Mājas, Sadzīves tehnika

Grilēšanas prieki nebeidzas ziemā – izvēlies savu galda grilu. Padomi tā izvēlē

Foto-Shutterstock

Grilēšanas prieki līdz ar ziemas slapjdraņķa iestāšanos nebeigsies, ja mājās būs galda grils.

No elektriskajiem galda griliem, ko lieto iekštelpās, veikalu piedāvājumā pārsvarā ir kontakta grili – tas nozīmē, ka grilējamo produktu novieto tieši uz pagatavošanas virsmas. Slēgtās ierīces (bezkontakta grils), kurās produkts tiek novietots uz iesmiem, grozīts, cikliski sildīts un grilēts, nepieskaroties ierīces virsmām, mazumtirdzniecībā praktiski nav atrodamas, jo tās lielākoties izmanto sabiedriskajā ēdināšanā. Līdzīgi darbojas tikai iebūvētais grils cepeškrāsnīs, bet tas nav uzskatāms par galda grilu.

Galvenā sastāvdaļa – grila virsma
Kontakta grila svarīgākā sastāvdaļa ir virsma, uz kuras novieto produktus, jo tā tiešā veidā ietekmē pagatavotā ēdiena kvalitāti.
Visvienkāršākais un arī lētākais virsmas veids ir alumīnija restes, kas atrodas virs atklāta spirāles sildelementa. Grils ar čuguna restēm ir lētāks, bet restes grūtāk kopjamas, savukārt nerūsējošā tērauda restes izmaksās nedaudz dārgāk, bet tās var mazgāt trauku mašīnā.
Grila virsmas var būt arī plakanas un sildelementu nosedzošas. Tāda virsma lielākoties ir veidota no metāla ar dažādu pretpiedegšanas pārklājumu. Par viskvalitatīvāko un izturīgāko uzskata trīskāršo pārklājumu. Šādu virsmu viegli kopt, cepot nav vajadzīgas taukvielas.
Visizturīgākās ir akmens virsmas, kas kalpo ļoti ilgi. Ēdiens uz tām uzsilst vienmērīgi, to neiespaido nekādas kaitīgas vielas.
Dažiem griliem mēdz būt arī stikla keramikas virsma, bet tas jau ir ekskluzīvs risinājums.

Kāda konstrukcija labāka?
Pēc konstrukcijas izšķir vairākus kontakta veida grilus – vienpusējos, divpusējos, rakletes un kombinētos grilus.
*Vispopulārākie ir vienpusējie grili ar restēm, jo tie ir ļoti līdzīgi parastajam ogļu grilam, tikai mazāka izmēra, kompaktāki un darbojas ar elektrību. Ierīcēs tiek izmantotas, alumīnija, nerūsējošā tērauda vai čuguna restes.
Plusi – izmaksā salīdzinoši lēti, vienkāršs darbības princips, bet, galvenais, ka uz šī grila gatavotais produkts būs vislīdzīgākais tam, kādu pierasts ēst brīvā dabā.
Mīnusi – jārēķinās ar spēcīgu dūmošanu (kas telpās nav sevišķi ērti; vajadzēs spēcīgu nosūcēju vai grilēšanu jāveic uz terases vai verandā), jo šķidrums un tauki no produktiem pil cauri restēm uz sildelementa.
Ja starp restēm ir liels atstatums, grilēt varēs tikai liela izmēra gaļas un dārzeņu gabalus, nelieli gabaliņi slīdēs cauri restēm; tie būs arī bieži jāapgroza; restes grūti tīrīt.
Maksā no 16 eiro.

*Vienpusējie grili ar plakanu virsmu rada mazāku netīrību, jo virsma nosedz sildelementu, bet tauki un šķidrums no produktiem ietek speciālā, ar ūdeni piepildītā paplātē. Dažreiz šie grili ir aprīkoti ar vāku un papildu restēm.
Plusi – vieglāk tīrīt, nav tik daudz dūmu; gaļa ir sulīgāka nekā uz restēm ceptā.
Mīnusi – uz šī grila gatavotajiem produktiem nav tās kraukšķīgās garoziņas, kas piemīt uz ogļu grila grilētajiem. Lai gan gatavošana notiek uz metāla virsmas, kas klāta ar pretpiedegšanas pārklājumu, produkti tomēr ik pa laikam ir jāapgroza, lai tie labāk izceptos.
Maksā no 18 eiro.

