Praktiski
Receptes

Garšvielu gudrības: kad īsti jāpievieno, lai ēdiens būtu izcils 0

Foto: Shutterstock

Garšas izjūta katram ir individuāla, tomēr dažas pārbaudītas lietas, gatavojot ēdienu, vēlams ievērot.

Veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase skaidro, kā atšķiras ēdiena garša, ja garšvielas pievieno dažādās ēdiena tapšanas fāzēs. Piemēram, kartupeļus cepot, garšvielas uzbārsta pašās beigās, bet vārot jau sākumā pievieno ūdenim. Var arī kartupeļus izvārīt bez garšvielām un pēc tam tajās apviļāt. Var vispār tiem nelikt garšvielas, bet pievienot mērcei, kas tiks pasniegta kopā ar kartupeļiem. Tas atkarīgs no ēdiena receptes. Eiropiešu virtuvei raksturīgāk garšvielas pirms pievienošanas apcept uz sausas pannas, savukārt indieši tās dažas sekundes apcep karstā eļļā.

Ja garšvielas ēdienam pievieno gatavošanas sākumā, tās obligāti jāapcep eļļā, kā to dara indieši. Tad garša nofiksējas eļļas izvilkumā, ko varēs pievienot zupai, mērcei, sautējumam vai ceptiem kartupeļiem. Ja garšvielas neapcep, bet tāpat iemet katlā vai pannā, smaržos visa virtuve, bet ēdienā tās nejutīs. Taču bažām, ka kaut kas tāds var notikt, nav vietas, ja garšvielas pievieno ēdiena tapšanas nobeigumā. Tad garša nepagūs pazust – ievelkas zupā vai mērcē. Var arī garšvielas pievienot, kad katlu noceļ no uguns. Uzliek vāku un kādas piecas minūtes ļauj ievilkties.

Ja kartupeļiem pievieno rozmarīnu, koriandru, kurkumu, sīpolus, ķiplokus un majorānu, tie sanāks Vidusjūras virtuves gaumē. Savukārt no šā garšvielu sastāva izņemot rozmarīnu un majorānu, kartupeļi iegūs austrumniecisku garšas buķeti.

Daudzu iecienītajiem kāpostiem, lai tie tik ļoti nepūstu vēderu, vajag pievienot ķimenes, kumīnu vai fenheli. Dita uzsver, ka šis dārzenis ļoti labi sader ar asām garšvielām, piemēram, čili un ingveru. Arī ar piparmētru. Svaigu kāpostu salātiem var pievienot timiānu, ingveru un ķiplociņu, savukārt, vārot kāpostu un pupiņu zupu, var pamēģināt salikumu – sīpoli, ķiploki un timiāns, jo tas virumam piešķir bagātīgu garšu, to padara sātīgāku.

LA.lv
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Īpašums par parādiem tiek pārdots izsolē. Kādos gadījumos izsoli var atzīt par nelikumīgu?
11 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Burkānu krēmzupa ar apelsīnu sulu
12 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Omes biezpienmaize. Klasiska recepte, kas noderēs ikvienai saimniecei
13 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

JL
Juris Lorencs
Latvijā
No vārda “nacionāls” nevajag kautrēties. Saruna ar profesori Maiju Kūli 1
Intervija 5 stundas
LE
LETA/LA.lv
Sports
Balinska skaisti vārti papildlaikā nodrošina “Dinamo” uzvaru Ņižņijnovgorodā
4 stundas
LE
LETA
Latvijā
FOTO: Izraugās Rīgas galvenās egles
6 stundas
LA
LA.lv
Kultūra
FOTO: Sirsnīgā gaisotnē piedzīvota filmas “Saule brauca debesīs” pirmizrāde
Speciālreportāža 4 stundas
EL
Egils Līcītis
Latvijā
Egils Līcītis: Bordāna valdības projekts iesviests papīrgrozā
5 stundas