Mājas, Sadzīves tehnika

Vienreizlietojamie trauki – to plusi un mīnusi

Foto - Shutterstock

Rīkojot bērnu ballīti vai plānojot pikniku pie dabas, uzņemot talciniekus savā saimniecībā, daudz ērtāk ir izmantot vienreizlietojamos traukus. Piedāvājums gana plašs – no plastmasas, papīra, cukurniedrēm, kukurūzas, koka un palmu lapām. Kuri no tiem ir praktiski, veselībai un videi nekaitīgi?

Plastmasai mīnusu vairāk


Vienreizlietojamiem traukiem, kas ražoti no polistirola (PS) un polipropilēna (PP), liels pluss ir to lētums. Taču tas attiecas tikai uz plānajiem, trauslajiem traukiem. Tiem, kas no biezāka materiāla un kas no uzliktā ēdiena svara nevis ieliecas, bet turas stingri, cena ir tikpat augsta kā šķīvjiem no palmu lapām. Mīnuss – plastmasas izstrādājumiem vajadzīgi vairāki gadsimti, lai tie vidē sadalītos, savukārt, dedzinot ugunskurā, izdalās kaitīgas vielas, kuras ieelpojot bojājam veselību. Tāpēc izbraukumā jāņem līdzi liels maiss, lai izlietotos nogādātu līdz atkritumu urnai.

Plastmasas traukus lielākoties ražo no dažādu veidu polietilēna, kas atšķirīgi reaģē uz apkārtējās vides temperatūru un tajos ievietotajiem produktiem. Uz iepakojuma jābūt norādītam, vai trauku drīkst likt saldētavā vai mikroviļņu krāsnī. Polietilēna savienojumiem reaģējot, piemēram, ar ļoti skābiem vai karstiem produktiem, pārtikā var nonākt kaitīgas vielas. Diemžēl ne uz visiem plastmasas trauku iepakojumiem ir norādes, kādiem mērķiem tie izmantojami.

Ja ir noteikts derīguma termiņš, traukus ilgāk lietot nedrīkst, jo laboratorijās ir izpētīts, ka šie plastmasas savienojumi pēc noteikta laika kļūst nestabili un var nonākt pārtikā. Ikdienā kaitīgo vielu ietekmi nejūtam, bet viss uzkrājas organismā un var izraisīt smagu saslimšanu.

1 komentārs

Pievienot komentāru