*Rakletes grili ir īpaša veida ierīces, kuru pirmsākumi meklējami Francijā un Austrijā. To būtība – kopēja, liela grilvirsma, uz kuras grilē produktus, ko vēlāk varēs izvēlēties katrs ēdājs sava ēdiena gatavošanai, un atsevišķas raclette panniņas (4, 6 vai 8). Panniņās katrs pie galda sēdošais kombinē jau sagatavotos, grilētos produktus, pārliek ar sieru un novieto īpaši panniņām paredzētā vietā (parasti visapkārt centrālajai virsmai) sildīties, līdz siers izkūst. Grils piemērots omulīgai maltītei ģimenes vai draugu lokā, kur katrs pats sev pagatavo ēdienu.
Ja panniņas neizmanto, uz kopējās virsmas var grilēt arī dažādus grilēšanai piemērotus produktus līdzīgi kā grilā ar plakano virsmu.
Plusi – katrs var baudīt sev tīkamu grilēto produktu kombināciju; nav jāgaida, visi var darboties vienlaikus.
Mīnusi – jārēķinās ar lielu tīrīšanu, jo jāmazgā ne tikai kopējā virsma, bet arī pieķepušās panniņas. Bieži kopējā virsma ir par mazu, lai sagatavotu visiem ēdājiem nepieciešamo produktu daudzumu uzreiz (var sagatavot iepriekš).
Maksā no 20 eiro.

*Divpusējie grili līdzīgi savdabīgām presēm. Tajās ievietoto produktu saspiež starp divām grilvirsmām un grilē no abām pusēm (līdzīgi kā tosterī vai vafeļpannā).
Plusi – produkts ir salīdzinoši ātrāk gatavs nekā uz vienpusējā grila vai restēm, turklāt tas nav jāuzmana un jāgroza.
Mīnusi – dažreiz kaut kas piedeg, jo produkta gatavības pakāpi nav iespējams kontrolēt, jāpaļaujas tikai uz grila taimeri.
Maksā no 23 eiro (ar pietiekamu jaudu – vismaz no 35 eiro).

*Kombinētie grili darbojas līdzīgi divpusējam grilam, bet tiem ir priekšrocība – var lietot gan abas, gan tikai vienu grilvirsmu.
Plusi – var grilēt ļoti dažādus produktus, jo grils bieži ir aprīkots ar vairākām nomaināmām virsmām.
Mīnusi – šiem griliem ir salīdzinoši lielāka jauda, kas attiecīgi patērē vairāk elektroenerģijas; arī cena dārgāka.
Maksā no 80 eiro.

Izvēloties svarīgi, lai
1) grils būtu ar plašu temperatūras amplitūdu, ko var ērti un pakāpeniski regulēt; lētākajām ierīcēm bez ieslēgt/izslēgt pogas būs vēl labi ja divi/trīs režīmi, ko maina lēcienveidā, nevis pakāpeniski. Lieki teikt, ka šāda regulēšana grilēšanai neko labu nedod.
2) jauda ir pietiekama. Lielākoties tā norādīta no 400W -2,0 kW, bet labai grilēšanai vajadzīgi vismaz 1,5 kW. Universālajiem un divpusējiem griliem jauda mēdz būt arī lielāka – 2,5 kW, turpretim, lētajiem griliem var būt ļoti daudz dažādu aksesuāru, bet jauda vien 400 W – tad būs jāpatērē ilgs laiks, lai iegūtu kvalitatīvi izceptu gaļu.
3) ierīce ir ērti tīrāma – jo grūtāk tīrāms grils, jo retāk to lietos.
4) grila rokturi ir nesakarstoši un neslīdoši, bet tā pamatnei gumijas kājiņas, kas uz galda neslīd. Drošība ir ļoti svarīga, īpaši iekštelpās.
5) korpuss būtu kvalitatīvs. Nav teikts, ka plastmasa ir sliktāka par metālu. Jaunie izstrādājumi ir apstrādāti pret uzkaršanu un, ja ievēro visas drošības normas, plastmasa kalpos ne sliktāk par metālu. Tomēr ar kritisku aci der novērtēt ierīces svaru un izturību. Protams, metāls šķiet izturīgāks, bet gadījies redzēt pavisam lētus grilus, kuru korpuss darināts no plāna metāla, virsma vai panniņas arī, bet viss šķobās un kustas uz visām pusēm… Tāpēc labāk neizvēlēties pašus lētākos modeļus, bet plānot izmaksas aptuveni no 35 eiro uz augšu.

Pievienot komentāru