Mājas, Sadzīves tehnika

Gatavojam saldējumu. Eksperiments ar saldējuma mašīnu un… vilšanās tajā

Foto - Aija Geida

“Esmu veikalā noskatījusi saldējuma gatavošanas mašīnu par 50 eiro. Vēlos uzzināt, vai tajā tiešām var iegūt īstu saldējumu. Vai tas ļoti atšķiras no tāda, kas gatavots, ik pa laikam apmaisot ledusskapja saldētavā turētu masu? Vai ir vērts pirkt šādu mašīnu?” 
Megija V. Iecavā

Ja iemācās mājās gatavot saldējumu, tas paver plašas iespējas baudīt sasaldēto kārumu dažādās variācijās, turklāt izmantojot tikai dabiskus produktus: pienu, saldo krējumu, olas, cukuru, ogas. Tagad gan arī veikalos nopērkami saldējumi, kuros ir visai maz E vielu un saputoto augu tauku vietā izmantots piens un krējums. Taču pirkt ir dārgāk, nekā pašam gatavot mājās. Šoreiz eksperimentējam, vai gardāku saldējumu var iegūt, izmantojot speciālu mašīnā vai ik pa laikam apmaisot saldētavā turētu masu.

Atdzesē vai sasaldē?


Visas saldējuma gatavošanas ierīces, kam ir mazs tilpums (līdz 3 litriem) un kas nav paredzētas lielražošanai, var iedalīt divās daļās, proti, saldējuma mašīnās un mazajos frīzeros. To darbības princips atšķiras.

Vienkāršākās saldējuma mašīnas (maksā aptuveni 50–70 eiro) darbojas ļoti primitīvi – tām lielākoties ir motors ar lāpstiņu un izņemams trauks ar dubultsienu, kurā iepildīts speciāls šķidrums, kas sasal­stot dod aukstumu. Trauks pirms saldējuma gatavošanas 24 stundas jātur saldētavā. Lāpstiņa griežas ļoti lēni – tik vien, lai vienmērīgi atdzesētu produktu, nevis to saputotu. Šādas ierīces domātas tikai atdzesēšanai, nevis sasaldēšanai.

Frīzeriem ir pavisam cita jauda – tajos saldējums tiek jaudīgi putots un atdzesēts, turklāt nevis tikai ar trauku, kuram ir aukstas sienas, bet gan ar reālu aukstumu (tajā ir iebūvēts kompresors). Tās ir kvalitatīvas ierīces, kas ļauj pagatavot vēl gardāku saldējumu, nekā ir veikalā, it īpaši, ja izmanto ļoti labas sastāvdaļas  – dabisku saldo krējumu, sauso pienu un cukuru. Frīzeros aukstais kārums top ātri un vienkārši, atliek vien ielikt sastāvdaļas. Taču šādas saldējuma iekārtas – frīzeri – maksā, sākot no 250–350 eiro, un ieguldījums atmaksājas, ja mājās ir daudz bērnu un saldējums tiek gatavots bieži.

Kāpēc vilšanās?


Saldējuma mašīna (par 50 eiro) iegādāta, tagad tā jāizmēģina praksē! 


Pirmā vilšanās – nav tā, ka visas sastāvdaļas tikai ieliek (kā maizes krāsniņā) un ierīce pati ar visu tiek galā. Saldējuma masa pirms tam jāsagatavo. Kad lāpstiņa griežas, maisījumu lej ierīcē. Ja mašīna nestrādā, ir risks, ka tajā ielietais maisījums piesals pie sieniņas.

Otrā vilšanās – vienā dienā var pagatavot tikai vienu saldējuma porciju. Tas tāpēc, ka speciālais trauks ar dubulto sienu pirms saldējuma gatavošanas diennakti jātur saldētavā. Kad viena porcija gatava, jāgaida atkal diennakts, līdz trauks būs pietiekami auksts. Traukam lielākoties ir 0,7 un 1,5 litru tilpums. Mazāka tilpuma ierīci nav vērts iegādāties, jo tad vienā reizē var pagatavot nelielu saldējuma porciju. Vēl jāņem vērā tas, ka trauks saldētavā aizņem daudz vietas.

