Deserti un saldumi, Receptes

Gards kēkss. 2 varianti: ekonomiskais un karaliskais

kekss2

“Iesakiet, lūdzu, laba kēksa recepti! Agrāk mums visiem ļoti garšoja kēkss Auseklis…” Daina Č. Rīgā

Kēksiem ir daudz recepšu, bet, lai izceptu tikpat gardu kā labi zināmais Auseklis, neder dažādas ātro kēksu receptes, kuru sastāvā ir kefīrs, jo tad kēksam būs pavisam cita struktūra. Lai panāktu irdenumu, nepieciešams izmantot sviestu un garšas dažādībai nežēlot žāvētos augļus. Piedāvājam divas receptes: karaliskā, izmaksu ziņā dārgākā kēksa un ekonomiskā kēksa recepti. Otrajā izstrādājumā nav olu, bet garšas ziņā tas neatpaliek no klasiskā, karaliskā kēksa.

Karaliskais kēkss

500 g kviešu miltu
Tējkarote cepamā pulvera
2 tējkarotes vaniļas cukura
300–400 g žāvētu augļu (rozīnes, dzērvenes, aprikozes, melnās plūmes)
300–350 g skābā krējuma
250 g saldkrējuma sviesta
300–350 g cukura
3 olas
3 ēdamkarotes citrona sulas

Žāvētos augļus sagriež mazākos gabaliņos, aplej ar citrona sulu, samaisa un ļauj iestāvēties aptuveni pusstundu (garšas dažādošanai citrona sulas vietā var izmantot brendiju). Kviešu miltus samaisa ar cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Sviestu uz lēnas uguns izkausē un mazliet atdzesē. Olas puto ar cukuru, līdz tas izkusis, pievieno izkausēto sviestu un puto, līdz masa kļūst gaisīga. Saputoto masu iemaisa miltos, pievieno žāvētos augļus un iecilā skābo krējumu. Pašķidrā mīkla ir skābā krējuma konsistencē. Lej veidnē un cep +180 oC grādu temperatūrā aptuveni stundu (ar koka irbulīti pārbauda gatavību – ja mīkla nelīp, tātad gatavs!). Atdzisušam var uzliet šokolādi vai uzkaisīt pūdercukuru.

Ekonomiskais kēkss

400 g kviešu miltu
200 g brūnā cukura
2 tējkarotes cepamā pulvera
100 ml kvalitatīvas augu eļļas
350 g žāvētu augļu (rozīnes, dzērvenes, aprikozes, melnās plūmes)
300 ml piena

Kviešu miltus sajauc ar brūno cukuru (ja tas nav pieejams, var izmantot balto, no cukurbietēm gatavoto cukuru) un cepamo pulveri. Miltos ar rokām iemaisa eļļu. Pamazām pievieno pienu un maisa, lai nebūtu kunkuļu. Pievieno žāvētos augļus. Mīklai jābūt biezai, tādai, kas nepil. Liek veidnē un cep +180 oC grādu temperatūrā 55 minūtes. Izņem no krāsniņas (pirms tam ar koka irbulīti pārbauda gatavību) un ļauj 10 minūtes pastāvēt. Izņem no veidnes un pārkaisa ar pūdercukuru.

Padomi

Lai kēkss būtu gardāks, žāvētos augļus (dzērvenes, rozīnes, plūmes un aprikozes) var izmērcēt brendijā vai citrona sulā.

Ja kēkss stipri saplaisā, tam var būt divi iemesli: vai nu cepšanas laikā ir vairākkārt virinātas durtiņas, kas rada temperatūras straujas pārmaiņas, vai arī mīkla ir pārāk sausa.

Kēksā var likt smalki sagrieztus marmelādes gabaliņus, tikai tad jāizmanto cepamais papīrs, jo marmelādes gabaliņi pielīp ar sviestu ieziestajai cepamajai veidnei un, izņemot kēksu, tajā paliek caurumi.

Pievienot komentāru