Praktiski
Receptes

Franču sīpolzupa – īsta klasika0

Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock

Sastāvdaļas
• 1 kg sīpolu
• 100 g sviesta
• 2 glāzes vistas buljona
• 1 glāze sausā baltvīna
• 3 ķiploka daiviņas
• 3–4 timiāna zariņi
• 200 g siera (vislabāk Grijēras, Čedaras vai Ementāles)
• 1 ēdamkarote miltu
• 1 bagete
• sāls, pipari

Pagatavošana.
Sīpolus (vislabāk baltos, jo tie ir sulīgi) sagriež plānos gredzenos. Dziļā pannā vai katlā izkausē sviestu un liek cepties sīpolus, līdz tie zeltaini. Pievieno sasmalcinātas ķiploka daiviņas, sāli, piparus un timiāna zariņus. Sautē uz mazas uguns aptuveni pusstundu. Pielej vīnu un vēl dažas minūtes pasautē. Zupā iemaisa miltus un pakarsē 2–3 minūtes. Masu pārlej ar karstu buljonu un vāra uz lēnas uguns 20 minūtes, pēc tam timiāna zariņus izņem. Gatavo zupu lej karstumizturīgās bļodiņās, pa virsu kārto apgrauzdētas bagetes šķēlītes, bagātīgi pārkaisa ar sieru. Trauku liek 200 °C karstā cepeškrāsnī un patur grila režīmā, līdz siers izkusis.

Ja gribas stipru, sildošu zupu, tad 10 minūtes pirms gatavības tai pielej nedaudz konjaka.

Pirms pasniegšanas var pārkaisīt ar svaigu timiānu vai sīki sakapātiem pētersīļiem.

Saistītie raksti
LA.lv
LA
LA.LV
Praktiski
Pieci būtiski soļi sava pirmā īpašuma iegādē
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Bietes zupām un salātiem. Garšīgas receptes ziemas krājumiem
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Zemesvēžu nāves gulta: kā izlikt lamatas dārza kaitēklim? 1
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ZE
Zane Eniņa
Latvijā
Pipara burgeri labdarībai. Roju Puķi piesaka “Latvijas lepnumam” 2
5 stundas
LE
LETA
Latvijā
“Dienas Biznesam” par slēptu politisko reklāmu draud 100 000 eiro sods
2 stundas
LE
LETA
Latvijā
Kāda filma stundā matemātikas skolotājam Rīgā maksā darbu 2
2 stundas
LE
LETA
Sports
Bukša uzaicināta piedalīties pasaules čempionātā vieglatlētikā
1 stunda
LE
LETA
Dabā
Uz Arktiku pētīt klimatu dodas “vēsturē lielākā polārā ekspedīcija”
1 stunda