Praktiski
Receptes

Kā noteikt, vai produktam pievienota bīstamā palmu eļļa? 16

Kāpēc palmu eļļa ir bīstama?

Palmu eļļu iegūst no eļļas palmas augļiem un lapām. Produkts ir ārkārtīgi lēts, bet, kā uzskata dietologi, visai bīstams cilvēka organismam.

Tā kā palmu eļļai ir augsta kušanas temperatūra (38–40 °C), tā organismā netiek pilnībā pārstrādāta, bet pārvēršas par kaut ko līdzīgu plastilīnam, kas uzkrājas uz asinsvadu sieniņām, veicinot aterosklerozi, vielmaiņas traucējumus un onkoloģiskas saslimšanas.

Bijušās Padomju Savienības teritorijā palmu eļļu sāka pievienot produktiem deviņdesmitajos gados, un tās popularitāte ar katru gadu turpināja pieaugt.

Iemesls ir skaidrs – šie augu tauki ievērojami palētina produkta pašizmaksu, ļaujot ražotājiem vairāk nopelnīt.

Eļļu plaši izmanto piena produktu ražošanā un jo īpaši konditorejā.
Šķir nākamo lapu un uzzini, kā mājas apstākļos noteikt, vai produkta ražošanā tikusi izmantota palmu eļļa!

Biezpiens un krējums

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Piena tauki kūst jau 28–32 °C temperatūrā. Tieši tāpēc mutē un uz mēles paliek jūtamas tauku plēksnītes, ja apēdīsi karotīti biezpiena vai krējuma ar palmu eļļas piedevu – tā vienkārši šādā temperatūrā nekūst.

Ja biezpiena bļodiņu atstāj istabas temperatūrā un tas pārklājas ar dzeltenu kārtiņu, bet ne smarža, ne garša nemainās, tas, visticamāk, gatavots no palmu eļļas. Dabīgs biezpiens sāks ieskābt

Saldējums

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Eksperimentālā kārtā vari upurēt iecienīto našķi un atstāt saldējumu izkust šķīvītī. Dabīgs produkts kļūs mīksts un izkusīs, kā tas redzams fotogrāfijā. Bet augu eļļu saturošs saldējums kusīs ilgi, bet pēc tam pārvērtīsies puscaurspīdīgā šķidrumā.

Siers

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Cieto sieru ar augu tauku piedevu atklāt ir viegli: tam ir raksturīga ziepjaina piegarša.

Ja siera gabaliņš ir pārāk elastīgs, izstiepjot šķiet kā gumija vai, tieši otrādi, griežot sadrūp (neattiecas uz parmezāna tipa sieriem), tas nozīmē, ka to nav izdevies izgatavot bez palmu eļļas piedalīšanās.

Ja gabaliņu dabīga siera noliksi tiešā saules gaismā, pēc dažām minūtēm tas kļūs mīksts un zaudēs elastīgumu.

Viltots siers, tieši pretēji, kļūs vēl stingrāks, bet uz virsmas parādīsies eļļas pilītes.

Sviests

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Viltots sviests tāpat kā biezpiens līp zobos, atstājot uz mēles taukainus aplikumus. Dabīgs sviests izkusīs. Istabas temperatūrā dabīgs sviests kļūst mīksts, bet sviests ar pievienotiem augu taukiem paliek ciets.

Pamēģini uzlikt sviesta gabaliņu uz pannas: dabīgais izkusīs, bet virspusē paliks baltas plēvītes un pārslas. Augu tauku produkts pārvērtīsies viendabīgā šķidrumā.

Noslēgumā gribam ieteikt uzmanīgi lasīt produkta aprakstu uz etiķetes.

Tādi uzraksti kā “biezpiena produkts”, “sieriņš”, “krējumiņš” vai “siera produkts” jau ir brīdinājuma zīme, tāpat kā cena: dabīga un kvalitatīva prece nevar maksāt pārāk lēti.

LA.lv