Mājas, Sadzīves tehnika

Dārzeņu rīves: aplūkojam dažādus variantus!

Foto - Aija Geida
Uzziņai:

 Ar profesionālo virtuves tehniku iespējams sasmalcināt jebkuru dārzeni un augli, turklāt tas notiek ļoti ātri un kvalitatīvi. Ja ir liela žāvētava vai saldētava, var nesteidzīgi sagatavot krājumus ziemai. Zibenīgi sarīvē vai sasmalcina, pēc tam tikai jāizkaltē vai jāsaliek maisiņos sasaldēšanai. Šādi var kaltēt bietes un burkānus (tiem, kam nav laba pagraba to glabāšanai), ko pēc tam pievieno zupām un mērcēm. Tāpat der izkaltēt pētersīļu, seleriju, cigoriņu un pastinaku saknes, kas ir aromātiska garšviela.

Tradicionāli, bet arī lēni un mazliet bīstami ir rīvēt dārzeņus ar rokām. Bet var rīkoties mūsdienīgāk – izejmateriālu salikt īpašā ierīcē, piespiest pogu, un pārdesmit sekundēs viss būs sarīvēts skaistās skaidiņās. Laika ekonomija un minimāla piepūle. Ar ko strādāt vieglāk: ar elektrisko smalcinātāju, virtuves kombainu, gaļas mašīnas uzgali vai ar profesionālajiem dārzeņu rīvētājiem, sauktiem par robotiem?

Kāda no lietotāja viedokļa ir laba elektriskā dārzeņu rīve?

• Pirmkārt, tai nevajadzētu būt daudz sīku detaļu, ko grūti mazgāt. Vēl – lai darba traukam vai vākam var piekļūt ar mazgājamo sūkli, jo rievās vai izliekumos mēdz krāties netīrumi.

• Otrkārt, ierīcei jābūt ērti saliekamai.

• Treškārt, svarīga ir vienkārša konstrukcija – trauks, rīve, vāks un uzgalis, ar ko iestumj dārzeņus rīvē (gaļas mašīnas papildaprīkojumam ir vismazāk detaļu – apaļa rīve un turētājs).

• Ceturtkārt, jaudīgs motors, kas strādā ātri, bet klusi.

Atsevišķa ierīce − dārzeņu smalcinātājs

Elektrisko smalcinātāju izvēle ir diezgan maza. Ar tiem dārzeņus var sagriezt 4–5 dažādos veidos: smalka, vidēja un rupja izmēra skaidiņās, šķēlēs un salmiņos (fritēšanai). Jauda parasti ir 300–400 W, retāk tie aprīkoti ar 500–700 W motoriem. Ražotāji tos nereti dēvē par virtuves kombainiem, lai gan funkciju ir maz. Vērts iegādāties, ja patiešām nav nepieciešams blenderis, putotājs un gaļas mašīna. Ja salīdzina līdzīgas jaudas ierīces, smalcinātājiem un virtuves kombainiem cena atšķiras aptuveni par 15–20 eiro. Pozitīvi, ka smalcinātāji ir ļoti viegli un aizņem maz vietas, ko nevar teikt par virtuves kombainiem vai lieljaudas profesionālajiem smalcinātājiem. Mīnuss – maza atvere, tāpēc, piemēram, kartupelis un biete jāsagriež vismaz četrās daļās. Nelielās jaudas un vāka konstrukcijas dēļ sarīvētais nevis pilnībā nonāk darba traukā, bet iesprūst starp vāku un disku. Rīvējot lielāku daudzumu, viss nosprostojas, ir jāapstādina motors, ierīce jāizjauc un jāiztīra. Smalcinātāji maksā aptuveni 50 eiro.

Pievienot komentāru