Praktiski
Receptes

Gurķi ar āboliem, jāņogas ar rozīnēm. Ciemos pie rūjieniešiem Viļņiem pēc viņu neparastajām receptēm0


Pircēji ļoti iecienījuši Sandras gatavotos dārzeņu asorti.
Pircēji ļoti iecienījuši Sandras gatavotos dārzeņu asorti.
Foto: Anda Krauze

Vai esat gatavojušas jāņogu ievārījumu ar rozīnēm? Vai gurķus savārījušas ar āboliem? Varbūt ir ienācis prātā… asumiņam pievienot sinepes? Mājražotāja SANDRA VILNE nebaidās eksperimentēt, bet to dara saprātīgi, lai viņas gatavotie ievārījumi, sīrupi un mērces garšotu ne tikai viņai vien.

No mājputniem pie ievārījumiem

Sandra un Egons Viļņi ir darbīga rūjieniešu ģimene, kas nespēj dīkā nosēdēt. Savulaik vajadzēja pamatīgi rosīties, lai izaudzinātu trīs bērnus, bet tagad, kad meitas un dēls jau pieauguši, jārosās, lai varētu cilvēka cienīgi dzīvot, jo ar knapo pensiju švaka iztikšana. “Kad Latvija atguva neatkarību, Rūjienā atvērām zivju veikalu, pēc tam – pārtikas un ziedu veikalu. Ar tirdzniecību nodarbojāmies deviņpadsmit gadus. Strādājām visa ģimene, taču vēlāk palikām divatā – es ar vīru, jo bērni katrs devās savā dzīvē. Tad nu pārorientējāmies uz citu nodarbi – savā saimniecībā sākām audzēt vistas un trušus,” stāsta Sandra.

Pēc kāda laika sapratuši, ka mājputnu un trušu turēšana ļoti piesien pie mājām – dzīvo radību taču nevar atstāt bez barības un aprūpes, kaut pašiem no rīta agri jāpošas uz tirgu. “Pirms trim gadiem sāku vārīt ievārījumus un gatavot konservus pārdošanai. Mājputni un truši bija likvidēti, vajadzēja domāt, kas nu varētu būt mūsu rūpals,” ne tik senus notikumus atceras darbīgā mājražotāja, kuras mājražošanas stāžs esot kādi deviņi gadi.

Viļņiem ir piemājas dārzs ar augļukokiem un ogulājiem, trīs siltumnīcās viņi audzē dārzeņus, bet pēc sēnēm un meža ogām dodas uz tuvējiem mežiem – Rūjienas apkārtnē to netrūkst!

Banāni ievārījumā – pagātne

Kad vaicāju, kā pa šiem gadiem, kopš Sandra vāra ievārījumus, mainījusies to gatavošanas mode, viņa atbild – agrāk daudz kam pievienoti banāni. “Tas jau ir noiets posms. Tagad banānus vairs nelieku klāt, jo savārot tiem ir nepievilcīga pelēka krāsa,” atklāj mājražotāja. “Receptes atrodu vairākos avotos, taču visas noteikti pārbaudu, jo ir gadījies, ka izmantoju tieši tās un tieši tik daudz sastāvdaļu, kā norādīts receptē, taču ievārījumam nav nekādas garšas. Ir bijis pat tā, ka esmu izvārījusi, taču roka neceļas ievārījumu likt burkā. Lai kas tamlīdzīgs neatkārtotos, receptes uzlaboju, pēc sava ieskata pievienojot garšvielas vai citu ievārījuma sastāvdaļu,” pieredzē dalās Sandra. “Tā reiz ar māsu, kas ir pārtikas tehnoloģe, izdomājām, ka ievārījumu varētu glābt ingvers. Šī izvēle izrādījās pareiza.”

Taču pēdējā laikā interese par ievārījumiem samazinoties, lielāks pieprasījums esot pēc kā kreftīgāka: dārzeņu konserviem, pikantām mērcītēm, kas sader gan ar gaļas uzkodām, gan sieru. “Pērn tikām uzaicināti piedalīties kulinārajā pasākumā Livonijas garšas, kas notika netālu no Pērnavas. Bija norādīts, ka ēdienu karalim jābūt gurķim. Mazliet palauzīju galvu un izdomāju, ka varētu no gurķiem uzvārīt ievārījumu.”

Uz Igauniju aizvedusi četras gurķu ievārījuma versijas: ar āboliem, ar jāņogām, ar kivi un ar apelsīniem. Jāņogas ievārījumu iekrāso rozā, kivi zaļu, apelsīni – dzeltenu, bet visneizteiksmīgākā krāsa ir gurķu un ābolu masai. “Igauņiem garšoja manis vārītie gurķu ievārījumi – vislielākā piekrišana bija ar jāņogu piedevu,” palepojas Sandra un izstāsta, ka viņas ievārījumi, mērces un konservējumi ceļojuši arī uz Vāciju. “Vācieši īpaši nepievērš uzmanību zemeņu un aveņu ievārījumiem, bet labprāt pērk visu, kam sastāvā ir rabarberi, smilts­ērkšķi. Ir arī iecienījuši pikanto Sievasmātes mēlīti un ķirbjus ar cidonijām.”

