Dārzs, Sakņu dārzs

Kā audzēt citrongurķīšus?

Foto - Shutterstock

“Kas ir citrongurķi?” INGA ALOJĀ

Šādu nosaukumu citrongurķi (Cucumis sativus) ‘Lemon’ ieguvuši spilgti dzeltenās krāsas un beisbola bumbiņas formas dēļ. Citu citronam līdzīgu īpašību gurķīšiem nav. Tie, tāpat kā lauka gurķi, jāaudzē no dēstiem. Uz lauka augus izstāda pēc salnām jūnija sākumā, 70–80 cm attālumā citu no cita, jo augiem ir daudz stīgu. Sabiezinātā stādījumā zem biezas lapu segas veidojas maza raža. Aukstās naktīs citrongurķīšus piesedz ar agrotīklu. Tie labi aug arī gar balstiem pie ēkas sienas dienvidu pusē. Lai iegūtu kvalitatīvas sēklas, tomēr jāaudzē siltumnīcā.

Svaigi gurķīši ir diētiski, aromātiski, saldi, nekad nav rūgti. Skābēšanai nav piemēroti, bet var marinēt kopā ar parastajiem gurķiem vai atsevišķi. Gurķīši labi iederas gan svaigos, gan pikantos salātos, ko gatavo uzglabāšanai.

Neparasti augļi ir arī šķirnēm ‘Crystal Apple’ (kraukšķīgi, saldi, sulīgi, gaiši dzelteni, neliela ābola lielumā, nogatavojas 60 dienu laikā), ‘Crystal Salad’ (krēmkrāsas augļi) un ‘Richmond River Green’ (ovāli, zaļi augļi ar baltu mīkstumu).

Pievienot komentāru