Praktiski
Receptes

Borščs ar speķīti0

Foto: Ilze Pētersone

Gatavo buljonu. Liellopa gaļu ar kaulu ūdenī uzvāra, ūdeni nolej. Pielej ūdeni, pieliek nesagrieztus burkānus un sīpolus un vāra uz nelielas uguns 2,5 līdz 3 stundas.

Gatavo boršču. Izņem no buljona gaļu un atkaulo. Buljonā ber kubiņos sagrieztus kartupeļus un uzvāra, pievieno sāli un salmiņos sagrieztus kāpostus. Apcep uz pannas salmiņos sagrieztas bietes, burkānus, sīpolus, papriku un sarīvētu selerijas sakni, pievieno tomātus vai tomātu pastu, melnos piparus. Apcep, lai dārzeņi kļūst pamīksti, taču ne pilnībā mīksti. Masu liek katlā pie buljona, apmēram 15 min līdz gatavībai pievieno gabaliņos sagriezto gaļu. Tuvāk vārīšanās beigām virumam krāsai pievieno uz smalkas rīves sarīvētu bieti, iespiež pusi citrona sulas, pieber čili piparus, melnos piparus un sāli. 5 min līdz gatavībai pieber sasmalcinātus pētersīļu zaļumus. Kā pēdējo borščā iemaisa piestā sagrūstu speķi ar ķiplokiem un sāli. Uzliek vāku, uzvāra un nogriež uguni.

Pasniedz ar smalki sasmalcinātiem ķiplokiem, krējumu un “pampuškām” jeb apaļmaizītēm no kviešu miltiem.

Borščs – veģetāriešiem

Gaļas buljona vietā vāra iepriekš diennakti ūdenī izmērcētas baltās, vēlams, lielās pupas, kas dod virumam piesātinātu konsistenci. Izmērcētajām pupām nolej ūdeni, tās noskalo un vāra ūdenī ap pusotru stundu, lai mīkstas, bet vēl miziņa neplīst. Turpmāk rīkojas kā gaļas boršča receptē, tikai nepievieno gaļu un speķi.

LA.lv