Praktiski
Receptes

Kā mājas apstākļos noteikt pārtikas produktu kvalitāti?0

Jebkurš pircējs vēlas iegādāties svaigus un kvalitatīvus pārtikas produktus, taču diemžēl ne visus produktus, kas atrodami pārtikas veikalu plauktos, varam dēvēt par tādiem. Izmantojot vienkāršus paņēmienus, var pavisam viegli noskaidrot, vai produkts ir īsts vai arī veikli viltots.

Medus
Iemērciet šķidrā medū sacietējušas maizes gabaliņu. Ja miltu izstrādājums izmirks, tas nozīmē, ka medum pievienots cukurs.

Biezpiens
Lai noteiktu, vai biezpienam nav pievienota kartupeļu ciete, uzpiliniet uz tā mazliet joda. Ja biezpiens iekrāsosies zilā krāsā, tas nozīmē, ka ir pievienota ciete. Ja jums rodas aizdomas par palmu eļļas klātbūtni, atstājiet uz kādu laiku biezpienu istabas temperatūrā (ap 20 grādiem). Labs biezpiens dienas laikā nedaudz ieskābs, taču tas, kura sastāvā būs palmu eļļa, nedaudz mainīs krāsu (kļūs dzeltenāks), taču gan smarža, gan garša paliks iepriekšējā.

Vīns
Piepildiet ar ūdeni dziļu trauku, bet vīnu ielejiet neliela tilpuma traukā ar šauru augšas atveri. Kakliņu aizsedziet ar pirkstu un tad iegremdējiet vīna trauku ūdenī. Tad pirkstu noņemiet. Kvalitatīvs vīns bez piemaisījumiem sajauksies ar ūdeni dažāda blīvuma dēļ. Ja vīns tikai iekrāso ūdeni, tad jūs esat iegādājušies viltojumu.

Cūkgaļa
Lai atšķirtu kvalitatīvu cūkgaļu no mežacūkas gaļas, vajag uzkarsēt adatu un karstu iedurt gaļā. Ja tā būs mežacūkas gaļa, būs sajūtams nepatīkams aromāts.

Desa
Aplejiet desas gabaliņu ar degvīnu. Ja gaļas izstrādājums kļūst sarkans, tas nozīmē, ka tas ir jau sācis bojāties un tā izskats “uzlabots” ar krāsvielu.

Sviests
Sviestu vispirms nepieciešams sasaldēt, tad ar to iesist pa galdu vai citu cietu virsmu. Ja tā sastāvā būs pievienots ūdens, sviesta gabaliņš sadrups gabalos. Kvalitatīvs produkts tikai nedaudz deformēsies. Lai noteiktu, vai sviestam ir pievienoti augu tauki, neliels sviesta gabaliņš jāaplej ar karstu ūdeni. Ja tas kļūst duļķains, sviesta sastāvā ir augu tauki.

Olas
Ievietojiet olas ūdens traukā. Ja tās būs svaigas, tad tās nogrims, ja krietni pastāvējušas – uzpeldēs virspusē.

Ķirbis
Ieduriet ķirbī kniepadatu: ja tas ir grūti izdarāms, tas nozīmē, ka ķirbis ir gatavs un nobriedis, ja viegli – tas nav līdz galam gatavs.

Degvīns
Ielieciet degvīnā gabaliņu notīrīta kartupeļa. Ja šķidrums iekrāsosies rozā krāsā, tas nozīmē, ka degvīnam ir pievienots metilspirts.

LA.lv