Dārzs, Garšaugi

Kā pareizi ievākt salvijas lapas?

Foto - Sandra Ruska

Ārstniecības salvija (Salvia officinalis) ir daudzgadīgs lūpziežu dzimtas augs. Veido apmēram 60 cm augstu, zarainu stublāju. Lapas ir pretēji novietotas, lancetiskas, pelēkzaļas. Viss augs klāts balti pelēkiem matiņiem. Ziedi veidojas zaru galos un ir rozā, zili vai violeti. Augiem nepieciešama vidēji bagātīga, labi drenēta (pH 6–6,5) augsne, saulaina vieta.

– Apgriežot krūmiņam jāatstāj daži dzinumi auga tālākai dzīvošanai, – pamāca LLU Lauksaimniecības fakultātes Agrobiotehnoloģijas institūta vieslektore, docente Ieva Žukauska. – Pirmajā gadā garšaugs nezied, taču ir ļoti kupls. Tad ieteicams vākt viengadīgos zariņus kopā ar visām lapām, bet tā, lai katram krūmam paliek vismaz pieci dzinumi. Pakāpeniskai izmantošanai pa dažām lapiņām var ievākt visu veģetācijas laiku. Vecākiem augiem lapotos zariņus ieteicams griezt, kad ziedi vēl ir pumpuros. Aromātiskos garšaugus sasien buntītēs un kaltē labi vēdināmā vietā.

Lai gan vajadzīgas tikai lapas, nevajag atstāt puskailus stublājus. Salviju ievāc ar visiem zariņiem un pēc tam atdala lapas.

Ieva Žukauska piebilst, ka ārstniecības salviju plaši izmanto gan kulinārijā, gan ārstniecībā. Ja sāp kakls, vāra salvijas tēju un ar to skalo kaklu. Kulinārijā augu liek pie medījumu gaļas un žāvētu augļu kompota, lai piešķirtu ēdienam mazliet rūgtuma. Ar salviju ieteicams skalot matus, lai tie būtu veselīgi un spīdīgi, it sevišķi tie, kas ir pelēcīgi sirmi. Piemēram, ejot pirtī, salviju lapas aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties 20 minūtes un tad skalo ar uzlējumu.

Pievienot komentāru