Praktiski
Dārzs

Izvēlies kartupeļu šķirni pēc gatavošanas tipa0

Foto-Fotolia

Konsultē Agroresursu un ekonomikas institūta Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta kartupeļu selekcionāre Dr.agr. Ilze Skrabule.
Lai pagatavotu izskatīgu un garšīgu maltīti no kartupeļiem, jāizvēlas katram gatavošanas veidam piemērotas šķirnes.

Piemēram, pasniegšanai sausā veidā vēlami viegli miltaini bumbuļi ar labu garšu. Zupām, salātiem un cepšanai derēs kartupeļi ar stingru mīkstumu. Savukārt biezputras pagatavošanai vēlami viegli izjūkoši kartupeļi.

Lai atvieglotu saimniecēm, pavāriem un kulināriem atbilstošu kartupeļu šķirņu izvēli pēc šķirņu aprakstiem, Eiropas kartupeļu pētniecības asociācija ir izstrādājusi metodiku šķirņu iedalījumam tā sauktajos gatavošanas tipos (cooking types), kurus selekcionāri parasti uzrāda kartupeļu šķirņu aprakstos.

Atkarībā no bumbuļa spējas nezaudēt formu pēc vārīšanas vai tvaicēšanas, mīkstuma miltainības un graudainības, kartupeļu šķirnes iedalās četros vārīšanas jeb gatavošanas tipos.

A tips – novārītu bumbuļu virsma nav mainījusies, konsistence ir stingra, bumbuli pārgriežot, mīkstums valgs, vaskains, nav miltains, mīkstuma struktūra maiga, garša neitrāla, nav piegaršu. Šī tipa kartupeļu šķirnes būs piemērotas salātu un zupu, bet ne biezeņzupu, pagatavošanai.

B tips – vārīti bumbuļi nedaudz miltaini, bet stingri, mīkstumam maiga, nedaudz valga struktūra. Kartupeļu šķirnes noderēs pasniegšanai kā gaļas vai zivju ēdiena piedeva vārītā vai tvaicētā veidā, šī tipa šķirņu kartupeļus var izmatot salātos un kartupeļu frī gatavošanai.

Saistītie raksti

C tips – vārīti bumbuļi ir ļoti miltaini, sausi, viegli irstoši, struktūra graudaina. Arī šo šķirņu bumbuļus var pasniegt pamatēdiena piedevai, ja ēdāji iecienījuši miltainus kartupeļus. Lieliski var pagatavot biezputru, kā arī izmantot cepšanai krāsnī.

D tips – pēc vārīšanas kartupeļi ir ļoti miltaini, pilnīgi iziruši, rupjgraudaini. No šādu šķirņu kartupeļiem iznāks tumīga biezputra vai biezeņzupa.

Vairāk par kartupeļu šķirņu izvēli lasi #padomsrokā izdevumā KARTUPEĻI

LA.lv
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Novembrim piestāv bietes! Noderīgi knifiņi to gatavošanai
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Kā sagatavoties mājokļa remontam? Padomi, kas ļaus ietaupīt laiku, naudu un saudzēt nervus
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ar suni sabiedriskajā transportā. Ko darīt, lai brauciens paietu bez raizēm?
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO: “Latvijas pasta” vārdā izkrāpj naudu. Kādu shēmu īstenojuši krāpnieki?
12 stundas
LE
LETA
Dabā
Svētdiena paies bez ievērojamiem nokrišņiem
49 minūtes
LE
LETA
Ekonomika
Būtiski darba drošības pārkāpumi atklāti 23 uzņēmumos
41 minūtes
LE
LETA
Latvijā
Sāksies būtiski satiksmes ierobežojumi Rīgas centrā
38 minūtes
VS
Viesturs Sprūde
Latvijā
1919. gada 17. novembrī. Valsts vadītāja “diskrēts lūgums tautietēm”
1 stunda