Praktiski
Mājas

Dārzeņi un augļi, kuriem nepatīk ledusskapī0

Foto: Fotolia

Neglabā šos produktus no ledusskapī, tie garšos labāk un saglabāsies svaigi un vērtīgi ilgāk.
Neaizņem lieku vietu savā ledusskapī un ļauj produktiem, kas nemīl ledusskapja klimatu, piedāvāt tev pilnu savas garšas un tekstūras potenciālu.

1. Tomāti

Ievietot tomātus ledusskapī nozīmē pakļaut tos visai skumjai nākotnei, kurā tie zaudēs savu burvīgo garšu. Tomātu krāšņās, sulīgās garšas pamatā ir cukuri, skābes un gaistošie ķīmiskie savienojumi. Atdzesēšana neietekmē pirmos divus, taču tā neļauj notikt gaistošo vielu sintēzei. Atbrīvo garšas savienojumus – atstāj savus tomātus ārpus ledusskapja!

2. Gurķi, baklažāni, paprika

Šie tropiskie augļi – lai cik dīvaini tas arī izklausās, – nemīl aukstumu. Lai arī tos var atdzesēt, tiem to nebūt nevajag. Kad šos dārzeņus glabā pārāk aukstā klimatā, tiem var izveidoties mīksti iedobumi.

3. Sīpoli, šalotes, ķiploki

Lai gan maurloki un zaļie sīpoli dod priekšroku ledusskapja temperatūrai, viņu brālēni – sīpoli, šalotes un ķiploki – labāk jūtas vēsā, sausā vietā, taču ne ledusskapī. Un ņem vērā, ka tiem nepatīk glabāties plastmasas maisiņos, jo tajos dārzeņi neelpo.

4. Kartupeļi, saldie kartupeļi

Zinātnieki iesaka atstāt tos ārpus ledusskapja, jo pretējā gadījumā palielinās risks saslimt ar vēzi. Zemā temperatūrā notiek fermentēšanās process, kas pēcāk ēdiena gatavošanas laikā var radīt akrilamīdu(kancerogēns). Glabā kartupeļus tumšā un sausā vietā.

5. Kauliņu augļi

Persiki, plūmes, ķirši – visi kauliņu augļi – kļūs miltaini un bezgaršīgi, ja tos ievietos ledusskapī, pirms tie ir nogatavojušies. Kad nepietiekami nogatavojušies kauleņu augļi tiek atdzesēti zem 10 grādu temperatūras, to nogatavošanās tiek apturēta, un visas to brīnišķīgās garšas un aromāti pazūd uz neatgriešanos. Vari šos augļus ledusskapī likt tikai tad, kad tie ir kārtīgi nogatavojušies, taču visticamāk, tie būs tik garšīgi, ka tos notiesāsi uzreiz, un tas nebūs nepieciešams.

6. Ķirbji

Vai esi glabājis ledusskapī ziemas ķirbjus, piemēram, riekstu ķirbi vai sviesta ķirbi? Tie ir tik krāšņi, ka pelnījuši galveno lomu uz virtuves letes. Turklāt to garša ir daudz labāka, ja tos tur pa gabalu no ledusskapja.

7. Melones

Melones ar raupju, negludu mizu pēc novākšanas turpina nogatavoties – tāpēc neliec tās ledusskapī, vai arī tās nekļūs par saldajām sulīgajām skaistulēm, par kurām tām bija lemts kļūt. Gludas mizas melones, gan pēc novākšanas tālāk nenogatavojas, tāpēc pārāk daudz neprotestēs, ja tās ieliksi ledusskapī. Tomēr tās būs sulīgākas un labāk garšos istabas temperatūrā.

8. Avokado

Saistītie raksti

Avokado ledusskapī vajadzētu likt tikai tad, kad tie ir nogatavojušies un draud kļūt veci. Avokado nenogatavosies aukstumā, un nevienam taču nepatīk cieti avokado. Ja cieni avokado, vislabākā stratēģija ir tos iegādāties vēl zaļus, kamēr tie joprojām ir perfekti un cieti. Tad paglabāt tos dažas dienas istabas temperatūrā un ēst jau nogatavojušos.

9. Baziliks

Ak bazilik, kāpēc esi tik jūtīgs? Lielākā daļa zaļumu un garšaugu jūtas labi ledusskapī – it īpaši, ja to kāti ievietoti glāzē ūdens. Bet smalkais baziliks ir jutīgs aukstumā un, atrodoties ledusskapī, pēc laika savīst un kļūst brūns. Glabā baziliku glāzē ar ūdeni virtuvē uz galda – tas ne tikai pagarinās tā mūžu, bet arī izskatīsies glīti un liks virtuvei burvīgi smaržot.

LA.lv
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Runājiet ar savu mājdzīvnieku!
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
12 idejas neparastam durvju vainagam
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
5 lietas, kuras noteikti nevajadzētu glabāt vannasistabā
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LA
LA.LV
Latvijā
FOTO, VIDEO: Atvadās no akadēmiķa Jāņa Stradiņa 1
16 stundas
LA
LA.LV
Sports
Porziņģim nesanāk īsti iesvīst “Mavericks” graujošā uzvarā
7 stundas
AL
Anda Līce
Latvijā
Anda Līce: Mati ceļas stāvus, uzzinot, ka emigrējuši jau esot 600 tūkstoši… 6
13 stundas
LE
LETA
Ekonomika
Latvija un Igaunija plāno vēja parku Rīgas jūras līcī 1
9 stundas
LE
LETA
Dabā
Svētdien Latvijā būs gaišāks laiks: jaunākā prognoze
17 stundas