Praktiski
Receptes

Hotdogi latviskā gaumē… pat ar siļķi. Četras ļoti gardas receptes0

Foto: Anda Krauze

Maize un desiņa – sātīgumam, mērcītes un piedevas – garšas bagātināšanai. Lūk, tāds ir hotdogs – ātrā uzkoda – šķērsgriezumā. Šis ēdiens piestāv piknikiem un pārgājieniem.

Hotdoga izcelsme

Šā ēdiena saknes meklējamas Eiropā. Pēc vienas no versijām, hotdogs radies Frankfurtē Vācijā, savukārt cita leģenda vēsta, ka Vīnē Austrijā. Sākumā karsti vārītas desiņas un maizi pasniedza atsevišķi, bet ēdējam bija grūti noturēt rokās karsto desiņu, un to sāka likt maizītē. Tā radās hotdogs. Tiesa, ātrā uzkoda pie šā nosaukuma tika tikai XX gadsimta sākumā Ņujorkā, kaut vācu imigranti to Amerikā tirgoja jau kopš XIXgadsimta otrās puses. Viņi desiņas, ko pasniedza svaigā maizītē, dēvēja par dachshund sausages (takša desiņām – no vācu val.), jo tās bija garas un tievas kā medību šķirnes suns taksis. Laika gaitā sarežģīto vācu vārdu dachshund nomainīja pret īsāko angļu vārdu dog (suns – no angļu val.). Tā kā desiņu pasniedz karstu, to dēvē par hot dog – karsto suni.

Pildījumā – pat siļķe!

Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe kopā ar domubiedriem pirms neilga laika Āgenskalnā atvēra hotdogu ēstuvi “Kadagi dog”. Pie sienas piestiprinātajā ēdienkartē var lasīt, ka patlaban piedāvājumā ir desmit dažādu hotdogu, bet drīz būšot velna duča skaitā – 13. Vispirms uzmanību piesaista ātro uzkodu nosaukumi (piemēram, Jūra līdz ceļiem… siļķei, Jēru klusēšana adžikā, Dārza plēsējs, Cūka ar pūķa tetovējumu), bet pēc tam var izlasīt, kādi produkti iekļauti sastāvā. “Amerikā hotdogi ir kulta ēdiens. Latvijā tā gluži nav, tāpēc nolēmām pievērsties šim jauniešu iecienītajam ēdienam. Turklāt gatavotu tādus hotdogus, kas nebūtu parasta desmaizīte vai desiņas, kas būtu parodija par gaļu, bet gan paši ceptu maizi un gatavotu desiņas, kuru sastāvā būtu tīra gaļa. Hotdogus uztaisījām kā pamatēdienu ar bagātīgām piedevām, lai, apēdot vienu, būtu ilg­stoša sāta sajūta, nevis pēc stundas māktu izsalkums,” stāsta viens no “Kadagi dog” pārstāvjiem Kristaps Cīrulis.

Desiņas tiek ražotas pēc īpašas kafejnīcas šefpavāra receptes – tās tvaicē, nevis vāra vai cep. Arī maizi cep pēc speciāli izstrādātas receptes, un tā ir vegāniska – mīklas sastāvā nav piena un olu, ir tikai ūdens, milti un garšvielas.

Taču “Kadagi dog” komanda spēj pārsteigt tradicionālo hotdogu cienītājus, jo maizītē pilda ne tikai cīsiņus ar piedevām, bet arī… siļķi, mājas sieru un marinētus sīpolus, citā hotdogā: mango, ananasus, avokado, ir doma par nēģiem. Padomāts arī par veģetāriešiem – viņiem piedāvā sēņu ragū un humosa pildījumu.

Kā gatavo

Klasisko hotdogu gatavo šādi: vispirms apgrauzdē maizīti, to pārgriež uz pusēm, bet ne līdz galam. Noziež ar mērcīti (gurķu, sinepju vai kādu citu), tad liek salātu lapu un uz tās cīsiņu. Tomātus un gurķus griež plānās šķēlītēs un izkārto abās pusēs cīsiņam. Pārlej mērcīti, uzbārsta sarīvētu sieru. Tad hotdogu liek veidnē un cep sakarsētā krāsnī aptuveni 15 minūtes, kamēr maizīte kļūst kraukšķīga.