Sandra ir pārliecināta – lai mājražotājs varētu veiksmīgi darboties, patērētājiem būtu interese par viņa produkciju, ir nepārtraukti jāizglītojas, jāapmeklē semināri, kursi, jāausās, ko dara citi mājražotāji Latvijā un ārvalstīs.

Vēl abi ar vīru sapratuši, ka vislabāk ievārījums garšo ar pašceptu maizi. Tad nu Sandra gādā par ievārījumiem, bet Egons cep gardu maizi. Vislielākā piekrišana esot viņa ceptajai ķirbju maizei. P

Sievasmātes mēlīte

• 2,5 kg tomātu

• 1 kg paprikas

• 300 g ķiploku

• 2–3 čili

• 3 glāzes cukura

• 1 glāze 9% galda etiķa

• pusglāze sāls

• oregano

Papriku un ķiplokus sagriež, tomātus noblanšē, novelk mizu, sagriež gabaliņos, liek katlā un pasautē. Pēc brīža pievieno čili, oregano, cukuru un sāli. Pašās beigās pielej etiķi. Kārtīgi samaisa, uzvāra, liek burkās, kuras sterilizē, un aizvāko.

Ja vēlas, pikanto uzkodu pirms likšanas burkās var sablendēt.

Gurķu un ābolu ievārījums

• 1 kg nomizotu un sagrieztu gurķu

• 0,5 kg ābolu

• 1 kg ievārījuma cukura

• 200 g parastā baltā cukura

Gurķus nomizo, sagriež gabaliņos, uzber 200 g cukura, samaisa, atstāj aptuveni stundu, lai izvelkas sula. Ja tās ir daudz, var mazliet noliet. Ābolus nomizo, izņem serdi un sēklas, sagriež gabaliņos. Sagrieztos gurķus ar visu suliņu diezgan strauji uzvāra, noputo, pievieno 1 kilogramu ievārījuma cukura un aptuveni 10 minūtes pavāra. Pievieno ābolus un, lēni maisot, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Sablendē, tūliņ pilda burciņās un aizvāko.

Ābolus var aizstāt ar jāņogām, kivi vai apelsīniem. Var izmantot arī lielos gurķus, kam izņemta sēklotne. Lai būtu bagātīgāka garša, ievārījumam var pievienot kanēli.

Jāņogu un čili mērce

• 1 kg jāņogu

• 500–800 g sarkanās paprikas

• ap 600 g ananasu kompota

• 70 g čili

• 600 g ievārījuma cukura

• 1 tējkarote sāls

Liek katlā no kātiņiem noņemtas jāņogas, gabaliņos sagrieztu papriku, čili, cukuru un sāli, pārlej ananasu kompota šķidrumu un vāra, līdz paprika kļūst mīksta. Tad pievieno gabaliņos sagrieztus ananasus un vēl mazliet pavāra. Pēc tam masu sablendē un pilda pudelēs vai burciņās.

Jāizmanto ievārījuma cukurs, jo ar parasto mērce būs pārāk šķidra.

Upeņu un čili mērce ar sinepēm

• 1 kg upeņu

• 600 g paprikas

• 100 g sinepju

• 70 g čili

• 200 g ievārījuma cukura

• 2 tējkarotes sāls

• 5 ēdamkarotes etiķskābes (skābuma regulētājs)

Upenes, sagrieztu papriku, čili, sinepes un etiķi liek katlā, pavāra aptuveni 10 minūtes. Tad masu pārliek blenderī, pievieno cukuru un sāli un sablendē. Pilda pudelēs vai burciņās.

Pamatmīklas recepte

• 1,2 kg augstākā labuma kviešu miltu

• 1 l silta ūdens (ap 40 °C)

• 2 ēdamkarotes cukura

• 1 ēdamkarote sāls

• 30 g jeb paciņa presētā Rīgas rauga

• 2 ēdamkarotes rapšu eļļas

• 1 ola

Visu liek bļodā, izņemot miltus, un ar roku rūpīgi izmaisa. Tad pievieno miltus un samīca. Raudzē kādas 40 minūtes, pēc tam liek veidnēs. Cep elektriskās plīts cepeškrāsnī 230–250 °C aptuveni 45 minūtes.

Griķu maize

• 1,4 kg miltu

• 1 l silta ūdens

• 2 ēdamkarotes cukura

• 1,5 ēdamkarotes sāls

• 30 g presētā Rīgas rauga

• 1 paciņa vārītu atdzesētu griķu

• 3 saujas rudzu kliju

• 2 ēdamkarotes rapšu eļļas

• 1 ola

Visas sastāvdaļas, izņemot miltus, saliek bļodā, visu labi izmaisa ar roku, tad pievieno miltus, samīca un raudzē aptuveni 40 minūtes. Mīklu sadala pa veidnēm. Cep elektriskās plīts cepeškrāsnī 230 °C aptuveni 45 minūtes.

Rūjieniešu saldā dzīve
LA.lv