Produkti un garšvielas, Receptes

Kā pareizi iesālīt siļķes? + 2 receptes – tomātu mērcē un marinādē

Foto - Shutterstock

Tagad veikalos var nopirkt svaigas siļķes. Bet kā tās pareizi jāiesāla?

Sālīšana ir senākais zivju konservēšanas paņēmiens. Sāls ietekmē zivs audos samazinās mitruma daudzums, tie kļūst blīvāki. Pēc šādas apstrādes spuraines iegūst patīkamu garšu, smaržu un maigu konsistenci. Audos iekļuvušais sāls rada nelabvēlīgu vidi pūšanas baktēriju attīstībai, tāpēc sālīto produkciju iespējams ilgstoši uzglabāt. Jo augstāka ir sāls koncentrācija, jo zivis ilgāk varēs uzglabāt, taču samazināsies to uzturvērtība, jo sālījumā pāriet zināms daudzums zivs olbaltumvielu, tauku un minerālvielu. Tās ilgstoši uzglabājot sālījumā, var sākties audu šķelšanās jeb pārgatavošanās, kas pasliktina produkcijas kvalitāti, – zivis kļūst mīkstas, iegūst lipīgu konsistenci.

Kā iesālīt siļķi, stāsta pavāre Astrīda Čeppe. Notīrītas zivis mazgā aukstā, tekošā ūdenī, novieto uz tīra dēļa, ar smailu nazi uzšķērž, izķidā, nogriež galvu, spuras un asti. Rūpīgi nosusina un, ja vēlas, siļķei novelk ādu. Sadala gabalos vai atdala filejas – pieturot zivi aiz galvas, ar asu nazi virzienā no galvas uz asti gar muguras asaku nogriež vienu sānu daļu (fileju), pēc tam, asaku paceļot, nogriež otru filejas pusi.

Tad siļķei uzkaisa sāls un cukura maisījumu (attiecībā 2:1 – cukura var būt mazāk), var pievienot melno piparu graudiņus un lauru lapas. Jaunas garšas nianses iegūst, ja zivju gabaliņiem vai filejai pārlej atdzesētu melnās tējas vai pupiņu kafijas novārījumu (tam jābūt diezgan koncentrētam). Šis novārījums nav obligāti jāizmanto, taču tas zivi padarīs sulīgāku, kā arī piešķirs īpašāku garšu.

Siļķi var ēst jau pēc pāris stundām, ko tā pavadījusi sālījumā. Ja zivi grib uzglabāt ilgāk, gabaliņus kārto bļodā (vai stikla burkā), pārlej atdzesētu sālsūdeni (var izmantot arī minerālūdeni) vai tējas novārījumu un uzliek slogu. Šādu siļķi ledusskapī var uzglabāt nedēļu, ilgāk gan nevajadzētu. Marinētas siļķes iztur ilgāku pārbaudes laiku.

Siļķe tomātu mērcē
• 1 mērcēta siļķe
• 4 ēdamkarotes tomātu biezeņa
• 1 sīpols
• etiķis
• cukurs
• pipari

Mērcētām siļķēm novelk ādu, izņem asakas, kārto siļķu traukā, sagriež gabaliņos, pārlej ar tomātu biezeni, kam pievienots cukurs un etiķis. Pārliek ar sīpolu ripām, gredzeniem vai sakapātiem lokiem.

Sālītu siļķu veltnīši marinādē
• 2 siļķes
• 1 sīpols
• sinepes
• krustnagliņas
• pipari

Marinādei:
• 1 glāze ūdens
• 1 glāze galda etiķa
• 1 sīpols
• 1 burkāns
• 1 ēdamkarote cukura
• 2 lauru lapas
• 2–4 melno piparu graudi

Marinādei uzvāra ūdeni, pievieno cukuru, etiķi, lauru lapas, piparus, ripās sagrieztu sīpolu un vāra (5 minūtes), līdz sīpoli caurspīdīgi. Notīra burkānu, sagriež ripiņās un nelielā ūdens daudzumā izvāra, tad pievieno marinādei. Siļķes iztīra, atdala filejas. Sīpolus notīra, sīki sakapā. Fileju uzliek uz dēlīša ar ādiņu pret to, ierīvē ar sinepēm, uzber sīpolus un saveltnē virzienā uz astes galu. Veltnīti sastiprina, iespraužot krustnagliņu vai koka irbulīti. Veltnīšus kārto stāvus dziļākā traukā, pārlej ar sagatavoto atdzesēto marinādi. Sīpolu gredzenus un burkānu ripiņas izkārto veltnīšiem pa virsu. Atstāj ievilkties. Pēc vienas vai pāris dienām veltnīšus var likt galdā.

Lai ēdiens būtu maigāks, marinādei var pieliet ēdamkaroti augu eļļas.

2 Komentāri

  1. Jau krietnu laiku kā garšvielu izmantoju Santa Maria “ķilavu virces”, visu kā uz paciņas rakstīt, tikai sāli gan krietni mazāk(varbū 1/2 no receptē prasītā, vai pat mazāk) . Virces var likt mazāk, lai nav tik pikanti, cukuru var mazliet palielināt, vispār var droši eksperimentēt, kamēr atrod labāko garšu.Var pievienot citronu sulu, ar visu mīkstumu, var pierīvēt miziņuvispār varena dažādību iespēja. Svētku galdā likt riskanti, jo rada vēlmi pastiprināti lietot ko stiprāku uzdzeršanai!!!

Pievienot komentāru