“Pildījuma sastāvdaļas jāsakombinē tā, lai būtu gan sāļa, gan skāba, gan nedaudz salda garša,” skaidro Kristaps.

Hotdogu neēd, griežot ar nazi un kumosu uzdurot uz dakšiņas, bet nokož ar bagātīgo pildījumu, tāpēc jābūt gatavam, ka gar pirkstiem var mazliet notecēt mērcīte vai noslīdēt sīpola vai gurķa ripiņa. Par to nav jāsatraucas, tas piederas pie hotdogu ēšanas tradīcijas, jo tas nav smalku restorānu piedāvājums, bet daudz demokrātiskāka maltīte. “Ja hotdogus pie mums pasūta līdzņemšanai, mēs tiem pievienojam vienreizējus gumijas cimdus un liela izmēra salvetes. Šo komplektu esam iesaukuši par Neaptraipīto reputāciju,” nosmej Kristaps.

4 gardu hotdogu receptes

1. Hotdogs ar Cēzara salātu garšu
Maize, 100% vistas gaļas desiņa, Cēzara salātu mērce, romiešu salātu lapas, ķirštomāti, Parmas siers.

Lai pagatavotu Cēzara salātu mērci, sakapā anšovu filejas (1 kārbiņas saturu) ar 2 ķiploka daiviņām. Atsevišķā traukā saputo 3 olu dzeltenumus. Tad pievieno 1 tējkaroti Dižonas sinepju un turpina kult, līdz izveidojas viendabīga masa. Pēc tam iemaisa anšovu un ķiploku masu. Putojot trauka saturu, iemaisa 2 tējkarotes citrona sulas, tad, turpinot putot, lēnā strūklā pielej 2 tējkarotes olīveļļas. Pēc tam tāpat rīkojas, pievienojot 100 ml augu eļļas. Puto, kamēr mērce iegūst krēmīgu konsistenci. Beigās iemaisa 2 tējkarotes sarīvēta Parmas siera, svaigi maltus melnos piparus un sāli.

Foto: Anda Krauze

2. Hotdogs ar Korejas garšu
100% cūkas gaļas desiņa, pikantā mērce Spicy, Ķīnas kāposti, Korejas burkānu salāti, lociņi.

Foto: Anda Krauze

3. Hotdogs zemnieku gaumē
Maize, 100% cūkas gaļas desiņa, marinēti gurķi, marinēti sīpoli, sarkanais kāposts, majonēze, mārrutki, sinepes, dilles.

Foto: Anda Krauze

4. Hotdogs ar Meksikas garšu
Maize, 100% liellopu gaļas desiņa, chili con carne (malta gaļa ar pupiņām), Čedaras siers, skābais krējums, kukurūzas čipsi, lociņi.

Foto: Anda Krauze

LA.lv
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Pensijā – tikai 70 gadu vecumā? Klīst tādas runas…
17 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Biešu salāti ar grauzdētām ķirbja sēklām
18 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Dārzeņus ēdam par maz. Vairākas receptes ēdienkartes dažādošanai
21 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ML
Māra Libeka
Veselam
Uz aptieku ne tikai pēc zālēm: aptiekās paplašinās pakalpojumu klāstu
1 stunda
SK
Skaties.lv
Latvijā
Baldonē atrod mucas ar aizdomīgu vielu. Teritorija norobežota
54 minūtes
Uldis Šmits
Pasaulē
Ievēlēta, bet…
8 stundas
MA
Māris Antonevičs
Latvijā
Māris Antonevičs: Priekšnieks aizmirsis solījumu? Versijas par JKP reakciju
1 stunda
LA
LA.LV
Dabā
Septiņas dienas valdīs vasarīgi silti laika apstākļi: jaunākā prognoze
16 stundas