Praktiski
Receptes

Ejam… dillēs! Nenovērtētais garšaugs der daudzām vajadzībām0

Foto: Preto Perola/SHUTTERSTOCK

Kāpēc tik vērtīgas

Dilles var izmantot visu gadu – svaigas, sālītas vai kaltētas. Tās labi pārcieš sasaldēšanu, tāpēc ziemā ar tām var papildināt dažādus ēdienus. Vasarā lieto nenobriedušas, apmēram 10 centimetru garas dilles, kas ir visaromātiskākās. Pāraugušas dilles daļēji zaudē savu vērtību.

Ja vien iespējams, katru dienu vajadzētu apēst saišķīti diļļu arī savas veselības labā – šie augi palīdz pret aptaukošanos, diabētu, pazemina asinsspiedienu, paplašina asinsvadus. Dillēm piemīt nomierinošs efekts stenokardijas gadījumos. Smaržīgo augu iesaka aizdusas, elpošanas ceļu iekaisumu, neirožu un bezmiega ārstēšanai, pret vēdera uzpūšanos, gremošanas traucējumu novēršanai, turklāt ne tikai svaigas, bet arī kaltētas dilles labvēlīgi ietekmē gremošanas orgānu darbību.

Garšaugu klasika

• Diļļu lapas pievieno salātiem, zupām, mērcēm, biezpienam, liek uz sviestmaizēm. Zaļas vai kaltētas ar visiem ziediem un sēklām izmanto gurķu, tomātu un kāpostu skābēšanai. Dilles lieto arī dažādu garšvielu maisījumos, marinādēs. Gan lapas, gan sēklas uzlabo gaļas garšu, bet sieram piešķir pikantumu. Ar lapiņām var pārkaisīt novārītus kartupeļus, taču dilles nedrīkst karsēt, jo tās ātri zaudē raksturīgo patīkamo aromātu. Kaltētas lapas kopā ar sēklām izmanto diļļu pulvera un garšaugu maisījumu pagatavošanai.

• Vasarā svaigas dilles parasti pievieno jau gatavam ēdienam, lai nezustu to skaistā zaļā krāsa un izteiktā smarža, bet ziemai tās ir jāsagatavo.

• Laukā dilles novāc līdz septembrim. Ideālā variantā ne garākas par 20–25 cm. Kaltētām dillēm ņem tikai jaunās lapiņas, labi izžāvē, lai tās saglabātu zaļo krāsu un vērtīgās vielas.

• Sālītu diļļu pagatavošanai izmanto jaunās lapiņas. Tās smalki sagriež un kārto burciņās, pa vidu kaisot sāli, sablīvē, līdz parādās sula. 100 g diļļu nepieciešams 20 g sāls.

• Diļļu sēklas ievāc no nobriedušām ziedkopām, kad tās jau sāk iekalst, bet vēl nebirst. Sasien buntītē un žāvē 30 °C temperatūrā. Pēc tam sēklas izpurina un turpina žāvēt. Uzglabā audekla maisiņā.

• Ja kaltētas diļļu sēklas sasmalcina, sajauc ar vārāmo sāli attiecībās 1 : 3–5, iegūst diļļu sāli, ko uzglabā slēgtā traukā un liek pie zupām, mērcēm, sautējumiem.

LA.lv
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Lielais ražas laiks. Kas darāms dārzā 16. – 23. septembrī
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Virtuves izlietņu veidi un to priekšrocības. Kuru izvēlēties?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Sagatavo kompostu pavasarim: ko noteikti tajā nevajag likt
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

GS
Gundega Skagale
Dabā
Latvijā izstrādāts depozīta automāts, kas darbojas ar mākslīgā intelekta palīdzību 1
3 stundas
LE
LETA/LA.LV
Sports
VIDEO: Latvieši iemet divus pirmos vārtus sezonā, “Dinamo” ar raksturu izrauj uzvaru
2 stundas
LE
LETA/LA.LV
Latvijā
“Process reizēm ir emocionāls.” Koalīcijas partneri sola atbalstu pašvaldību reformas turpināšanā 1
5 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO. “Viņa aizmiga…” Džipa vadītāja pie Ķekavas apļa ietriecas kravas auto sānā
2 stundas
LE
LETA
Dabā
Otrdien Latviju sasniegs ciklons, atnesot stipru lietu un krusu
10 stundas