Deserti un saldumi, Receptes

Dižbrūkleņu sukādes un sīrups

Foto - Aija Geida

Sastāvdaļas – 1 kg dižbrūkleņu, 800 g cukura.

Ir divi veidi, kā pagatavot dižbrūkleņu sukādes. Abos gadījumos nepieciešamas stingras, vēl pilnībā nenogatavojušās ogas. Tām ir stingra, cieta miziņa, tāpēc cukurs nespēj pilnībā uzsūkties ogās un tās vai nu jāpārgriež uz pusēm, vai jāsadursta ar adatu. Lielražotājiem ir speciālas iekārtas, kas veselas dižbrūklenes sadursta, bet mājas apstākļos jāapbruņojas ar pacietību. Pēc pieredzes var teikt, ka pārgriezt uz pusēm ir ātrāk, nekā katru ogu sadurstīt ar lāpāmo adatu. Gan jāņem vērā, ka mājās gatavotas sukādes nebūs tik mīkstas. Lielražotāji ogas pirms sukāžu gatavošanas sasaldē – ledus kristāli pārplēš ogu šūnas, tajās labāk iekļūst cukurs, tāpēc tās ir mīkstas, bet daļu vērtīgo vielu ogas zaudē, jo ir apstrādātas divreiz – ar aukstumu un karstumu. Mājās gatavo tā, lai ogas maksimāli saglabātu uzturvērtību. Turklāt būtiski, lai sukādes tiktu žāvētas temperatūrā, kas nepārsniedz +45 °C. Ir pierādīts, kad tad bioloģiski aktīvās, vērtīgās vielas vismazāk iet bojā. Savukārt lielražotājiem ir svarīgi, lai process noritētu raitāk, ar mazāku enerģijas patēriņu, tāpēc daudzi žāvēšanas temperatūru palielina.

Uz pusēm pārgrieztas vai sadurstītas ogas apber ar cukuru, uzklāj kokvilnas drāniņu un atstāj uz divām diennaktīm, lai sasulojas. Optimāla ir +16…+20 °C temperatūra. Siltākā telpā var sākties nevēlami rūgšanas procesi. Uz 1 kg ogu ņem aptuveni 800 g cukura, tad iznāk gards sīrups, un arī sukādes nav skābas. Dižbrūklenes vajag vairākas reizes dienā apmaisīt. Reizēm ogas cukura sīrupā jāatstāj vēl trešo diennakti. Laiku nosaka pēc sīrupa un ogu garšas – ja viss cukurs izkusis, ogas ir mīkstas, sulīgas un saldas, pietiek turēt sīrupā. Ogas nokāš, līdz viss sīrups notecējis, liek uz paplātēm un žāvē +45 °C aptuveni divas diennaktis (laiks atšķiras atkarībā no žāvētavas jaudas un ventilācijas). Gatavas sukādes liek hermētiskos traukos, lai netiek klāt mitrums. Izmanto kēksu un enerģijas batoniņu gatavošanā, kā arī ēd tāpat, jo sukādēm ir patīkama saldskāba garša.

Iegūto sīrupu uzkarsē līdz +85 °C, pilda tīrās pudelēs, aizvāko un noliek vēsumā. Atšķaidot ar ūdeni, iegūst garšīgu dzērienu. Dažādībai var pievienot maltu kardamonu, vaniļas cukuru vai mazliet malta muskatrieksta. Pieberot piparkūku garšvielas, gatavo aromātisku silto dzērienu: garšvielas pārlej ar karstu ūdeni, notur piecas minūtes, nokāš un pielej dižbrūkleņu sīrupu. Labāk to lieki nekarsēt, lai nezūd vitamīni.

Pievienot komentāru