Deserti un saldumi, Receptes

Jāņu plātsmaize no pašu gatavotas rauga mīklas. Fantastisks gardums!

RogasMaize

Jāņu cienasts nav iedomājams bez pīrāgiem un plātsmaizes. Var cept klasisko versiju, bet var arī pamēģināt kaut ko jaunu. Galvenais, lai ir kvalitatīva rauga mīkla, jo tad pīrāgi būs mīksti un čagani arī nākamajā un aiznākamajā dienā pēc cepšanas.

No rauga mīklas cep maizi, smalkmaizītes, plātsmaizes, pīrādziņus un vēl citus gardumus. Šo izstrādājumu kvalitāte ir atkarīga no miltu labuma, rauga svaiguma, raudzēšanas temperatūras, mīklai pievienotā aizdara un cepšanas režīma. – Jo labāki milti, jo elastīgāka rauga mīkla un poraināki, čaganāki un vieglāki izstrādājumi, – stāsta AS “Roga-Agro” padomes priekšsēdētāja Oņega Circene, kura ir maizniekzeļļa statusā.

“Rogas maize” ieteiktā rauga mīklas recepte

2 kg mīklas nepieciešams
• 1 kg augstākā labuma kviešu miltu
• 100 ml rapšu eļļas
• 150 g cukura
• 12 g sāls
• 30 g rauga
• 490 ml ūdens (var izmantot pienu vai pienu un ūdeni)
• 220 g margarīna vai sviesta
• 10 g kurkumas

Pagatavošana.
Raugu uzbriedina, pievienojot mazliet silta ūdens, cukura un noliekot siltumā. Ūdeni vai pienu uzsilda līdz +35 °C, pieber cukuru, sāli, iesijā pusi miltu, samaisa, pieliek uzbriedināto raugu un pakāpeniski iemīca pārējos miltus un eļļu. Mīklu samīca viendabīgā masā un aptuveni stundu raudzē. Kad tā uzrūgusi, nospiež un ļauj vēlreiz pacelties. Pēc tam mīklu izrullē apmēram 1 cm biezu, apziež ar mīkstu sviestu vai margarīnu, vairākkārt saloka, lai taukvielas kārtīgi iesūcas. Ja sviestu vai margarīnu pievieno uzreiz, mīkla tik labi nerūgs. No mīklas, kas bagātināta ar minētajām taukvielām, pīrāgi un citi labumi būs treknāki, garšīgāki un čaganāki.

Jāņu plātsmaize

• 0,5 kg rauga mīklas

Pildījumam
• 160 g 5% vai 9% biezpiena
• 20 g skābā krējuma
• 15 g spinātu
• 1 ola
• 15 g kartupeļu cietes
• 25 g sviesta
• 45 g ar sīpoliem saceptu burkānu
• 2 g cukura
• 3 g sāls
• Šķipsniņa ķimeņu
• Šķipsniņa čili piparu
• Siers

Pagatavošana.
Rauga mīklu izrullē, liek apaļā, ap 25 cm diametra veidnē un 20–30 minūtes raudzē. Pēc tam uzraudzētai mīklai liek virsū masu, kas pagatavota no biezpiena, skābā krējuma, spinātiem, olas, sviesta, ar sīpoliem saceptiem burkāniem, cukura, sāls, ķimenēm, čili un kartupeļu cietes. Pildījumu pārkaisa ar sarīvētu sieru un ķimenēm. Cep +200…+220 °C aptuveni 20–25 minūtes.

1 komentārs

Pievienot komentāru