Daiļdārzs, Dārzs

Jebkurš veikalā nopērkams augsnes substrāts ir labāks par dārzā pagrābtu zemi. Salīdzinājums

Foto - Shutterstock

– Ja reiz augsne nonākusi līdz veikalu plauktiem, tas nozīmē, ka veiktas dažādas pārbaudes un tā atzīta par labu un augiem piemērotu, – ir pārliecināta agronome Irēna Šmukste, kura konsultē cilvēkus dārzkopības preču izvēlē. Substrātos nav nezāļu sēklu, slimību ierosinātāju, tie ir piemēroti sekmīgam auga startam.

Jo lielāks veikals, jo plauktos plašāks substrātu klāsts. Vispirms jātiek skaidrībā, kādam nolūkam augsni lietos, jo, piemēram, sēšanai paredzētā atšķiras no dēstu piķēšanai vai audzēšanai domātās. Atšķirība lielākoties ir kūdras frakciju smalkumā, pievienotajā mēslojumā un specifiskajās piedevās.

Sēšanai vajadzīga smalka un barības vielām ne pārāk bagāta augsne. Savukārt dēsti ir ēdelīgi, tiem kārojas gan treknāku, gan rupjākas frakcijas substrātu, lai saknēm vieglāk elpot, attīstīties un uzņemt barības vielas.

Dažas augsnes paredzētas specifiskai lietošanai, tāda, piemēram, ir tā sauktā kapu zeme un balkona puķēm paredzētā. Tās ir speciāli sagatavotas (pievienotas granulas, māls, perlīts – sastāvs atšķiras), lai ilgāk saglabātu mitrumu.

Vislētākā ir neielabota kūdra, kāda ir purvā, taču tā der tikai skābummīļiem – rododendriem, krūmmellenēm, dārza acālijām. Citi augi tajā nav stādāmi. Iegādājoties neitralizētu substrātu, pārējās barības vielas jāpievieno pašam. Protams, ja ir vajadzīgās zināšanas.

Kā gatavot lietošanai

Viena no raksturīgākajām kļūdām – atvērt maisu un pagrābt katrai reizei nepieciešamo daudzumu. Taču substrātu no maisa ieteicams izbērt uz plēves vai vanniņā un labi samaisīt, lai pievienotie minerālmēsli un minerālvielas izkliedētos vienmērīgi. Pēc tam substrātu salaista, lai, saspiežot piku saujā, ūdens tikai parādītos starp pirkstiem, bet netecētu. Substrātam ļauj atpūsties vismaz vienu dienu. Pēc tam izlieto pēc vajadzības, ikreiz ņemot vajadzīgo daudzumu.

Iepriekšējā gadā iegādāto substrātu nav vēlams lietot, tas derīgs vien tad, ja glabāts sausā, tumšā vietā, zemā temperatūrā, nevis salā. Pērn atvērtajā maisā noteikti būs ticis mitrums vai tā sānus siltumnīcā cepinājusi saule, un substrāts vairs nav derīgs paredzētajam mērķim.

Substrātu nedrīkst turēt saulē. Iepakojuma malā substrāts gandrīz vai izdeg, bet kondensāts iesūcas maisa vidū, kur karstumā un siltumā kūdra sūt un sākas dažādi procesi (reaģē pievienotās barības vielas, kaļķošanas materiāls u.c.), kas padara substrātu augiem pat kaitīgu. Šāda maisa saturu vislabāk izmantot augu mulčēšanai dobē vai papildināt komposta kaudzes slāņus.

Kuru substrātu pirkt

Viens no principiem – pārbaudītas vērtības. Daudzi pircēji gadu no gada izvēlas viena un tā paša ražotāja preci, kurā sējumi labi auguši.

Iedarbīga motivācija izvēlē ir arī nacionālais princips – izvēlies vietējo preci! Taču ir dārzkopji, kuri par labāko uzskata kaimiņvalstī Krievijā gatavoto. Ziemeļvalstu augsto kvalitāti daudzi dārznieki piedēvē Igaunijā tapušajiem substrātiem.

Augsnes izvēle ir svarīga, taču laba sēkla piemērotā mitrumā un siltumā uzdīgs tik un tā, arī stādiņš augs.

Košs iepakojums lielākoties ir reklāmas triks, lai pievilinātu pircēju. Viens no parametriem ir augsnes skābums (pH), taču tas lielākoties dots lielā amplitūdā un ir līdzīgs gan tomātiem, gan gurķiem domātajai augsnei.

Vislielākā atšķirība ir augsnei, kas paredzēta par modes lietu kļuvušo garšaugu sēšanai. Tā ir trūcīgāka barības vielu ziņā, ar sārmaināku reakciju.

Pavasarī kaut ko iesēt grib katrs, pat ja nav dārza, un tad nereti izvēlas vislētāko augsni. Jo dārzkopim lielāka pieredze vai sējums vērtīgāks, jo rūpīgāk tiek meklēts īstais substrāts.

Vienmēr kāds konkrēto augsni slavēs un kāds pels. Atšķirīgo rezultātu rada arī temperatūra, gaisma, mitruma režīms, tas, kādus augus sēj vai stāda u.c.

4 Komentāri

  1. Tas pats arī ar dārzaugļiem – jebkurš ābols un oga, kā arī dārzenis veikalā ir labāks un, galvenais, ka Dr.OšāX par dārzā izaudzēto, jo daudzos dārzos ir pārāk daudz baktēriju un mikroorganismu, kas nav vēl izpētīti un, iespējams, nedroši.

Pievienot komentāru