Praktiski
Receptes

Bietes zupām un salātiem. Garšīgas receptes ziemas krājumiem0

Foto: New Africa/SHUTTERSTOCK

Ko varētu pagatavot no galda bietēm ziemas krājumiem? Māra K. Smiltenes novadā

Biešu ikri ar sālītiem gurķiem

• 2 bietes

• 1 sīpols

• 2 sālīti gurķi

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes augu eļļas

• 3 ēdamkarotes tomātu pastas

Bietes novāra, nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Sīpolu smalki sagriež un apcep eļļā. Kad gabaliņi kļuvuši zeltaini brūni, pievieno tomātu pastu. Ļauj, lai tomātu pasta mazliet piedeg, jo tad karamelizējas tomātu un sīpolu sastāvā esošais cukurs, kas masai piešķirs neparastāku garšu.

Sālītos gurķus nomizo un sīki sagriež vai sarīvē un apcep nelielā eļļas daudzumā. Visu liek katliņā, pievieno nedaudz karstā ūdens un, nepārtraukti maisot, karsē. Pievieno sarīvētas ķiploka daiviņas un turpina karsēt.

Ar sāls un cukura pievienošanu nesteidzas, jo galda bietes ir saldas, bet sālītie gurķi – sāļi. Ja, pagaršojot dārzeņu masu, šķiet, ka nepieciešams sāls vai cukurs, tad pieber.

Boršča sagatave

• 5 kg biešu

• 2 kg sīpolu

• 2 kg burkānu

• 2 kg paprikas

• 2,5 kg tomātu

• 300 g tomātu pastas

• 0,5 l augu eļļas

• 1 ķiploka galviņa

• 200 g sāls

• 500 g cukura

• 5 ēdamkarotes etiķa esences

Bietes un burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Papriku un sīpolus sagriež strēmelēs, tomātus noblanšē, novelk mizu un sablendē. Uz pannas eļļā sasautē burkānus ar sīpoliem, tad pievieno sablendētus tomātus, tomātu pastu un bietes un sautē, līdz bietes pusgatavas.

Pieliek papriku un sautē, līdz dārzeņi gatavi. Visbeidzot pievieno sāli, cukuru, etiķa esenci (vai galda etiķi), ķiplokus un sautē vēl 10 minūtes.

Dārzeņu masu liek karstās sterilizētās burkās un aizvāko. Burkas sasedz ar segām un notur 12–24 stundas, līdz pilnībā atdziest. Gatavojot boršču, šī piedeva jāpievieno 10–15 minūtes pirms ēdiena gatavības.

Ja krājumā vairs nav etiķa esences, to aizstāj ar galda etiķi: 1 ēdamkarote etiķa esences atbilst 7–9 ēdamkarotēm galda etiķa.

LA.lv
ŽD
Žanna Damme
Praktiski
Pufīgās un zīdainās mini fritatas – bagātīgām brokastīm, vieglām pusdienām un vakara uzkodām
10 stundas
AS
Anna Skariņa
Praktiski
Foto kā no žurnāla vāka… Kā labi izskatīties fotogrāfijās?
11 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Špikeris: Kas raksturīgs lapu, ziedu, augļu un sakņu dienām – ko tajās darīt mājās un dārzā, ko – atlikt
11 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LE
LETA
Latvijā
Prasībām par minimālo skolēnu skaitu neatbilstu lielākā daļa vidusskolu
2 stundas
LE
LETA
Latvijā
Atbalsta plānu rezidentiem algu palielināt par 20%, bet pārējiem mediķiem – par 10%
3 stundas
LA
LA.LV
Sports
Spēļu prakses iegūšanai Balceru nosūta uz AHL
2 stundas
LE
LETA
Latvijā
NEPLP varētu sodīt “All Media Baltics”
2 stundas
LE
LETA
Dabā
Latvijā ieplūdīs silts gaiss no Āfrikas: laika prognoze trešdienai
5 stundas