Praktiski
Receptes

Cepta menca ar burkānu un biešu biezeni, zaļajām pākšu pupiņām un krāsnī ceptu pesto0

Foto – Matīss Markovskis

Sastāvdaļas
720 g mencas filejas
80 g sviesta
800 g burkānu
2 nelieli sīpoli
6 ķiploka daiviņas
šķipsna melno piparu vai asā čilī pulvera (pēc izvēles)
liela biete vai 2 mazākas
5 g timiāna
3 g rozmarīna
4 g koriandra pulvera
5 g ķimeņu
125 g zaļo pākšu pupiņu
120 g ķirštomātu
lauru lapa
2 g smaržīgo piparu

Pesto
35 g pētersīļa zaļumu
10 g piparmētras
2 g bazilika
15 g spinātu lapu
3 ķiploka daiviņas
200 ml olīveļļas
30 ml laima sulas
10 ml citrona sulas
20 g ciedru riekstu
10 g cietā siera

Pagatavošana.
Burkānus, sīpolus, ķiplokus nomizo. Sīpolus sakapā, viegli apcep taukvielā, pievieno sagrieztus burkānus, melnos piparus vai čili pulveri, timiānu, pārlej ar ūdeni vai dārzeņu buljonu un vāra, līdz burkāni mīksti, tad sablendē.

Bietes ar visu mizu ietin folijā un cep cepeškrāsnī 190 grādos 20–40 minūtes (atkarībā no saknes lieluma), līdz kļūst mīkstas, – to pārbauda, iedurot ar kociņu vai nazi. Tad bietes atdzesē, nomizo, sagriež mazākos gabalos. Pievieno rozmarīnu, koriandru, ķimenes, piparus, sablendē viendabīgā masā.
Ķirštomātus nomazgā un liek krāsnī cepties 10–15 minūtes 180 grādos.

Pupiņu pākstis nomazgā, apgriež galus un blanšē 2–4 minūtes citronūdenī, kam pievienoti smaržīgie pipari, lauru lapas, ķiploks, – tādējādi pupiņas arī iemarinējas. Pupiņas atdzesē aukstā ūdenī, lai tās nezaudētu izteikto zaļo krāsu. Pirms pasniegšanas sasilda tajā pašā marinādē.

Gatavo zaļumu pesto. Pētersīļa zaļumus, spinātus, baziliku un piparmētru noskalo, liek dziļākā traukā, pievieno olīveļļu, ķiplokus, ciedru riekstus, cieto sieru, laima sulu, piparus un blendē līdz viendabīgai masai.
Mencu sagriež porciju gabalos, attīra no asakām, cep uz pannas no abām pusēm, līdz zivs gatava.

Uz šķīvja kārto katliņā uzsildītu burkānu un biešu biezeni, zaļās pupiņas, ceptu mencu. Zivi pārklāj ar pesto mērci, dekorē ar ķirštomātiem un zaļumiem pēc iespējām un patikšanas.

Var izmantot arī selerijas, pastinaka, cukurzirņu vai citu biezeni, kā arī zivij pasniegt klāt dažādus grilētus vai tvaicētus sezonālus dārzeņus.

LA.lv
ŽD
Žanna Damme
Praktiski
Krēmīga un maiga šampinjonu biezeņzupa
8 stundas
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Netīrs un nošņurcis karogs. Vai kāds vispār kontrolē Latvijas karogu stāvokli?
9 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Atā, skaistā fuksija! Tiekamies pavasarī!
10 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ZE
Zane Eniņa
Latvijā
“Raudāju ikreiz, kad domāju par pamestajiem…” Linda Penēze bērnu slimnīcā izveido auklīšu dienestu
2 stundas
JL
Juris Lorencs
Latvijā
Juris Lorencs: Par ko mums stāsta šīs divas karjeras – Rotko un Porziņģa?
13 minūtes
SK
Skaties.lv
Veselam
Stradiņa slimnīcā jauna iekārta vēža ārstēšanai ar staru terapiju
18 minūtes
LE
LETA
Pasaulē
Plūdu dēļ slēgts Venēcijas Svētā Marka laukums
1 stunda
LA
LA.LV
Latvijā
Kā izskatīsies izgaismotais Brīvības piemineklis?
1 stunda