Produkti un garšvielas, Receptes

Kā noteikt, vai produktam pievienota bīstamā palmu eļļa?

1. Kāpēc palmu eļļa ir bīstama?

1no5
thumb-840x440 (1)

Palmu eļļu iegūst no eļļas palmas augļiem un lapām. Produkts ir ārkārtīgi lēts, bet, kā uzskata dietologi, visai bīstams cilvēka organismam.

Tā kā palmu eļļai ir augsta kušanas temperatūra (38–40 °C), tā organismā netiek pilnībā pārstrādāta, bet pārvēršas par kaut ko līdzīgu plastilīnam, kas uzkrājas uz asinsvadu sieniņām, veicinot aterosklerozi, vielmaiņas traucējumus un onkoloģiskas saslimšanas.

Bijušās Padomju Savienības teritorijā palmu eļļu sāka pievienot produktiem deviņdesmitajos gados, un tās popularitāte ar katru gadu turpināja pieaugt.

Iemesls ir skaidrs – šie augu tauki ievērojami palētina produkta pašizmaksu, ļaujot ražotājiem vairāk nopelnīt.

Eļļu plaši izmanto piena produktu ražošanā un jo īpaši konditorejā.
Šķir nākamo lapu un uzzini, kā mājas apstākļos noteikt, vai produkta ražošanā tikusi izmantota palmu eļļa!

  1. Kāpēc palmu eļļa ir bīstama?
  2. Biezpiens un krējums
  3. Saldējums
  4. Siers
  5. Sviests

10 Komentāri

  1. Nezinu vai biezpienam bet krējumam gan kaut ko pretīgu gāž klāt..tāpat cepumiem un citiem gardumiem..pamatīgs FUIJ..mūsu ražotājiem..dzīdamies pēc peļņas to pašu draņķi pārdod par lielu cenu.

  2. Jā, iegrābties ir viegli. Es Rimi nopirku ar iebiezinātu pienu pildītas sarullētas vafeles. Protams, izrādījās, ka tas nav nekāds piens, bet piena izstrādājums. Un tās vafeles nemaz lētas nebija, kilogramā pāri 7eiro maksāja.

  3. Kunģa sulai ir pie kājas, pie kādas temperatūras kas kūst. Tā pat burkānu, kurš nekūst ne pie kādas temperatūras, sagremo 🙂 Un līdz asinsvadiem neviena pārtikas viela nevar nokļūt nepārstrādāta -nav tā, ka kunģis uzsilda vielu un pa kluso iešpricē asintiņā.
    Cilvēki, jūs skolā vispār neesat mācijušies?

  4. Lai arī kuram būtu taisnība – kaitīgs vai nekaitīgs un kāpēc tieši, bet man tā palmu eļļa riebjas! Cauri sit to pretīgo ziepjaino piegaršu, bet kam nesit uzreiz – parādās pēcgarša! Reizēm tā sakārojas kādu kārumu, par ko zināms, ka agrāk tas bijis garšīgs, un cik liela vilšanās, ka nav tas, kas bija kādreiz.

  5. Muļķības! CIlvēki, neticiet, lūdzu, ka palmu eļļa nav ēdama! Palmu eļļa ir pavisam normāla eļļa, ja vien tā nav daļēji hidrogenēta un ir iegūta ilgtspējīgā veidā. Daļēji hidrogenēta JEBKURA eļļa ir slikta! Vienalga vai tā ir palmu, rapšu, saulespuķu utt. Palmu eļļas lielākais sliktums ir tās audzēšanas sliktā ietekme uz vidi – palmu eļļu audzē mīiiiiiiiiilzīgās plantācijās (mūsu izcirtumi ir kniepadata salīdzinot ar palmu plantācijām). Eļļas palmu dēļ izcērt ļoti lielas mūžamežu (tropu lietusmežu) platības, šo plantāciju dēļ gandrīz pilnībā bojā ir aizgājusi orangutanu suga un tiek bezkaislīgi iznīcinātas ļoti nozīmīgas dabas bagātības, kas stabilizē klimatu un ekosistēmas pasaules mērogā. Ja pērciet produktus ar palmu eļļu, tad pārliecinieties, ka tā NAV daļēji hidrogenēta un ka tā IR no eko/bio/far trade ražotāja vai jebkādā citā veidā apzīmēta kā iegūta ilgtspējīgā (sustainable) veidā.
    Raksta autorei: Lūdzu, nevairojiet paniku un stulbumu sabiedrībā, ielieciet vismaz atsauci uz publicētās informācijas avotiem.
    Manas sniegtās informācijas avots: http://www.saynotopalmoil.com/Whats_the_issue.php un citi saiti par veselīgu dzīvesveidu

  6. Nebūs tiesa, palmu eļļa 60 -os gados izmantoja tikai tehniskām vajadzībām, naftas papildprodukti, un tikai vēlāk, sāka indēt cilvēkus… Palmu eļļa ir kaitīga cilvēkam!

  7. Nav labi, ka cilvēki internetā salasās informāciju, kuru viņi nevar adekvāti uztvert zināšanu trūkuma dēļ. Ne vienmēr šī informācija ir objektīva. Galva ir sajaukta, piebāzta ar informāciju, kuru nespēj apstrādāt, saprast un izvērtēt. Balstoties uz dažādās interneta vietnēs un forumos lasīto, cilvēks būvē kaut kādus nepamatotus lēmumus un rezultātā pats sev nodara pāri. Šādu viedokli ir grūti mainīt, ja cilvēks tic tam, kam grib ticēt.
    J.Zvejnieks

  8. No tās palmu eļļas cilvēkiem aizsprostojas asinsvadi, zarnu sieniņām uzkrājas…Un vēl daudz kas,slinkums rakstīt, bet esmu kompetents šai jautājumā.Jā ,mīļie cilvēki ,tā ir inde,un palmu eļļu sāka grūst pie pārtikas 1963gadā,lielās korpurācijas.ilgstoši lietojot uzturā palmu eļļu rodas kunga zarnu…vēzis. arii infarkts ..

Pievienot komentāru