Produkti un garšvielas, Receptes

Brūklenes. Idejas, kur var izmantot šīs gardās un veselīgās ogas

Foto - Shutterstock

Pašlaik ir īstais brūkleņu laiks. Sūnu paklājos sagūlušās ogas priecē ogotājus, jo tās lasīt ir viegli un patīkami, nav jābrien purvā kā pēc dzērvenēm vai jālasa pa brikšņiem kā meža avenes. Kad mājās atnests brūkleņu grozs, vispirms pēc iespējas daudz tās jāapēd svaigā veidā, pagatavojot smūtijus vai kokteiļus, saldos ēdienus un salātus.

SVARĪGI

Dienā apēdot 100 g brūkleņu, organisms tiek pilnvērtīgi nodrošināts ar vērtīgiem vitamīniem un minerālvielām, kas nostiprina imūnsistēmu, lai aukstajos un tumšajos mēnešos būtu gana liels spars pretoties vīrusiem.

UZZIŅA

• Latvijā brūklenes parasti vāra kopā ar āboliem, iegūstot patīkami saldskābu ievārījumu. Vēl labāk šīs ogas garšo ar plūmēm un bumbieriem.

• Ja nepatīk brūkleņu rūgtumiņš, ogas 1–2 diennaktis mērcē aukstā ūdenī.

• Vārītā atdzesētā ūdenī brūklenes līdz pavasarim var uzglabāt bez pasterizēšanas. Tīras ogas liek burkā, uzlej ūdeni, uzliek vāciņu un glabā vēsā, tumšā vietā.

• Lai brūklenes uzglabātu istabas temperatūrā, pārlasītas ogas ber tīrās burkās, pārlej ar vārošu ūdeni un pasterizē +65 °C 10 minūtes (puslitra burciņas) vai 15 minūtes (litra burkas).

• Gards un aromātisks kokteilis izdodas, ja brūklenes sablendē kopā ar pienu vai jogurtu, pievienojot nedaudz cukura.

• Brūklenes ne tikai stiprina imūnsistēmu, bet arī pazemina asinsspiedienu un labi šķīdina nierakmeņus un žultsakmeņus. Tas ir labs sviedrēšanas līdzeklis, tāpēc palīdz pret drudzi un saaukstēšanos.

• Cilvēkiem, kuriem ir nieru un urīnpūšļu iekaisumi, brūklenes un dzērvenes ir labs profilakses un ārstniecības līdzeklis.

• Mazajās brūkleņu sēkliņās ir omega-3 taukskābes.

Pievienot komentāru