Praktiski
Receptes

Garšvielu gudrības: kad īsti jāpievieno, lai ēdiens būtu izcils 0

Foto: Shutterstock

Garšas izjūta katram ir individuāla, tomēr dažas pārbaudītas lietas, gatavojot ēdienu, vēlams ievērot.

Veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase skaidro, kā atšķiras ēdiena garša, ja garšvielas pievieno dažādās ēdiena tapšanas fāzēs. Piemēram, kartupeļus cepot, garšvielas uzbārsta pašās beigās, bet vārot jau sākumā pievieno ūdenim. Var arī kartupeļus izvārīt bez garšvielām un pēc tam tajās apviļāt. Var vispār tiem nelikt garšvielas, bet pievienot mērcei, kas tiks pasniegta kopā ar kartupeļiem. Tas atkarīgs no ēdiena receptes. Eiropiešu virtuvei raksturīgāk garšvielas pirms pievienošanas apcept uz sausas pannas, savukārt indieši tās dažas sekundes apcep karstā eļļā.

Ja garšvielas ēdienam pievieno gatavošanas sākumā, tās obligāti jāapcep eļļā, kā to dara indieši. Tad garša nofiksējas eļļas izvilkumā, ko varēs pievienot zupai, mērcei, sautējumam vai ceptiem kartupeļiem. Ja garšvielas neapcep, bet tāpat iemet katlā vai pannā, smaržos visa virtuve, bet ēdienā tās nejutīs. Taču bažām, ka kaut kas tāds var notikt, nav vietas, ja garšvielas pievieno ēdiena tapšanas nobeigumā. Tad garša nepagūs pazust – ievelkas zupā vai mērcē. Var arī garšvielas pievienot, kad katlu noceļ no uguns. Uzliek vāku un kādas piecas minūtes ļauj ievilkties.

Ja kartupeļiem pievieno rozmarīnu, koriandru, kurkumu, sīpolus, ķiplokus un majorānu, tie sanāks Vidusjūras virtuves gaumē. Savukārt no šā garšvielu sastāva izņemot rozmarīnu un majorānu, kartupeļi iegūs austrumniecisku garšas buķeti.

Daudzu iecienītajiem kāpostiem, lai tie tik ļoti nepūstu vēderu, vajag pievienot ķimenes, kumīnu vai fenheli. Dita uzsver, ka šis dārzenis ļoti labi sader ar asām garšvielām, piemēram, čili un ingveru. Arī ar piparmētru. Svaigu kāpostu salātiem var pievienot timiānu, ingveru un ķiplociņu, savukārt, vārot kāpostu un pupiņu zupu, var pamēģināt salikumu – sīpoli, ķiploki un timiāns, jo tas virumam piešķir bagātīgu garšu, to padara sātīgāku.

LA.lv
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pašas gatavotas pretcelulīta ziepes ar kafiju, olīveļļu un jūras sāli
1 diena
IK
Ilona Klovāne
Praktiski
Hurma no sēklas… Izdosies?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Rudenī uzzied ceriņi un kastaņas. Kas ar augiem notiks pavasarī?
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LA
LA.lv
Latvijā
VIDEO: Latvijā pazīstami cilvēki pauž sirsnīgus vēlējumus savai valstij
8 stundas
LA
LA.lv
Kultūra
FOTO: Latvijas simtgades stāsts izskan fantastiskā deju lielizrādē “Abas Malas”
13 stundas
LE
LETA/LA.lv
Sports
“Dinamo” neiemet “bullīšus” un zaudē Gagarina kausa īpašniecei “Ak Bars”
11 stundas
LE
LETA
Dabā
Laika prognoze: kādi laikapstākļi sagaida valsts svētkos, un vai būs labi redzams salūts?
14 stundas
LA
LA.lv
Kultūra
VIDEO. Roze Stiebra: Nevajag Latviju saķemmēt, vienkārši jādzīvo
13 stundas