Praktiski
Receptes

Kā pārbaudīt sviesta kvalitāti un “īstumu”? 10 ieteikumi 0

Foto – Fotolia

“Kāds gan vēl tas varētu būt?” tu jautāsi. Lieta tāda, ka šobrīd nopērkams milzu lērums izreklamēt produktu, kas it kā ir vēl veselīgāku par sviestu (uzziežamie, margarīni un tā tālāk) un pat ārēji tos grūti atšķirt no dabīga produkta.

Tomēr tie ir un paliek mākslīgi aizvietotāji, kuru veselīgums ir apšaubāms. Tai pašā laikā īstā sviestā ir organisma veselībai svarīgie vitamīni A, E un D.

Sviesta lietošana uzturā labvēlīgi ietekmē redzi, ādas stāvokli un spēju koncentrēties.

Turklāt sviests vairāk palīdz centrālajai nervu sistēmai nekā daudzas pārtikas piedevas un vitamīni.

Dietologi apgalvo, ka katru dienu jāapēd 20 grami sviesta. Galvenais, lai šis produkts būtu dabīgs un kvalitatīvs.

Tātad – kā uzzināt, vai pērc īstu sviestu? Šķir nākamo lapu un lasi mūsu padomus!

Uz ko skatieties vispirms, izvēloties produktu? Pareizi: uz tā sastāvu. Dabīgā saldkrējuma sviesta sastāvā nebūs uzskaitītas dažādas augu eļļas, kā tas ir margarīna gadījumā. Sviesta sastāvs ir lakonisks: pilnpiens un saldais krējums.

Ja uz iepakojuma nav rakstīts “sviests”, tas arī ir iemesls aizdomāties, vai tikai tas nav margarīns. (Jocīgi, bet kļūdāmies arī šai ziņā!)

Atpazīt dabīgu sviestu no govs piena var arī pēc cenas – tas būs ievērojami dārgāks par “sviesta produktu”.

Ja ir iespēja atvērt produktu, piemēram, tirgū, kur pārdod sviestu uz svara – paskaties uz tā krāsu. Tam nav jābūt ne spilgti dzeltenam, be intensīvi baltam.

Dabīgs sviests uz tausti ir ciets. Vēl jāņem vērā, ka dabīgs piens nenosmērēs iepakojumu, kad to iztīs. Tas arī nelips pie rokām.

Vērts pievērst uzmanību produkta derīguma termiņam. Sveramo sviestu var glabāt dienas desmit, ne vairāk. Ja tas ir iepakots metāla kārbā, ne vairāk kā trīs mēnešus. Ja ražotājs sola ilgāku derīguma termiņu, tātad pievienoti konservanti.

Viltojumu var noteikt arī mājas apstākļos. Dabīgs sviests kūst vienmērīgi, bet, ja uz virsmas parādās pilieniņi, tas ir margarīns.

Kad īsts sviests no aukstuma nokļūst silgumā, tas kļūst mīksts atšķirībā no margarīna, kas sāks ātri kust augu tauku dēļ.

No kvalitatīva saldā krējuma gatavots sviests uz tausti ir gluds un ciets. Griezuma vietā tas ir spīdīgs un bez slāņiem.

Un, visbeidzot, dabīgam sviestam nav jādrūp, tiklīdz to izņem no ledusskapja. Dabīgu sviestu uz maizes var uzziest ar biezu, viendabīgu kārtu.

Avots: www.fithacker.com

LA.lv