Produkti un garšvielas, Receptes

Eksperiments: Cik izdevīgi gatavot sviestu pašam? + FOTORECEPTE soli pa solim

Foto-Aija Geida

Spītējot sviesta cenu kāpumam

Pēdējos mēnešos sviesta cena kāpusi astronomiskos tempos – ierastā 180 gramu paciņa nu kļuvusi par 60 centiem dārgāka, radot sašutumu pircēju vidū. Kamēr eksperti skaidro to ar globālo tendenci un piena tauku deficītu Eiropas Savienības tirgos, mēs meklējam risinājumu, kā ietaupīt, gatavojot sviestu pašu virtuvē. Vai tas ir izdevīgi?

Pamatā ir divi veidi, kā mājas apstākļos iegūt sviestu: no piena un saldā krējuma. No saldā krējuma process ir vienkāršs un ātrs, jo sviestu var pagatavot 20 minūšu laikā, no piena tas ir daudz garāks un aizņem teju veselu stundu. Toties abos gadījumos iegūtais gala produkts nav salīdzināms ir veikala paciņsviestu. Pašu gatavotais iznāk daudz aromātiskāks, tas ir patīkami mīksts, ar svaiguma piegaršu. Bērni uzsvēra, ka tas nešķebinot kā veikala produkts. Kā ir ar ekonomisko izdevīgumu?

Aprēķini
* No saldā krējuma. Puslitru saldā krējuma vietējā veikalā izdevās nopirkt par 1,99 eiro. No šāda daudzuma ieguvu 170 – 175 gramus sviesta (atkarībā no saldā krējuma ražotāja). Lielveikalos sviesta paciņa maksā 1,50 – 1,99 eiro, tātad mājās gatavot no saldā krējuma izmaksā tieši tikpat, cik pirkt sviestu veikalā.
* No piena. Ja ir iespēja no zemniekiem iegādāt kvalitatīvu lauku pienu, no tā var pagatavot garšīgu sviestu, vienīgi nepieciešams piena separators. Pozitīvi, ka elektrisko separatoru mājas vajadzībām var veikalos atrast par 75 eiro. Iegādājos 8 litrus lauku piena, kas maksā 0,50 eiro litrā, no tā ieguvu litru saldā krējuma. Tas kopā izmaksāja 4 eiro, it kā tikpat, cik veikalā, bet šis saldais krējums būtiski atšķiras. Tas ir biezāks, treknāks, līdz ar to arī sviesta no tāda iznāca daudz vairāk. Kuļot no šāda saldā krējuma sviestu, ieguvu 600 gramus šī produkta. Tātad par 4 eiro mājās pagatavoju nevis divas, bet 3,3 paciņas sviesta. Ekonomiskais izdevīgums – par to pašu naudu 250 grami vairāk jeb naudas izteiksmē ietaupījums 2,7 eiro. Jāpiebilst, ka atkarībā no piena kvalitātes un sezonas saldā krējuma tauku procents nedaudz atšķiras, ziemā un pavasarī no pašu gatavota saldā krējuma nereti var iegūt tikai 500 – 550 gramus sviesta.

Vai izdevīgi gatavot mājās sviestu?

tabula-sviests.png
Soli pa solim
Kā pagatavot sviestu no saldā krējuma

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Saldo krējumu labi atdzesē ledusskapī vai ievieto uz 20 minūtēm saldētavā, tad tas ātri saputojas un sviesta gatavošanas process neaizņem daudz laika. Pēc tam to lej tīrā un sausā traukā.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Ar vislielākajiem miksera apgriezieniem puto saldo krējumu, līdz tas palielinās apjomā divas reizes.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Turpina putošanu, līdz no masas sāk atdalīties sūkalas.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Jākuļ tik ilgi, kamēr piena tauki saiet mazos, koši dzeltenos kunkulīšos un baltās sūkalas ir labi atdalījušās.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Izkāš sviesta masu caur smalku metālisku sietu (ja izmanto plastmasas, to grūtāk izmazgāt, jo nevar izmantot vārošu ūdeni).

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Ar karoti no sviesta masas izspiež tur palikušās sūkalas, ik pa laikam tās nolejot. Jo cītīgāk izspaida sviesta masu, jo mazāk nepieciešama skalošana aukstā ūdenī.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

Ledus aukstā ūdenī liek sviesta masu un ar rokām izspaida atlikušās sūkalas. Ik pa laikam nomaina ūdeni. Process ir pabeigts, kad ūdens vairs neduļķojas. Liek traukā un pēc tam ledusskapī, lai atdziest.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

No puslitra 35% saldā krējuma mājas apstākļos izdevās iegūt 170 gramus sviesta.

Foto-Aija Geida
Foto-Aija Geida

SVARĪGI!
Vissvarīgākais moments sviesta gatavošanas procesā – dabūt laukā pilnīgi visu sūkalu daļu, jo tieši tās vainojamas, ka sviests uzglabāšanas laikā sasmok. Salīdzinājumam var teikt – ja sūkalas labi izskalotas, sviests ledusskapī bez kvalitātes izmaiņām uzglabājas 3 – 4 mēnešus, ja palikušas sūkalas – sasmako jau pēc 10 dienām.

UZZIŅAI
Sviests satur 82-84% piena tauku, 12-15% ūdens, tajā ir pusprocents olbaltumvielu un tikpat daudz ogļhidrātu, kā arī nedaudz minerālvielu, A, D, E vitamīni un karotīns.

