Praktiski
Receptes

Izcilu piparkūku noslēpums – garšvielas. Pagatavo savu garšvielu maisījumu! 16

Foto – Shutterstock

Ziemassvētku cepumu – piparkūku – noslēpums ir garšvielu kombinācijā, kas pievienotas mīklai. Kur rast visaromātiskāko garšvielu maisījumu pašu gatavotai piparkūku mīklai?

Gatavie piparkūku maisījumi

Veikalos nopērkamie piparkūku garšvielu maisījumi būtiski atšķiras pēc smaržas un garšas. To sastāvā garšvielas ir dažādās proporcijās, tāpēc atkarībā no pievienotā maisījuma piparkūkas iznāks asākas vai maigākas, aromātiskākas vai neitrālākas, ar kanēļa, krustnagliņu vai anīsa noti. Vismaigākie un neitrālākie ir garšvielu maisījumi, kuru pamatā ir kviešu milti (skatīt tabulu), kas pievienoti apjomam, tāpēc arī šādi maisījumi ir lēti. Ja garšvielu maisījumam izmantotas augstvērtīgas sastāvdaļas, kā to dara sevi cienoši garšaugu un garšvielu ražotāji, tas nevar maksāt pārdesmit centu. Visvieglāk piparkūku garšvielu maisījumu cenas salīdzināt, ja to izmaksas attiecina par kilogramu. Kā redzams salīdzinošajā tabulā, cenas var atšķirties pat sešas reizes.

Lielākoties garšvielu maisījumu bāzes garšviela ir malts kanēlis, kas dod spēcīgu smaržu un patīkamu rūgtenu garšu. Neiztrūkstoša sastāvdaļa ir krustnagliņas, jo arī tās visiem tradicionāli asociējas ar Ziemassvētkiem. Ingvers tiek uzskatīts par garšvielu, kas ir neatņemama piparkūku sastāvdaļa, jo tieši tas dod oriģinālo, jau no seniem laikiem tik ierasto un paaudžu paaudzēs baudīto piparkūku garšas buķeti. Reizēm garš­vielu maisījumu ražotājs ingvera aso garšu panāk, papildus pievienojot piparus. Pavisam netradicionāli ir garšvielu maisījumam pievienot kakao.

Ražotājs uz preces iepakojuma pirmās norāda tās sastāvdaļas, kuru maisījumā ir visvairāk, tas nozīmē, ka piparkūku garš­vielu maisījumā tās mazliet izcelsies kopējā garšas buķetē.

Pagatavo savu garšvielu maisījumu!

Kā redzams, teju katrs tirgotājs piedāvā citādu piparkūku garšvielu maisījumu. Lai cik tas profesionāli sagatavots, diezin vai būs tik aromātisks un svaigs, kā tikko malts. Ja ir iespēja iegādāties veselas garšvielas un samalt kafijas dzirnaviņās neilgi pirms gatavošanas, ēteriskās eļļas nebūs izgarojušas, un piparkūkas būs daudz aromātiskākas un gardākas.

Piparkūku garšas maisījumam izmanto daudz dažādu garšvielu: smaržīgos un melnos piparus, krustnagliņas, kardamonu, kanēli, ingveru, muskatriekstu, zvaigžņu anīsu, koriandru, vaniļas pāksti, fenheli, citrona un apelsīna miziņas. Nebūs prātīgi visas garšvielas likt vienā maisījumā  – sanāks liels haoss. Lai radītu savu piparkūku maisījumu, lieti zināt pamatu un tad pamazām pamainīt garšvielu akcentus, piemēram, pievienojot mazliet anīsa, zvaigžņu anīsa vai fenheļa sēklas, būs jūtama neliela ķimeņu nots, pieliekot vaniļas pāksti, parādīsies pikants rūgtumiņš un patīkama smarža (vaniļa pati par sevi ir ar rūgtu garšu), vairāk koriandra dos izteiktāku aromātu un īpašu garšas akcentu.

Garšvielu maisījuma pamats 

• tējkarote malta kanēļa

• tējkarote malta koriandra

• tējkarote malta muskatrieksta

• ½ tējkarotes maltu krustnagliņu (vidēji 7 gab.)

• ½ tējkarotes maltu melno piparu (10–12 graudu)

• ¼ tējkarotes malta zaļā kardamona (vidēji 3 pākstiņas)

• ¼ tējkarotes maltu smaržīgo piparu (3–4 graudi)

Muskatriekstu vislabāk sarīvēt uz smalkas rīves, kanēli kafijas dzirnaviņās nevar samalt, tāpēc ieteicams ņemt rūpnieciski samaltu, pārējās garšvielas veselas liek kafijas dzirnaviņās un samaļ (vai saberž piestā).

SVARĪGI

Parasti rēķina 20–25 gramus gatavā piparkūku maisījuma uz kilogramu mīklas.

UZZIŅA

• Piparkūku garšvielas piemērotas ne tikai piparkūkām, bet arī Ziemassvētku saldajiem pīrāgiem, kēksiem, cepumiem.

• Piparkūkas Eiropā ieceļojušas no Āzijas pirms aptuveni 1200 gadiem. Tajās bija ļoti daudz ingvera, un cilvēki cepumiņus lietoja vēdersāpju ārstēšanai.

 

LA.lv