Dārzs, Garšaugi

Dilles uz palodzes. Kā pasteidzināt diļļu augšanu?

Foto - Shutterstock

Kā pasteidzināt dilles? DAIGA DURBES NOVADĀ

No februāra līdz septembrim siltumnīcā gruntī var sēt šķirnes ‘Hanak’, ‘Oliver’ vai citas dilles. Ziemā zaļumu augiem bieži pietrūkst dabiskās gaismas, tie izstīdz, saslimst ar sēņu slimībām. Dilles zem seguma aug labi, bet tikpat kā nesmaržo palielinātā gaisa mitruma dēļ. Sēklu dīgšanai substrāta optimāla temperatūra ir +18…+22 °C. Lai siltumnīcā kārtīgi iesildītu augsni un gaisu, zemē jāizvieto caurules, kurās cirkulē karsts ūdens. Krūma šķirnes, piemēram, ‘Mammoth’, kas vēlu zied un veido lielāku lapu masu, labāk audzēt no dēsta. Augus piķē dīgļlapu stadijā. Vēlams ievērot 20–25 x 35–40 cm attālumu, jo sabiezinājumā dilles izstīdz un izzied pirms laika. Audzējot no dēsta, ražu iespējams iegūt divas nedēļas ātrāk (no uzdīgšanas līdz zaļumu vākšanai paiet apmēram 50 dienas).

Ziemā dilles var mēģināt audzēt arī kastītēs uz palodzes, bet tad nepieciešams mākslīgais apgaismojums, pretējā gadījumā pēc diezgan ilga laika iegūst bālus diegveida augus. Tāpēc daudz prātīgāk ir iesēt nedaudz vēlāk, kad dienas pastiepušās garākas un gaismas ir vairāk. Ierīkojot agro zaļumu dārziņu, piemērotākais ir veikalos nopērkamais substrāts dēstu audzēšanai. Sēklas nedaudz apsedz ar augsni. Diedzē +15…+20 °C temperatūrā. Sēklas sadīgst 14–20 dienās.

Pievienot komentāru