Receptes, Uzkodas un salāti

Gardēžu prieks – ķiploku ziedkāti. 3 dažādas receptes

Foto-brent hofacker/Shutterstock

Lai arī cik skaisti tie būtu, ķiploka ziedus visbiežāk nogriežam un izmetam komposta kaudzē. Bet gardēži un praktiskie latvieši tos marinē, gatavo pesto, salātus, pievieno zupām, sautējumiem un mērcēm.

Ķiploku ziedkātus kulinārijā var izmantot aptuveni tikai divas nedēļas, kamēr tie mīksti, sulīgi, tumšzaļā krāsā un miziņa plāna, ziedi nav atvērušies un vēl ir bāli. Tos ledusskapī var glabāt nedēļu, pēc tam kāti paliek dzelteni un negaršīgi. Vismīkstākā un aromātiskākā daļa ziedkātam ir vidusposms.

Interesanti, ka ķiploka ziedkātiem ir tādas pašas īpašības kā pašiem ķiplokiem, tikai garšas ziņā tie ir maigāki, sulīgāki.

Ziedkātos var atrast C, D un B grupas vitamīnus, kā arī kalciju, fosforu un jodu. Ja jāapraksta garša, ziedkātiem tā līdzīga lakšu, jauno lociņu un ķiploka daiviņu sajaukumam.

Ķiploku ziedkāti ēdienos labi saskan ar cukīni, baklažāniem, gardi ir salāti no ziedkātiem kopā ar bietēm, spinātiem un eļļas–citrona mērci, viegli pagatavot pikantu pesto, cepti ziedkāti labi sader ar sezama sēkliņām un sojas mērci, savukārt ziemai visgardāk sanāk marinētā veidā, kas ir brīnišķīga uzkoda pie grilētiem vai ceptiem gaļas ēdieniem.

Marinēti ķiploku ziedkāti

Ķiploku ziedkātu pesto ar saulespuķu sēkliņām

Ķiploku ziedkāti ar sezamu – lieliska piedeva pamatēdienam

PADOMI

• Izmēģinot ķiploku ziedkātus saldēt, jāatzīst, ka to pikantā garša samazinās, tāpēc ēdienam tie jāpievieno vairāk. Ziemā no saldētiem var gatavot pesto, pievienot zupām, vārīt buljonu. Pirms sasaldēšanas ziedkātus sagriež mazos gabaliņos, blanšē karstā ūdenī, strauji atdzesē, nosusina un liek saldējamos trauciņos. Līdz Ziemassvētkiem garšo labi, bet tuvāk Lieldienām garša vairs nav izteiksmīga.

• Ķiploku ziedkātus izkaltē un pēc tam samaļ pulverī – tā ir lieliska garšviela gaļas un zivju ēdieniem.

• Gatavojot ziemai lečo, var pievienot ķiploku ziedkātus, tas ievērojami bagātinās garšu.

• Ķiploku ziedkātus var marinēt arī baltvīna un etiķa marinādē, tad tie iznāk īpaši sulīgi un maigi. Marinādei baltvīna un etiķa proporcijas ir 1:1. Kātus 15 minūtes vāra marinādē, tad nokāš, nosusina, saliek burciņās un atdzesētiem pārlej augu eļļu. Tā iegūst gan gardu piedevu sāļajiem ēdieniem, gan aromatizētu eļļu.

UZZIŅA

Ķiploka ziedkātus neiesaka lietot uzturā grūtniecēm, kā arī tiem, kas slimo ar gastrītu vai kuņģa čūlu.

Pievienot komentāru