Praktiski
Receptes

Iepriecini savu mīļoto! Receptes trim gardiem Valentīndienas našķiem 16

Publicitātes foto

Svētā Valentīna diena lielākoties asociējās ar mīlestības un sirsnības svētkiem, kad jo īpaši gribas iepriecināt savu mīļoto cilvēku. Steidzīgie var paļauties uz veikalu plauktos sarūpētām dāvanām, savukārt tie, kas šogad izjūt sevišķi radošu noskaņojumu, var pagatavot kādu no trim gardumiem. Zemeņu trifeles, marcipāna sirdis, mafini ar zemenēm – našķi, no kuriem būs grūti atteikties.

1. Zemeņu trifeles
Sastāvdaļas:
Saldais krējums – 80 g
Baltā šokolāde – 390 g
Cointreau liķieris – 10 ml
Zemeņu pulveris – 40 g
Baltā šokolāde – 300 g
Zemeņu gabaliņi – apm. 150 g

Pagatavošana
Saldo krējumu uzkarsē, ūdens peldē kausē šokolādi, savieno abas siltās masas kopā, maisa, kamēr viendabīga konsistence. Pievieno liķieri, zemeņu pulveri, visu sajauc un liek dzesēties. Ik pa laikam apmaisa, lai paātrinātu dzesēšanas procesu –  līdz konsistencei, kad, to ar karoti paņemot, var rokās savelt bumbiņu.
Saveļ bumbiņas vai garenas formas trifeles. Tad liek aukstumā, lai kārtīgi sastingst.
Temperē šokolādi – 2/3 šokolādes karsē ūdens peldē līdz 45 – 50 grādiem, tad noņem no ūdens peldes un dzesē, pievienojot atlikušo šokolādi. Dzesē līdz 28 grādiem.
Tad trifeļu bumbiņas glazē temperētajā šokolādē un apviļā kaltētos zemeņu gabaliņos. Liek vēsumā, lai trifeles sacietē.
Trifeles ir derīgas maksimāli 3 dienas, jo sastāvā ir saldais krējums.

2. Marcipāna sirdis
Sastāvdaļas
Marcipāns – 300 g
Tumšā šokolāde – 300 g
Kaltēti ogu gabaliņi, veselas odziņas vai ziedu gabaliņi (dekoram) – 50 g

Pagatavošana
Marcipānu izrullē aptuveni 1 cm biezu, ar formiņām izspiež sirsniņas. Uz galda pirms marcipāna rullēšanas uzber nekūstošo pūdercukuru, lai marcipāns neliptu pie virsmas.
Formiņas noliek vēsumā.
Temperē šokolādi – 2/3 šokolādes karsē ūdens peldē līdz 45 – 50 grādiem, tad noņem no ūdens peldes un dzesē, pievienojot atlikušo šokolādi. Dzesē līdz 32 grādiem.
Ņem marcipāna figūriņas, ar sausu otu notīra pūdercukuru. Figūriņas ar dakšas palīdzību iemērc šokolādē, nokrata lieko šokolādi un liek uz pergamenta sastingt.
Kamēr šokolāde nav sastingusi, uzber ziediņus vai ogu gabaliņus.
Marcipāna glazēšanai var izmantot arī piena un balto šokolādi.

3. Mafini ar zemenēm
Sastāvdaļas
Mīklai:
Milti – 180 g
Cukurs – 200 g
Sviests – 100 g
Cepamais pulveris – šķipsniņa
Soda – šķipsniņa
Skābais krējums – 100 g
Sāls – šķipsniņa
Citronu sula – ½ gab

Krēmam:
Mascarpone siers – 150 g
Salds krējums – 150 g
Pūdercukurs –20 g
Svaigas piparmētras – 1 ēd.k.
Zemenes – 200 g

Pagatavošana
Bļodā liek miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli, atsevišķi sakuļ olu ar cukuru līdz krēmīgai konsistencei, pievieno mīkstu sviestu, piejauc miltus, beigās krējumu un citronu sulu.
Pilda mafinu formiņās un cep 180 grādos, 15 – 20 min (atkarīgs, cik lielas ir formiņas). Gatavību var pārbaudīt, ar koka kociņu iedurot mafinā, ja masa nepielīp, mafins ir gatavs.
Krēmam: saputo saldo krējumu ar mascarpone sieru un pūdercukuru līdz stingrai konsistencei.
Krēmu ar konditorejas maisiņu uzspiež uz mafiniem un dekorē ar zemenēm (vai citām ogām) un piparmētru lapiņām.
Mafinus pirms odziņu uzlikšanas var pārslacīt ar izkausētu tumšo šokolādi. Dekorācijām ļoti labi der arī sasmalcinātas pistācijas.

LA.lv