliec ledus trauciņos;
* dārzeņi – sagriez dārzeņus lielākos vai mazākos gabaliņos un izveido dārzeņu maisījumu – savas iecienītākās dārza veltes saliec vienā maisiņā, lai ietaupītu laiku, kad gatavosi no tām maltīti.

Konservēti dārzeņi – veselīga piedeva no pašu dārza
Vēl kāds lielisks veids, kā uzglabāt dārzeņus, ir konservēšana. Pašrocīgi konservēti dārzeņi, gluži kā no vecmāmiņas receptēm, ļaus ietaupīt naudu un gājienu uz lielveikalu.

Foto-bigstockphoto.com
Foto-bigstockphoto.com

Ko atcerēties, konservējot dārzeņus?
Konservēti dārzeņi pieļauj īstu recepšu bezgalību, tomēr neatkarīgi no izvēlētās receptes ir daži padomi, ko ņemt vērā, gatavojot savus ziemas krājumus:
* atceries par tīrību – pildot labumus konservēšanai paredzētajās burkās, pārliecinies, ka tās ir tīras un sterilizētas. Tas pats attiecas arī uz vāciņiem – sterilizē tos verdošā ūdenī, kā arī nomazgā pārējos piederumus;
* izmanto piltuvi, lai nenosmērētu burku, konservējot šķidras konsistences dārzeņus. Piemēram, mājās gatavotu kečupu, ābolu čatniju vai piparoti sildošo adžiku u.c.;
* sagatavo lapiņas ar nosaukumiem un datumiem – gatavošanas brīdī šķiet, ka ir skaidrs, kas atrodas burkās, taču pēcāk konservēti dārzeņi var sagādāt pārsteigumus, ja gadījies aizmirst to recepti;
* konservēti dārzeņi labāk jūtas tumšā un vēsā vietā ar nemainīgu temperatūru. Uzglabā dārzeņus pagrabā vai nelielā, atsevišķā ledusskapī.

Ja vajadzīgs finansiāls atbalsts jauna ledusskapja vai saldētavas iegādei, pagraba vai noliktavas remontam, ielūkojies Vivus.lv un aizņemies atbildīgi!

Sagatavojies ziemai laikus, koši un garšīgi!

Pievienot komentāru