Praktiski
Receptes

Eļļā cepti donati ar burvīgu glazūru 16

Foto – AFRICA STUDIO/SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas mīklai
• 360 ml piena
• 60 g cukura
• 2,5 tējkarotes sausā rauga
• liela ola
• 2 olu baltumi
• 500 g kviešu miltu
• 85 g mīksta sviesta
• pustējkarote sāls

Glazūrai
• 55 g izkausēta sviesta
• 180 g pūdercukura
• 3–5 ēdamkarotes piena
• 1,5 tējkarotes vaniļas ekstrakta

Pagatavošana.
Pienam un olām pirms mīklas iejaukšanas jābūt istabas temperatūras. Visas mīklai paredzētās sastāvdaļas saliek bļodā un mīca ar rokām aptuveni piecas minūtes, līdz tā viendabīga un elastīga. Pēc tam mīklu pārsedz ar dvielīti un noliek siltā vietā raudzēties aptuveni pusotras stundas vai tikmēr, līdz tā apjomā divkāršojusies.

Gatavo mīklu liek uz galda, kas apkaisīts ar miltiem, un izrullē aptuveni centimetra biezumā. Ar glāzi izspiež 7 cm diametra aplīšus, tiem vidū ar nelielu glāzīti vai mērkrūzi izspiež aplīšus. Pēc tam donatus apsedz ar dvielīti un ļauj pusstundu uzbriest. Friterī uzkarsē eļļu līdz +175 °C un uzmanīgi liek iekšā donatus tā, lai nesaskartos cits ar citu. Cep (vāra) aptuveni 4 minūtes, līdz tie zeltaini brūni. Izņem no katla un noliek uz virtuves papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa.

Pagatavo glazūru: ar mikseri sakuļ mīkstu sviestu, pūdercukuru, pienu un vaniļas ekstraktu, līdz iegūta viendabīga, mazliet piloša masa. Atdzesētiem donatiem pārklāj glazūru. Ja ir vēlēšanās, kamēr glazūra nav sacietējusi, var apbirdināt ar šokolādes vai cukura konditorejas rotājumiem.

LA.lv