Trešā vilšanās – viss izdarīts perfekti pēc ražotāja norādītās receptes, saldējuma mašīna darbojusies instrukcijā norādītās 40 minūtes, trauks diennakti turēts lielajā saldētavā, bet gaidītā saldējuma vietā – šķidra masa. To nevar pasniegt ne deserta traukā ar augļiem, ne vafeļu glāzītē. Tikai tad, kad šo masu ielej traukā un noliek saldētavā, pēc trim stundām tā patiešām sacietē, ir mazliet kristalizējusies un ceļama galdā.

Izmēģinot dažādas receptes, secinu, ka pēc dažām masa ierīcē kļūst ievērojami biezāka, bet pēc citām tā ir pašķidra. Visvieglāk saldējumu var pagatavot no saputota saldā krējuma – masa ir gaisīga un labāk sasalst. Visvienkāršākā metode – saputo saldo krējumu ar brūno karamelizēto cukuru, pievieno zemeņu gabaliņus un liek ierīcē. Sorbeta tipa saldējums pēc tam ilgu laiku jātur saldētavā, turklāt masā veidojas nelieli kristāli. Vēl viens novērojums – uz trauka sieniņām parādās ledus kārtiņa, kas tikai pēc saldējuma izliešanas pati lēnām atkūst un garšu nekādi neietekmē.

SVARĪGI


Jo lētāka saldējuma gatavošanas ierīce, jo neprognozējamāks rezultāts. Masa vienalga pēc tam būs jāsasaldē saldētavā.

Saldējums – roku darbs 


Svarīgi zināt, ka maigo, patīkamo saldējuma konsistenci nodrošina gatavošanas laikā iekultais gaiss. Ja masa nav putota, saldējums ir smags un ciets – tāds, ka ar cirvi jācērt! Gatavojot ar rokām, process ir ilgs, jo masa ik pēc pusstundas jāapmaisa. Ja to nedara, saldējumi no sulām kristalizējas un nav tik gardi. Turklāt tie atsulojas un sasalstot veido kārtas. Jo saldējums treknāks un labāk saputots ar mikseri, jo mazāk jāapmaisa. Saldējuma gatavošanai ieteicams izmantot pūdercukuru – tad deserts ir garšīgāks. Vienīgi, ja pievieno par daudz cukura, kā arī alkoholu, masa sliktāk sasalst.

Izmēģinot dažādus variantus, gatavošanai ar rokām piemērotāki ir saldējumi, kuru masa jau pirms sasaldēšanas ir bieza. Dažās receptēs norādīts, ka sastāvdaļas nedaudz jāpavāra (sastāvā ir sausais piens un kartupeļu vai kukurūzas ciete). Šajā gadījumā saldējums izdodas vislabāk un sasalšanas laikā pat nav jāmaisa.

Ogu saldējums



Piedāvājam recepti, kurā izmantota kukurūzas ciete. Saldējums ir labs un nav jāmaisa ne saldējuma mašīnā, ne ar rokām. Sagatavo masu, liek saldētavā – un gatavs!

Vajadzēs

• 700 ml piena

• 120 g sausā piena

• 150 cukura

• 300 ml saldā krējumā (35%)

• 2–3 ēdamkarotes vaniļas cukura

• 15 g kukurūzas cietes

• 200 g svaigu sablendētu ogu vai augļu

Uzvāra pienu un pievieno sauso pienu, cukuru, kukurūzas cieti, visu sablendē, lai masa ir viendabīga. Pilnībā atdzesē. Saldajam krējumam pieber vaniļas cukuru un saputo stingrās putās. Iemaisa aukstajā piena masā un pievieno sablendētas ogas. Liek saldētavā.

PADOMS


Pirms pasniegšanas saldējums 10 minūtes jāpatur siltumā – tā konsistence kļūs maigāka, atraisīsies garšas buķete un aromāts.

UZZIŅA


Pirmās saldējuma mašīnas sastāvēja no koka trauka, kam vidū bija metālisks konteiners. Tajā lēja masu, savukārt koka traukā apkārt konteineram lika ledu un sāli. Saldējuma mašīnai bija ar roku griežams rokturis.

Pievienot komentāru