Praktiski
Receptes

Grilējuma veiksmes formula – marināde. 3 fantastiskas marinādes, lai cepiens izdotos 0


Citrona un rozmarīna marināde
Citrona un rozmarīna marināde
Foto – Shutterstock

Grils nozīmē lielu karstumu, kurā produkti bez taukvielām sažūst un sačokurojas. Pārāk stipra uguns un marinādē nepietiekami turēti produkti grilējumu var sabojāt. Ja ar trekniem gaļas gabaliņiem problēmu nav, tad baltās zivis un vistas gaļa nereti izcepas sausa un sīksta. Laba marināde atrisina šīs likstas.

1. Citrona un rozmarīna marināde
• 2 citroni
• 2 ķiploka daiviņas
• 50 ml olīveļļas
• 1,5 ēdamkarotes kaltēta vai 4 ēdamkarotes svaiga rozmarīna
• ½ tējkarotes citronpiparu
• 1,5 tējkarotes sāls

Rozmarīnu un ķiploka daiviņas smalki sakapā. No citroniem izspiež sulu (ja šie skābie augļi ir mazi un nav sulīgi, būs nepieciešami trīs citroni). Olīveļļu sajauc ar citrona sulu, pieber sāli, citronpiparus, smalki sakapātu rozmarīnu un sāli. Rūpīgi izmaisa, līdz sāls izkusis. Marinādē produktu gabaliņus notur vismaz divas stundas.

Vislabāk garšos, ja marinēs vistas un cūkas gaļu.

2. Tomātu un bazilika marināde
• 40 ml tomātu pastas
• 40 ml sarkanvīna etiķa
• 40 ml augu eļļas
• 2 ēdamkarotes sakapātu bazilika lapiņu
• 2 ķiploka daiviņas
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
• Tējkarote cukura
• Tējkarote sāls

Tomātu pastu sajauc ar augu eļļu un sarkanvīna etiķi. Pieber sāli, cukuru un maltus melnos piparus un maisa, līdz izveidojusies viendabīga konsistence. Pievieno sakapātu baziliku. Produktus liek maisā, uzlej marinādi un ļauj stundu ievilkties.

Ieteicama vistas gaļai.

3. Marināde dārzeņiem.
• 50 ml augu eļļas
• 2 tējkarotes wasabi pastas
• 2 ēdamkarotes cukura sīrupa

Sajauc visas marinādei paredzētās sastāvdaļas. Dārzeņus liek maisā, pārlej ar marinādi, aiztaisa galu un rūpīgi samaisa. Ļauj pusstundu ievilkties. Sāli nepievieno, jo tad gatavie dārzeņi būs sausi. Grilētiem dārzeņiem sāli ieteicams uzkaisīt, kad tie gandrīz gatavi.

Piemērota visu veidu dārzeņiem.

UZZIŅA
Ja negribas neko pikantu un treknu, grilējamos produktus var ietīt biezā folijas loksnē (vai pat divās). Ja nav liela karstuma, produkts gatavojas pats savā sulā, ir aromātisks un mīksts arī bez marinādes. Īsi pirms gatavības var atvērt foliju un nedaudz apbrūnināt, lai jūt patīkamo grila dūmu aromātu.

LA.lv
AG
Aija Geida
Praktiski
Korejiešu kimči – asi, aromātiski un izcili kraukšķīgi skābēti kāposti
1 diena
SM
Signe Mengote
Praktiski
Tas, ka viņi ir lēni, ir tikai mīts… Ciemos pie bruņurupuču meitenes, vārdā Brunis
1 diena
MP
MAIJA PASTARE
Praktiski
Ja darbinieku skaits tiek samazināts, kam ir priekšroka saglabāt darbu?
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

"V
"Mājas Viesis"
Latvijā
Imants Lancmanis: Guvis piepildījumu karjerā un ģimenē, cilvēks var sākt domāt par valsti
2 stundas
IP
Ilze Pētersone
Latvijā
Latvijas vēsture pirms valsts dibināšanas 18 jautājumi un atbildes
1 diena
RO
Regīna Olševska
Latvijā
Dāvana Latvijai – 1000 kilometri. Māris Baltais sāka skriet, aizejot pensijā
30 minūtes
AT
Andris Tiļļa
Latvijā
Ģimenē klusēšana nav zelts! Atziņas no pāriem, kas gredzenus mijuši 18. novembrī
1 stunda
LE
LETA
Pasaulē
ES 27 dalībvalstis vērtē Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES līgumu un nākotnes attiecību deklarāciju
44 minūtes