Praktiski
Receptes

Brūnais zaķis dēj šokolādes olas. Gatavosim paši! 16

Foto – Aija Geida

Varbūt Lieldienās šogad nevis krāsot vistu olas, bet savus mīļos pārsteigt ar oriģinālu šokolādes oliņu? Baltais zaķis nes krāsainas, brūnais – tikai šokolādes olas!

Bērniem darbošanās virtuvē sagādā milzum daudz prieka, it īpaši, ja mamma ļauj izlaizīt karoti un katliņu! Mazajās šokolādes olās var paslēpt saldu pārsteigumu – aromātisku ķirsi, marmelādes gabaliņu, riekstu, kaltētus zemeņu gabaliņus, lielajās ielikt pat mazu mantiņu vai krāsainas konfektes.

Lai pagatavotu olas, vajadzīga kvalitatīva šokolāde, plastmasas vai silikona olu formiņas un termometrs. Plastmasas olu formiņām ir lielāka izvēle izmēru ziņā, bet silikona veidnes paredzētas mazām oliņām. Iesācējiem vieglāk strādāt ar elastīgo silikonu. Formiņas iespējams iegādāties lielajos trauku veikalos, kā arī mājsaimniecības preču vairumtirdzniecības bāzēs, piemēram, veikalā “Gemoss”.

Kausē un lej formiņās

Šokolādi uzmanīgi kausē tikai ūdens peldē! Jāraugās, lai masa nesaskartos ar mitrumu, jo tad tā var kļūt graudaina, tāpēc karsējot jāizvairās arī no tvaika.

Maziem apjomiem var izmantot veikalā iegādātu šokolādes tāfelīti bez piedevām. Ja vēlas pagatavot daudz olu, konditorejas vairumtirdzniecības bāzēs var iegādāties lielus šokolādes gabalus, ko pārdod kilogramos, vai kausējamās šokolādes ripiņas.

Ir divi veidi, kā pagatavot šokolādes olas atkarībā no formiņas lieluma.

1. Lielajās formiņās šokolādi izklāj ar otiņu plānā kārtā un ļauj sastingt 10–15 minūtes. Pēc tam klāj otro un trešo slāni.

2. Mazajās formiņās ielej pusi no tilpuma, vidū ieliek riekstu vai sulīgu žāvēto ogu un turpina pildīt. Izmantojot balto un tumšo šokolādi, var ieliet pusi vai trešdaļu no vienas, likt sacietēt un tad liet citas krāsas (veida) šokolādi.

Var veidot oliņu ar marmora rakstu. Izkausētu balto un tumšo šokolādi ielej konditorejas maisiņos un izgriež pavisam mazu caurumiņu. Formiņā klāj tievu baltās šokolādes strūkliņu, ļauj sacietēt un klāj tumšo, ar otiņu izlīdzina un atkal liek sacietēt. Tā turpina, līdz mazā formiņa ir pilna, bet lielajā klāj trīs kārtas.

Nav ieteicams šokolādes olas likt ledusskapī, jo var kļūt bālas. Patiesībā šokolāde itin labi sastingst arī istabas temperatūrā, vajag tikai mazliet pacietības.

Kā sastiprināt un izrotāt

Kad masa sacietējusi, to izņem no formiņas un ar siltu nazi aplīdzina maliņas. Pēc tam apziež ar šķidrā šokolādē iemērktu otiņu un saliek abas puses kopā. Tad var ķerties pie rotāšanas. Piemēram, lai pielīmētu krāsainos cukura dekorus, vēlamo vietu noklāj ar izkausētu šokolādi. Labi izskatās, ja balto šokolādi rotā ar tumšās, bet tumšo – ar baltās šokolādes rakstiem.

Kas ir temperēšana

Reizēm sastingusī šokolāde kļūst bālgana, it kā būtu pārklāta ar bālu sarmu. Nereti mājsaimnieces tajā vaino produkta kvalitāti, bet lielākoties šokolāde nav norūdīta, tāpēc, runājot konditoru valodā, vajadzīga temperēšana. Kā to paveikt mājas apstākļos? Divas trešdaļas nepieciešamā šokolādes daudzuma kausē ūdens peldē, līdz masa sasilusi līdz +45 °C. Tad trauku izņem no karstā ūdens un pievieno atlikušo trešdaļu šokolādes. Lēnām maisa, līdz visa šokolāde izkususi. Kūstot gabaliņi atdzesē masu līdz +32 °C. Tagad šokolāde ir norūdīta, tāpēc atdziestot saglabā spīdīgumu. Šādi temperē jebkuru šokolādi, no kuras paredzēts gatavot dekorus.

 

Galerijas nosaukums
LA.lv