Praktiski
Receptes

Jūnijā vāc un kaltē kumelīti: padomi zāļu tējas iegūšanā 16

Foto-Zeljko Radojko/Shutterstock

Smaržīgā kumelīte rodama visā Latvijā, tai tīk augt laukos ceļmalās, bet audzē arī dārzos. Nu kurš gan to nepazīst!? Smaržīgā jeb ārstniecības kumelīte (Matricaria chamomilla) ir viengadīgs asteru dzimtas lakstaugs – līdz 45 cm augsts, sazarots, lapas izvietotas pamīšus, ap 5 cm garas. Ziedi sakopoti kurvīšos – ārmalā balti mēlziedi, vidū dzelteni stobrziedi. Zied no maija līdz augustam. Kumelītes satur ēterisko eļļu, rūgtvielas, flavonoīdus, holīnu, gļotvielas, sveķus, askorbīnskābi, karotīnu un citas vielas. Kā droga noderēs ne tikai kumelīšu ziedi, bet var vākt un izmantot arī lapas un stublājus. Augus vāc ziedēšanas sākumā sausā laikā, kad lielākā daļa stobrziedu uzziedējuši. Tikai ziedus lasa, kad mēlziedi stāv horizontāli. Visu sašķiro atsevišķi, stublājus sasmalcina 0,5 cm garumā, žāvē, izbērtus plānā kārtā, ēnā vai kaltēs līdz 45 °C temperatūrai. Žāvēšanas sākumā vēlams reizi pa reizei samaisīt, vēlāk to darīt nedrīkst – lai nesabirztu.

LA.lv