Praktiski
Receptes

Delikatese – ķirbju sēklu eļļa. + Ķirbju maizes recepte0

Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Ķirbju eļļa tiek lietota gan kulinārijā, gan kosmētikā un medicīnā.

Izspiestās eļļas krāsa ir no tumši zaļas līdz sarkanbrūnai, un tā satur 80% nepiesātināto taukskābju. Eļļai piedēvē medicīnisku vērtību – tā pazemina holesterīna līmeni, normalizē vielmaiņu, palīdz pret aptaukošanos un herpesvīrusu, aknu cirozi un gastrītu, kā arī sirdsslimībām. Tieši ar tādiem pašiem panākumiem to lieto kosmētikā – āda kļūst elastīga, un grumbas tik ātri neveidojas.

Tomēr vislabāk eļļu lietot kulinārijā. Ar šo ķirbju sēklu brīnumu garšos pat vienkārša salātu lapa un sausa maizīte. Biezā, aromātiskā eļļa ar riekstaino garšu ļaujas pavārmākslas eksperimentiem. To pievieno gan salātiem un zupām, gan sautējumiem un brokastu putrām. Tā vienlīdz labi papildina gan zivju un gaļas ēdienus, gan desertus un augļu salātus, lieliski iederēsies arī pesto, čatnijā un pat brokastu muslī. Vaniļas saldējums, pārliets ar ķirbju eļļu un karamelizētām ķirbju sēklām, būs lielisks deserts.

Eļļu var uzglabāt tumšā vietā neatvērtā veidā deviņus mēnešus. Pēc atvēršanas tā jāizlieto pēc iespējas ātrāk, jo ar katru atvēršanas reizi tā zaudē daļu no savas īpašās garšas.

Ķirbju maize ar eļļu

• 500 g kviešu miltu
• 200 ml piena
• 30 g rauga vai 15 g (paciņa) sausā rauga
• 3 ēdamkarotes ķirbju sēklu eļļas
• 2 ēdamkarotes sezama un ķirbju sēklu
• 1 tējkarote koriandra vai fenheļa (sausās garšvielas)
• sāls

Lielā bļodā iesijā miltus, pieber sezama un ķirbja sēklas, pieber koriandru vai fenheli. Miltos iespiež bedrīti, tajā ielej siltā pienā izšķīdinātu raugu. Visu samaisa un liek siltumā rūgt 15 minūtes. Pievieno ķirbju eļļu un sāli garšai. Izmīca, līdz mīkla atlec no bļodas malām un rokām. Pārkaisa ar miltiem, sasedz un atstāj raudzēties aptuveni stundu. Mīkla būs gatava, ja apjoms palielinājies 2–3 reizes. Veido mazus kukulīšus, pārsmērē ar olu un cep 220 °C aptuveni 30 minūtes. Vislabāk maize garšos dienu pēc izcepšanas, kad būs uzsūkusi sevī eļļu un sēklu garšu.

LA.lv