Praktiski
Receptes

Gardi deserti bez pievienota cukura0

Foto: allrecipes.com

Sākoties drēgnajam laikam, arvien biežāk gribas sevi palutināt ar tasi karstas tējas vai kādu saldu kārumu. Lai rudenīgā našķošanās nebeigtos ar nevēlamiem svara kilogramiem, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “ELVI” piedāvā receptes veselīgiem mājās gatavotiem desertiem bez pievienota cukura. Ātri pagatavojamie šokolādes mafini būs papildinājums rīta kafijai vai omulīgai pēcpusdienas pasēdēšanai draugu lokā, bet ķirbju creme-brûlée, iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no ķirbja.

Šokolādes mafini ar grieķu jogurtu

Publicitātes foto.

Gatavošanas laiks: 25-30 minūtes

Sastāvdaļas
2 olas
125 g kviešu miltu
60 g kakao
1 tējk. cepamā pulvera
½ tējk. sāls
2 ēdamk. augu eļļas
150 g grieķu jogurta
150 g nelielos gabaliņos sadalītas tumšās šokolādes (70% kakao)
1 tējk. vaniļas esences

Pagatavošana
1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.
2) Lielā bļodā sajauc olas, jogurtu un eļļu.
3) Pievieno masai pārējās sastāvdaļas un beigās pieliek klāt smalki salauztu, sagrieztu vai sarīvētu tumšo šokolādi.
4) Iegūto mīklu kārtīgi samaisa, pilda mafinu formās un cep aptuveni 12 minūtes.

Ķirbju creme-brûlée

Publicitātes foto.

Gatavošanas laiks: (35 -40 minūtes+2 stundas ledusskapī )

Sastāvdaļas
4 olas dzeltenumi
350 g saldā krējuma
120 g ķirbju biezeņa (vislabāk no muskata vai riekstu ķirbja)
1 tējk. kanēļa,
šķipsniņa muskatrieksta
*1 ēdamk. medus (var nepievienot)

Pagatavošana
1) Pagatavo ķirbju biezeni – ķirbju mīkstumu bez mizas cep cepeškrāsnī vai tvaicē, kamēr tas mīksts un pēc tam sablendē.
Katliņā uzsilda saldo krējumu līdz vārīšanas brīdim (bet neuzvāra, izslēdz uguni, kad šķidrums uzmet pirmo burbuli).
2) Sakuļ olu dzeltenumus kopā ar ķirbju biezeni, kanēli, muskatriekstu un medu (medus pievienošana nav obligāta – kanēlis un ķirbis jau dos dabīgu saldumu).
3) Iemaisa olu dzeltenumu masā saldo krējumu.
4) Izkāš iegūto masu caur sietu un izlej 4 mazos karstumizturīgos trauciņos.
5) Trauciņus liek lielākā, dziļākā cepamformā un formu līdz pusei piepilda ar verdošu ūdeni.
6) Cep līdz 160 grādu karstumam sakarsētā cepeškrāsnī ~20 minūtes.
7) Izņem no cepeškrāsns, atdzesē un ieliek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.

LA.lv
Inita Šteinberga
Praktiski
Atā, skaistā fuksija! Tiekamies pavasarī!
5 stundas
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Drēbju mazgāšanas viltības, kuras jāzina katrai saimniecei
6 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Zīlītes jau klauvē pie loga. Sākam gatavot barības krājumus!
22 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

OZ
Olafs Zvejnieks
Ekonomika
Ir bankas, kurām nepieciešama stingrāka pieeja. INTERVIJA ar FKTK vadītāju Santu Purgaili
Intervija 26 minūtes
RB
Rudīte Bērziņa
Dabā
FOTO: Kurzemē joprojām uzturas iespaidīgi lieli ziemeļu gulbju bari
2 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Francijā plosās spēcīgs sniegputenis: bojā gājis viens cilvēks, daudzviet traucēta elektroapgāde
1 stunda
IK
Ilze Kuzmina
Latvijā
Satversmes tiesa pamato, kāpēc arī privātskolās jāmācās galvenokārt latviski
3 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Zviedrijas TV rīcībā ir informācija par “SEB” banku saistībā ar naudas atmazgāšanu
44 minūtes