Gadskārtu svētki, Svētki

Jolanta Gulbe-Paškevica: bērniem Ziemassvētkos ir jāmāca, ka ģimene ir lielākā vērtība + Ziemassvētku kēksa receptīte

Foto Jolanta - 2016

Pirmajos Ziemassvētkos no pulksten 15.00 svētku sajūtu ķērājus Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā priecēs Jolantas Gulbes-Paškevicas koncerts. Lai noskaidrotu, ar kādām sajūtām skatuves māksliniecei saistās Ziemassvētki un kāda ir viņas īpašā recepte, lai māju piepildītu Ziemassvētku smarža, aicinājām mākslinieci uz īsu sarunu.

Kas jauns un aktuāls pašlaik notiek jūsu daiļradē?
Veidojas dažādas interesantas sadarbības un dzimst jaunas idejas realizēt vēl nebijušus projektus gan Latvijā, gan ārpus tās. Bet vienmēr ar īpašu prieku uzstājos  šeit, mājās, sirsnīgos pasākumos.

Ko jums nozīmē Ziemassvētki un ar kādām sajūtām tie saistās?
Ziemassvētki ir mani gada mīļākie svētki, jo tie ir visas ģimenes kopā sanākšanas svētki. Daudz smieklu, skaistas sarunas pie kopējā svētku galda, mīļas apdāvināšanās. Gadiem ejot, šo svētku sajūta ir kļuvusi vēl īpašāka. Tu saproti un novērtē arvien vairāk, cik nozīmīgs tavā dzīvē ir tev katrs tuvais cilvēks.

Ko Ziemassvētkos vajadzētu mācīt bērniem?
Par ģimenes vērtību. Tā ir pati svarīgākā, no kā viss sākas. To nevar iemācīt, tā  veidojas caur piemēru.

Ziemassvētku dāvanas un gardumi – kāda ir to loma jūsu ģimenes Ziemassvētkos?
Mēs ģimenē esam daudz, un lielie bērni ir jau izauguši, bet dāvanas vienalga gaida visi, gan lielie, gan mazie. Mums patīk citam citu iepriecināt un arī patīkami pārsteigt. Tomēr mūsu galvenā tradīcija ir kopā būšana. Arī kopīga svētku galda klāšana ir spēcīga tradīcija. Pēdējos gados kā īpašs kārums mūsu mājās ir Ziemassvētku kēkss, kas ar savu izteikto smaržu vairo svētku sajūtu.

Jolantas Gulbes-Paškevicas Ziemassvētku kēkss ar svētku smaržu

Sastāvdaļas
1 kg žāvētu augļu un sukāžu
200 g sasmalcinātu riekstu (vislabāk valrieksti)
150 g ievārījuma (ķiršu, jāņogu vai apelsīnu)
100 ml brendija
1 apelsīna sula
rīvēta citrona miziņa

Šīs sastāvdaļas sajauc kopā un atstāj uz diennakti ievilkties istabas temperatūrā. Pēc diennakts gatavo mīklu, kam nepieciešams:
200 g sviesta
200 g cukurniedru cukura
100 g medus
6 lauku olas

Visas šīs sastāvdaļas puto “ar roku”, kamēr izšķīst cukurs, un atsevišķā traukā sajauc:
200 g miltu
3 tējkarotes “Santa Maria” piparkūku garšvielu maisījuma
1 tējkaroti cepamā pulvera

Šo visu samaisa, pievieno putoto sviesta masu un izturēto augļu maisījumu. Saliek kēksa veidnēs un cep 110-120 grādos 3 stundas. Tad atdzesē, ietin marlītē un folijā un liek ledusskapī atkal uz diennakti. Pēc tam ir gatavs baudīšanai!

Pievienot komentāru