Receptes, Uzkodas un salāti

Gārsa – visvērtīgākā nezāle pavasarī. Gārsu salātiņi ar burkāniem

garsa

Izdevniecība “Lauku Avīze” laidusi klajā grāmatžurnālu “Ēd svaigi”, kurā 120 lappusēs apkopots daudz dažādu recepšu, kā gatavot no sezonāliem produktiem. Viens no pirmajiem pavasara zaļumiem ir gārsa.

Vasarā tā dārzā sagādā tik daudz rūpju, bet pavasarī ir īsts brīnumdakteris – tās lapiņās ir daudz vitamīnu un citu vērtīgu vielu, kas sekmē holesterīna samazināšanos, izvada sāļus no locītavām utt. Gārsa ir kā spināts, tikai daudz vērtīgāka. Jaunajām gārsas lapiņām ir mazliet saldskābena garša, tās droši var lietot gan skābeņu, dārzeņu un gaļas zupās, gan salātos un likt mērcēs. No gārsām var pagatavot pesto un gardus salātus.

* Vāc tikai gārsu jaunās, spīdīgās lapiņas – tās ir visgardākās.

* Maigāka garša ir gārsas lapiņām, kas ievāktas ēnā.

* Gārsām, pirms tās izdzen jaunās lapiņas, veidojas sarkani bumbulīši, kurus var sagriezt gluži tāpat kā sēnes. Tie garšo kā jaunie redīsi – ar saldenu, nedaudz pikantu garšu, maigāku nekā redīsiem. Sarkanie bumbulīši ir gārsas garšīgākā daļa. Ja salātiem pievieno gārsu “redīsus”, tie ir gardi un kraukšķīgi.

* Gardums ir arī gārsu kāti. Sakaltē gārsu kātus, līdz tie lūst, pēc tam samaļ pulverī. Iegūst izteiksmīgu garšvielu, ar ko bagātināt zupas, buljonu un sautējumus. Gārsu kātus var arī marinēt.

Gārsu salāti ar burkāniem

250 g gārsu lapiņu, 1 burkāns, 1 sauja gaiļpiešu lapiņu, 1 sauja skābeņu, 1 maza ķiploka daiviņa, 100 g vieglas majonēzes, 15–20 valrieksti vai pekanrieksti, 1 tējkarote rīvēta citrona miziņas, ½–1 tēj­karote citronu sulas.

Jaunās lapiņas noskalo un nosusina. Sīki sagriež, pievieno ar sāli saberztu ķiploku, sarīvētu burkānu, rīvētu citronu miziņu un citrona sulu. Visu sajauc ar majonēzi. Rotā ar riekstiem.

Citas receptes no dažādiem zaļumiem, augiem, dārzeņiem un augļiem lasiet jaunajā 
grāmatžurnālā “Ēd svaigi”!

8 Komentāri

  1. Diemžēl visas šīs zālītes nav gardas, ne gārsa, ne virza, ne nātres. Pieliec pie zupas un sabojā garšu. Ne velti tās palikušas nezāļu kategorijā.

    1. Nekur netika minēts,ka starp nezālēm tā ir garšīgākā. Iet runa pat vērtīgumu vitamīnu ziņā. Ja ir iebildumi pret garšu..tad, protams, veikala plauktos par 12e/kg pieejamas mazāk negaršīgas spinātu lapiņas..

    2. Man ir tāda sajūta, ka ne ko jus negatavojat. Mēs restorāna gatavojam gārsas sautējumu saldajā krējuma ar sarkanam pupiņām. No virzas gatavojām pankūkas, un no pieneņu marinētām lapām cepjam grillapas. Zupu var sabojāt pat ar kartupeļiem, ja pievienot viņus nemākulīgi .

    3. Droši vien gaumes jautājums, bet, piemēram, nesen gatavoju bezgala gardu gārsu-ķirbju krēmzupu un garšas ziņā atšķirību no parastās ķirbju krēmzupas nejutu nekādu. Arī “smūtijos” liekot nātres un gārsas to piegaršu nejūtu.

  2. manuprāt izcilākā nezāle ir nātre!Gārsa man arī negaršo,bet tas gaumes jautājums.Bet pieneņu lapas saltātos !pilnīgi kā cigoriņi.Bet toties,cik vitamīnu!Un kas tajās zaļajās ķimizētājās pļeckās,ko pērkat veikalā!

  3. Baudīsim veselīgas vai neveselīgas receptes, tāpat visi nomirsim. Viens nomirs slimāks otrs veselāks bet galā nomirsim tāpat.

Pievienot komentāru