11 Komentāri

  1. Cieniitaa Aija, Jums tieshaam nav ko dariit??? Taa vietaa lai vairaak straadaatu un palielinaatu savus un gjimenes ienaakumus, juus aiciniet tautu izshkjiest savu laiku lai maajaa taisiitu sviestu, ceptu pashiem maizi, barotu cuukas, vistas, vaaktu olas, varbuut arii pashiem maajaas razhot tualetes papiiru jeb mazgaat jau lietoto??? Ak jaa, un pa vidu uzdejot ‘tuudalinj-taagadinj’ un uzdziedaat kaadu tautas dziesmu??? Pastalnieki, uz kaadu Likteni juus vedat Latviju???

    1. Iesaku Dacei vienreiz mūžā pagaršot pašmāju sviestu.
      Cik atceros, ka lika klāt arī sāli. Mamma krievu laikos veikala sviestu pārmīcīja un nolēja vēl lērumu ar ūdensveidīga šķidruma.

    2. Cienījamā Dace. Mājās ražotais sviests, atšķirībā no krieviem piederošā pārstrādes uzņēmumā, būs “košers”, tajā būs ielikta kripatiņa taisītāja sirds un labās domas, bet ne piena kombinātā strādājošā nīgrums par mazo algu un smagiem darba apstākļiem. Protams mājās taisīt sviestu no piena nebūs izdevīgi, ja ir jāinvestē seperatorā, bet to var taisīt no saldā krējuma, kas būs nopirkts no radinieka vai pazīstama lauķa, vai noņemts no lauku piena virsējās kārtas, turklāt pāri paliek brīnišķīgākās paniņas, kuras atceros no bērnu dienām, kad māte reiz sakūla sviestu.
      Sviestu gatavot neesmu mēģinājis, jo to ēdu, ja nu tikai vienīgi kopā ar kaviāru, bet veikala biezpienu neesmu ēdis jau vairākus gadus un biezpiena sūkalas izvāru putrā vai iecepu pankūkās.
      p.s. ar tualetes papīru vien tīru dupsi nedabūsi, to vajadzētu arī nomazgāt, lai tas neniezētu un negribētos izgāzt dusmas uz pārējiem.

    3. pieveries vienšūnainā mjambļa, nav smadzeņu ,lai pielektu,ka par moralizēšanu un aizrādīšanu noper jeb ,lai saprastu,ka jacenšas uztver pozītīvi – nerāt,nepārmest,nenosodīt,neaudzināt un nemoralizēt vismaz šādos gadijumos ,nesaproti jo smadzeņu nav ,ir daudz lieka laika lai komentētu fufeli tā vietā ,lai strādājot paceltu ienākumos ķimeneisavai. Tikai vienu kroku vajag ,lai “dopetrītu”,receptes autore nepiedāvā sviestu dzīt katru dienu, to var darīt vienreiz gadā jeb savā dzīvē jeb svētkos,lai saprastu ,ko nozīmē mājas kvalitāte pretstatā industrālajai h..i ņai ,līdzīgi kā piem., mamma uzcep pīrāgus ,rausi vai plācmaizi tikai svētkos,tas nav ,lai ekonomētu, bet ,ka ir nežēļīgi garšīgi ,ka gribas pasūtīt visus 3mājastālāk ,kas piedāvā kko industrālo šito šņāgu visu.. UN VISU CIEŅU RECEPTES AUTOREI.

    4. Pirmkārt, tu nemaz neesi Dace. Otrkārt tāds viedoklis, kā tev var būt vienīgi lielveikalu tīklu un lieluzņēmumu lobētājiem. Treškārt, tu esi bīstama sabiedrībai, jo sabiedrības intereses tev ir “pie kājas”. Ceturtkārt, ir tūkstošiem cilvēku, kuri neapšaubāmi dotu priekšroku zemnieku gatavotiem produktiem, kaut vai kārtīgai taukainai vistai, kuri vēl atceras, kā tādas garšo, sapratīs.

  2. Es gatavoju sviestu arī pirms visa šī ļembasta ar cenām. Ņemu no pazīstamas lauku tantes 0,7 l skābā krējuma un mierīgi ,skatoties Panorāmu ,sakuļu sviestu ar koka karoti(nevis mikseri). Sanāk 340g -mums abiem ar vīru pietiek nedēļai.
    Pamēģiniet,nenožēlosiet!

  3. Tā mauka Dace ir netā labi zināmais kremļa trollis, kurš savu garoziņu pelna no troļļu fermas un nav sieviete.
    Merķis ir Latvijas sagraušana ar propagandas līdzekļiem.

  4. Vai nu Dace viena ir tāda – vienšūnaina būtne.Tādu modernās industrializācijas “produktu” ir ļoti daudz, kuri neko vairāk neprot,kā vien spaidīt pogas vai glaudīt ekrāniņu,Pārējās darbības viņiem(-ām) ir par smagu,par grūtu, nestilīgu,garlaicīgu,visbeidzot, kopumā par riebīgu. Negribuļu un nemākuļu mūsdienās ir papilnam.

  5. Lai jums visiem laba veselība,ēdat to industriāli un lepojaties ar savu dižo gudrību,cienītie nekā nedarītāji,laukos cilvēki ir cepuši ,un ceps,paši maizīti,darījuši sviestu,un audzējuši savu cūciņu,lai nebūtu jāpērk tā 30 gadus vecā ,nezināmas izcelsmes gaļa,un dzīvo tīri iztikuši,nebūtu tik jābaro tie ”mūsu gudrie”,kam fizisks darbs par grūtu.

Pievienot komentāru