Praktiski
Receptes

Dzērveņu uzputenis ar vaniļas mērci un Laimas šokolādes gabaliņiem0

Foto: Matīss Markovskis

Sastāvdaļas
* 350 g svaigu dzērveņu
* 50 ml ūdens
* 130 g cukura
* ¼ tējkarotes kanēļa
* ēdamkarote svaigi spiestas laima sulas
* 2,5 plāksnītes želatīna
* 200 g putukrējuma
* puse Laimas tumšās šokolādes tāfelītes

Vaniļas mērcei
* 200 ml piena
* 200 ml saldā krējuma
* 5 olu dzeltenumi
* 120 g cukura
* vaniļa

Pagatavošana.
Ielej bļodā aukstu ūdeni un pievieno želatīnu. Dzērvenes ieber katlā, pievieno ūdeni, kanēli un cukuru. Vāra aptuveni 10–15 minūtes, līdz ogas sāk plīst, pievieno laima sulu. Visu sablendē un izkāš caur smalku sietu. Pēc tam biezeni uzsilda.

Putukrējumu sakuļ stingrās putās.

Želatīnu izspaida, lai atbrīvotu no liekā ūdens, pievieno siltajam dzērveņu biezenim un kārtīgi sakuļ. Tad ļauj bļodā atdzist aptuveni līdz istabas temperatūrai. Pēc tam uzputeni uzmanīgi sajauc ar sagatavoto putukrējumu. Pilda glītās glāzēs un pāris stundu atdzesē ledusskapī. Gatavo vaniļas mērci. Lej katliņā pienu, saldo krējumu un uzsilda. Metāla traukā lej olu dzeltenumus, pievieno cukuru, vaniļu un sakuļ. Lielākā katlā uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai. Sakultajiem dzeltenumiem pievieno uzsildīto pienu ar saldo krējumu, visu samaisa, trauku turot virs ūdens tvaika, līdz kļūst biezs un krēmīgs. Ļauj atdzist.

Glāzes ar dzērveņu uzputeni izņem no ledusskapja, uzlej vaniļas mērci un dekorē ar šokolādes gabaliņiem un svaigām dzērvenēm.

Pavāra piebilde

Desertu var gatavot arī porciju trauciņos. Lielogu dzērvenes ir īpaši piemērotas dekorēšanai, tās pārgriež uz pusēm. Labāk izvēlēties Laimas šokolādi ar augstāku kakao saturu, jo kopīgā garša būs intensīvāka.

LA.lv